Play-offs verder weg voor onmachtig FC Dordt

Nul kansen, nul punten

De mogelijke deelname aan de play-offs verdwijnt langzaam maar zeker verder uit het zicht voor FC Dordrecht. Bij FC Eindhoven gokte het ensemble van interim-trainer Virgil Breetveld op een puntje, maar de onmachtige bezoekers zagen hun defensieve spelopvatting niet lonen: 1-0.

Nul kansen, nul punten en een katterig gevoel in het Jan Louwers Stadion. FC Dordrecht hoopte in Eindhoven te kunnen profiteren van de misstappen eerder deze speeldag van Willem II en MVV en zo de kansen op een ticket voor de play-offs te vergroten. Maar de keuze voor de defensieve speelstijl, gebaseerd op een systeem met alleen aanvoerder Cecilio Lopes als vooruitgeschoven pion, bleek geen garantie voor (minimaal) een punt.

Op Brabantse bodem had FC Dordrecht, bij de visites aan FC Den Bosch, FC Oss en Willem II, nog niet verloren. Bij FC Eindhoven, dat de kloof naar koploper FC Zwolle tot zes punten wilde verkleinen, was overeind blijven in eerste instantie ook een halszaak. Om de Brabanders op te vangen had de technische staf van FC Dordrecht geopteerd voor een tactiek waarin Lopes de diepste aanvaller was en de zijkanten – bezet door Wouter de Vogel en Jeffrey Rijsdijk – inzakten. Wilmer Kousemaker stond, voor het eerst na zijn genezing van de ziekte van Pfeiffer, in de basis bij de Dordtenaren en Mawouna Amevor was als linksback terug aan de aftrap.

In de eerste twintig minuten wierp de behoudende tactiek van FC Dordrecht nog vruchten af. Het tempo was laag en FC Eindhoven manoeuvreerde in balbezit ook uitermate voorzichtig, waardoor het kijkspel slaapverwekkend was. Maar vervolgens werd van FC Dordrecht-doelman Nick van der Ploeg waakzaamheid gevraagd. De sluitpost, in Tilburg tegen Willem II ook al een groot obstakel, hield Youness Mokhtar, Michaël van Geele en Jasper Waalkens van een doelpunt af. Bij de grootste kans, Rob van Boekel werd niet opgevangen door Tom Beugelsdijk en mocht na een hakje van Serhat Koç zomaar doorlopen, hoefde Van der Ploeg niet in actie te komen want Van Boekel mikte zonder precisie naast.

FC Dordrecht kwam nooit dreigend in de buurt van Eindhoven-goalie Ruud Swinkels. Voor Theo Bos, ook in Eindhoven aanwezig en voorbije zaterdag in het huwelijk getreden, reden om na het rustsignaal van arbiter Karel van den Heuvel snel van de tribune af te dalen en Wilmer Kousemaker nog wat aanwijzingen mee te geven.

Tot verbetering leidde het niet. Van der Ploeg hield zich nog staande op doelpogingen van Koç. En toen FC Dordrecht eindelijk eens wat aanvallende intenties toonde, sloeg het elftal van Erwin Koeman keihard toe in de omschakeling. Rob van Boekel was de doelpuntenmaker, waarop hij gewisseld werd.

De treffer noopte FC Dordrecht tot offensievere daden. Tom Beugelsdijk werd naar het front gedirigeerd om als stormram te fungeren, maar dat leidde tot niets meer.

Opstelling FC Eindhoven: Swinkels; Tahapary, Van Kouwen, Rossen, Paridaans; Van Son, Van Boekel (77. Van Kruijssen), Van Geele; Mokhtar, Koç, Waalkens (84. Pennings).

FC Dordrecht: Van der Ploeg; Gielisse, Versluis, Beugelsdijk, Amevor; Rijsdijk, Hulst, Post (87. Coster), Kousemaker (75. Vlasblom), De Vogel (87. Isoufi); Lopes.

Bijzonderheden: Arbiter Karel van den Heuvel gaf geel aan Santy Hulst en Johan Versluis van FC Dordrecht.

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.