‘Paultje en Harry moeten blijven’

Dordtenaren gaan uit hun dak voor hun gepromoveerde voetbalhelden

Ongewis over het verloop van het seizoen begonnen de spelers van FC Dordrecht op 2 augustus aan de competitie in de Jupiler League, thuis tegen MVV. Ruim negen maanden later belandden zij op een kolkend Statenplein, waar zij een heldenverering kregen na de heroïsche promotie naar de eredivisie.

Spetterend vuurwerk klinkt en een siddering gaat door de mensenmassa als chauffeur Dennis Wierks met minutieuze precisie de bus met spelers en begeleiders van FC Dordrecht richting het podium manoeuvreert. Ovationeel applaus klatert en aan de andere kant van het glas heerst verbazing en verrukking. ,,Ik had niet gedacht dat wij dit zouden kunnen losmaken,’’ zal de Belgische verdediger Marvin Peersman later opmerken.

FC Dordrecht leeft. De gang naar de eredivisie, voor de eerste keer in negentien jaar, maakt gevoelens van trots, pure vreugde en zelfs ongeloof los. Dat kleine cluppie uit de Merwestad heeft het toch maar mooi geflikt en dat laten de duizenden aanhangers voor het podium met golven van enthousiasme merken.

Kort voor het pandemonium op het Statenplein heeft burgemeester Arno Brok op het stadhuis informeel toegesproken. Brok belooft dat het trotse college komend seizoen niet twee maar vier businessseats in het stadion zal innemen. Ook looft hij naast de selectie technisch directeur Marco Boogers, die hij zelfs een wethouderspost in het vooruitzicht stelt waarvoor Boogers overigens meteen vriendelijk bedankt.

Op het Statenplein kent de populariteit van sommige spelers geen grenzen. Spits Paul Gladon, dit seizoen door FC Dordrecht van Sparta gehuurd dat uitgerekend door de ‘schapenkoppen’ uit de eredivisie is gehouden, wordt langdurig toegezongen. ‘Paultje is een Dordtenaar’ wordt gevolgd door het spreekkoor ‘Paultje moet blijven’. Gladon geniet met volle teugen: ,,Toen we het plein opdraaiden met de bus, had ik kippenvel op mijn armen. En op het podium was het geweldig. Ik voel me hier zo gewaardeerd. Ik vraag me ook af of ik me nog in Rotterdam bij Sparta kan laten zien.’’

Ook de dirigent van FC Dordrecht, trainer Harry van den Ham, kan niet stuk bij de aanhangers. ‘Harry moet blijven’ is de boodschap die Marco Boogers, die momenteel met de Utrechtse oefenmeester onderhandelt over een langere verbintenis, meekrijgt. ,,Volgende week dinsdag ga ik op vakantie. Voor die dag is er witte rook,’’ laat Van den Ham zich ontvallen voordat hij kleine Owen uiterst vriendelijk een handtekening op het shirt toebedeelt.

Na een klein uur gezang, gehos en puur feestgedruis is het gedaan. Een huldiging zonder ook maar één enkele wanklank, waar de aanwezige politieagenten, surveillanten in burger en stewards met een glimlach op het gelaat naar konden kijken, is ten einde. ,,Het was bedoeld als een groot feest en het is een geweldig feest gebleven,’’ trekt politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen een mooie conclusie.

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.