Plezierige terugkeer

FC Dordrecht heeft een plezierige terugkeer in de Jupiler League beleefd.
De voormalig eredivisionist zette het wedstrijdbeeld van het eerste deel van de eerste helft op zijn kop tegen FC Eindhoven en incasseerde uitgelaten de eerste triomf: 3-1.

De laatste twee wedstrijden in de voorbereidingen tegen FC Oss en de amateurs van XerxesDZB hadden de twijfel aangewakkerd.
FC Dordrecht toonde zich in die duels van zijn kwetsbaarste kant. Maar die generale repetities verdwenen in een klap naar de vergetelheid met de fraaie start, die voor rust en vertrouwen zorgde in het Dordtse kamp.
De terugkeer in de Jupiler League na een jaar eredivisie had weliswaar zijn weerslag op het bezoekersaantal, maar niet op de sfeer. En dat ondanks dat FC Dordrecht, dat tot nu toe 1150 seizoenskaarten verkocht, aanvankelijk de onderliggende partij was. FC Eindhoven, dat in vergelijking met vorig seizoen toen de club knap in competitieverband tweede werd achter kampioen NEC, ook kwaliteit inleverde, voetbalde makkelijker en was dreigend. Rechtsbuiten Roald van Hout, die driemaal in scoringspositie zou komen in de eerste helft, raakte de lat boven de in zuurstokroze gestoken doelman Robbert te Loeke.

Het Brabantse overwicht leidde halverwege de eerste rondgang tot de verdiende voorsprong. De voorzet van de Belgische linksbuiten Jari Vandeputte arriveerde afgemeten op het hoofd van zijn vrijgelaten landgenoot Fries Deschilder, die de assist tegenvoets achter de kansloze Robbert te Loeke kopte.
FC Dordrecht, met Sai van Wermeskerken op de voor hem ongewone linksbackpositie en laatste aanwinst Geert-Arend Roorda in de basis, herstelde zich knap na de achterstand. Ibrahima Touré vuurde het eerste waarschuwingsschot af op de voet van de bij Eindhoven teruggekeerde keeper Ruud Swinkels. De aansluitende corner kwam afgemeten op het hoofd van Josimar Lima, die onberispelijk raak knikte: 1-1.
Die treffer veranderde het wedstrijdbeeld.

Eindhoven, dat voor de pauze slechts twee overtredingen maakte, was niet meer de bovenliggende partij. Integendeel: FC Dordrecht, waar Arnaud de Greef inmiddels rechtsback was geworden en Jeffry Fortes was doorgeschoven naar het middenveld, toonde meer lef en gooide de schroom van zich af. De voorsprong kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Doelpuntenmaker Lima verzond de pass, de veelvuldig dreigende smaakmaker Alvin Daniels kreeg niet het minst tot zijn eigen verbazing vrij baan en bleef alleen voor doelman Ruud Swinkels ijzig kalm in de afronding.
Jeroen Lumu riskeerde met een late tackle op Maxime Gunst een rode kaart. Een pittige overtreding maar arbiter Braamhaar streek over zijn hart. FC Dordrecht bleef in enkele hachelijke situaties voor het doel van Te Loeke overeind en werd in de slotminuut bevrijd.

Ibrahima Touré, Ibi voor intimi, dartelde naar de derde Dordtse treffer en zette de volumeknop in het stadion aan de Krommedijk op maximaal. De eerste overwinning was een feit en maakte een mooie einde aan een zwoele zomeravond.

Opstelling FC Dordrecht: Te Loeke; Fortes, Gravenberch, Lima, Van Wermeskerken (81. Haagen); De Greef, Roorda (67. Chacon), Touré; Lumu (72. Curiel), Arias, Daniels.

Opstelling FC Eindhoven: Swinkels; De Wilde, N’Toko, Rossen, Gunst; Horsten (64. Koc), Deschilder, Swinnen; Van Hout (79. Van Imschoot), Boere (13. Van den Hurk), Vandeputte.

Bijzonderheden: Arbiter Braamhaar gaf geel aan Alvin Daniels en Josimar Lima (FC Dordrecht).

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar
Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.