Plotseling vertrek valt Van den Ham zwaar

De teleurstelling over de 0-0 deling met FC Emmen maakte bij de spelers van FC Dordrecht snel plaats voor verwondering na de mededeling van interim-trainer Harry van den Ham dat hij zijn taak per direct neerlegde. Drukke werkzaamheden noopten Van den Ham, met pijn in het hart, tot deze beslissing.

Eigenlijk begon voor Harry van den Ham na FC Dordrecht – FC Emmen een welverdiende vakantie. Maar de 58-jarige Utrechter begon met een dubbel gevoel aan die rustperiode. ,,Want de beslissing om FC Dordrecht op dit moment in de steek te laten doet pijn, veel pijn.”

Van den Ham trad in de voorbereiding op het huidige seizoen aan als tijdelijke vervanger van Theo Bos, die vanwege het gevecht tegen alvleesklierkanker besloot om een stap terug te doen. ,,Eigenlijk was het de bedoeling dat ik maximaal twee maanden zou blijven bij FC Dordrecht, het zijn er ruim vier geworden. Ik heb het pro deo en met alle liefde gedaan, maar de combinatie met mijn bedrijf dat zich richt op LED-verlichting viel enorm zwaar. Ik maakte honderd uur per week, racete na een training bij de club het land door naar een volgende zakelijke afspraak. Dat viel me enorm zwaar, want als trainer ben je ook 24 uur per dag en zeven dagen per week bezig met de club waar je werkt.”

De gepokte en gemazelde oefenmeester gaf enige weken geleden al in een interview met RTV Utrecht aan dat hij tijdens de winterstop met technisch manager Marco Boogers van FC Dordrecht zou bekijken hoe hij het seizoen zou vervolgen. In eerste instantie kwam Van den Ham terug op die uitspraken, maar er bleek wel degelijk een kern van waarheid te zijn.

,,Tien dagen voor de wedstrijd tegen FC Emmen heb ik de knoop doorgehakt en Marco en voorzitter Ad Heijsman laten weten dat ik na de laatste wedstrijd voor de winterstop het interim-trainerschap zou neerleggen. In de aanloop naar de wedstrijd tegen FC Emmen heb ik de andere leden van de technische staf ingelicht en meteen na de wedstrijd heb ik de spelers in de kleedkamer toegesproken. Ik heb het gelaten bij een mededeling, maar het viel me enorm zwaar om het de jongens te vertellen. We hebben gekozen voor dit scenario om de laatste belangrijke week van dit jaar, met de bekerwedstrijd tegen AZ en het competitieduel tegen FC Emmen, niet te verstoren.”

Danny Post, voorbije vrijdag tegen Emmen aanvoerder, was niet geheel verrast door de mededeling van Van den Ham. ,,Onlangs waren er in de media toch al wat signalen dat de trainer in de winterstop mogelijk zou vertrekken, dus toen hij het woord nam in de kleedkamer was ik niet helemaal verrast.”

Voor de spelersgroep van FC Dordrecht is er op het technische vlak opnieuw een verandering aanstaande, door omstandigheden. ,,Er is in die anderhalf jaar dat ik nu bij FC Dordrecht speel inderdaad veel gebeurd,” bevestigde Post. ,,Als ik voor mezelf spreek, heeft dat er wel voor gezorgd dat ik daardoor gerijpt ben. Ik ben zelf enorm met het spelletje bezig, los van welke trainer voor de groep staat. Wat er nu moet gebeuren? Ik wacht rustig af welke trainer na de feestdagen op het veld zal staan.”

Voorzitter Ad Heijsman gaf na FC Dordrecht – FC Emmen al aan dat het kerstreces voor de leiding van de Dordtse bvo opgeschort zal worden aangezien er opnieuw een klus te klaren valt. Voor Harry van den Ham worden het heel gekke feestdagen. ,,Het voelt namelijk toch zo dat ik de jongens in de steek laat. We waren aan iets moois bezig met elkaar. Veel mensen waren verbaasd over de resultaten van FC Dordrecht in de voorbije maanden. Ik niet, deze groep heeft veel potentieel en zal ook na de winterstop voor de prijzen spelen.”

Tekst: Arco Bomgaars / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.