Peersman is FC Dordrecht dankbaar

“Ik heb er geen woorden voor. Wat een fantastisch seizoen hebben we met FC Dordrecht gehad. Bijna het hele seizoen stonden we bovenaan in de Jupiler League, maar helaas ging Willem II ons nog voorbij. We hebben niet lang getreurd. Na de wedstrijd tegen FC Den Bosch (1-1) hebben we als spelersgroep besloten dat we in de nacompetitie iets recht gaan zetten. We zijn er vol vertrouwen voor gegaan met promotie als resultaat”, laat een bijna sprakeloze Marvin Peersman optekenen door TjerkstraMedia. “Het was de bekroning op een topseizoen.”

“Na de winstpartijen op VVV-Venlo wisten we dat het ging gebeuren”, vertelt Marvin. “We speelden goed en gedisciplineerd. We kunnen wel stellen dat we het hele seizoen als team hebben gefunctioneerd. De spelers van Dordrecht gingen voor elkaar door het vuur. Iedereen wilde graag en straalden we ook uit. Dat is mooi. In elke linie stond het goed. Voetballend waren we vaak de meerdere. De keeper (Warner Hahn, red.) stond er als hij er moest staan, achterin stond het als een huis en voorin maakten we veel doelpunten. Paultje (Gladon, red.) en Gio (Giovanni Korte, red.) wisten het net veelvuldig te vinden. Al moet ik wel zeggen dat we meer hadden kunnen scoren.”

“Ook in de nacompetitie hebben we laten zien wie de baas was. In het eerste Play-Off duel bij Sparta (2-2) hebben we de spanning er nog een beetje ingehouden”, grapt de linksback, die een ‘constant’ seizoen achter de rug heeft. “In de tweede wedstrijd hebben we laten zien wie de sterkste was. Vol lof voor iedereen van de selectie, de trainers, Marco Boogers en iedereen van Dordrecht. Met zijn allen hebben we het gedaan. Ik ben de club ontzettend dankbaar voor alles, voor de kans die ze mij hebben gegeven. Ik kan eigenlijk nog steeds niet beseffen dat we gepromoveerd zijn.”

Peersman liet in september 2012 zijn contract ontbinden bij FC Antwerp alvorens hij naar Nederland kwam. Op aanraden van zijn oude trainer Jan Boskamp toog hij naar Dordrecht waar hij vanaf de eerste minuut het volste vertrouwen geniet van technisch directeur Boogers en de huidige trainer Harry van den Ham. “Volgens Boskamp moest ik mijn heil gaan zoeken in de Nederlandse competitie want daar kom ik beter tot mijn recht met mijn kwaliteiten als opkomende verdediger. In België speelt men een ander type voetbal. Ik was herstellende van een kruisbandblessure toen ik hier aankwam. In het eerste half jaar moest ik op niveau komen. Dat ging gepaard met goede en minder goede momenten. Het tweede seizoen ben ik met veel vertrouwen ingegaan. Full speed en full focus. Ik ben er vol voor gegaan.”

De 23-jarige Belgische flankspeler voelde gaandeweg het seizoen dat hij naar een bepaald niveau toe groeide. “Dat voel je en merk je aan je spel”, geeft Peersman aan. “Het ging wel lekker aan de linkerkant en bovendien mag ik van de trainer opkomen wanneer dat kan. Dat vind ik leuk. Het uitvoeren van de defensieve taken is natuurlijk het belangrijkste als verdediger, maar als het kan dan kom ik graag mee op, net als Jeffry Fortes aan de rechterkant. Daar liggen ook mijn kwaliteiten denk ik.”

Over zijn eigen presteren is de Belg mogelijk te bescheiden. “De volle focus heeft het hele seizoen op Dordrecht gelegen. Dat ik een constant seizoen heb gespeeld is iets waar de media over kan oordelen. Dat ga ik niet uitspreken, laten zij maar oordelen. Ik denk dat we als groep een uitstekende prestatie hebben geleverd voor een fantastische club die zeker een rol gaat spelen in de eredivisie.”

Peersman begon in de jeugd van KSK Beveren als centrumverdediger. In het eerste team van Beveren werd hij linksachter. Opkomen, snelheid, overzicht, goede pass en fysiek zijn positieve punten die opgenoemd kunnen worden als we het over Peersman als ‘opkomende linksback’ hebben. In de volksmond wordt het ook wel ‘moderne verdediger’ genoemd. De speler in kwestie begint te lachen: “Haha…ja ik heb daar meer van gehoord. Het opkomen ligt wel in mijn straatje. Met mijn opkomende kwaliteiten kan ik mijn steentje bijdragen aan de aanval.”

De verdediger heeft na een goed seizoen bij FC Dordrecht over belangstelling niet te klagen. “Ik weet dat er wat speelt, maar voor mijn gevoel kan ik beter nog een jaar bij FC Dordrecht blijven. Ik heb hier nog een contract tot medio 2015. Ik heb hier afgelopen jaar zoveel geleerd en volgens mij ben ik hier nog lang niet uitgeleerd. Met name het positioneel goed staan is iets wat ik hier goed heb opgepakt. Ik ga het wel zien hoe het komt. Ik ga eerst vakantie vieren en genieten van de promotie.”

Sipke Tjerkstra voor Tjerkstra Media

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.