Patijn meldt zich voor linksbackpositie

Met een contract op zak en een basisplaats tegen FC Den Bosch op zijn conto gaat het verdediger Kevin Patijn momenteel voor de wind bij FC Dordrecht. De negentig minuten in De Vliert van voorbije vrijdag hebben de 19-jarige inwoner van Spijkenisse alleen maar hongeriger gemaakt. ,,Ik durf de concurrentie aan.”

De linksbackpositie is onbetwist de schakel in het elftal van FC Dordrecht die momenteel de meeste gegadigden telt. Nick Coster, Casper van Beers, Tom Beugelsdijk, Donny van der Dussen en Kevin Patijn, allen kwamen deze nog prille voetbaljaargang al in actie op de linkerflank in het Dordtse verdedigingsblok.

Patijn kreeg voorbije vrijdag zijn kans en mocht tegen FC Den Bosch vanaf de aftrap op zijn geliefde positie spelen. ,,In de voorbereiding heb ik veel wedstrijdminuten mogen maken op die plek, maar in de competitie ging de voorkeur tot vrijdag steeds naar iemand anders uit. Misschien had dat te maken met het feit dat ik nog ervaring miste. Toen ik vorige week van trainer Theo Bos de mededeling kreeg dat ik er rekening mee moest houden dat ik zou gaan spelen in Den Bosch, was dat natuurlijk geweldig om te horen. Ik weet dat er veel kandidaten zijn voor die plek, ik zal dus moeten blijven bikkelen om mijn minuten te kunnen maken. Maar ik durf de concurrentie aan.”

Het is snel gegaan voor Kevin Patijn, die vorig seizoen bij FC Dordrecht kwam nadat hij eerder voor Spijkenisse en SC Feyenoord had gespeeld. ,,Ik ben bij die laatste club beland, omdat ik min of meer gescout ben door Ben Wijnstekers,” legt Kevin Patijn uit. ,,Ik speelde samen met zijn zoon Todd en kwam terecht in de B1. Vanaf dat moment ben ik opgevallen bij FC Dordrecht, omdat ik altijd goede wedstrijden tegen die club speelde. Ik heb contact gehad met Marco Boogers en Michel de Man, die me enthousiast hebben gemaakt voor een overstap naar Dordrecht. Bovendien kende ik Mawouna Amevor, die vier jaar bij mij in de klas heeft gezeten. Ik heb de overstap gemaakt en kwam bij Jong FC Dordrecht terecht. Nee, die maandagavondwedstrijden vond ik niet verschrikkelijk. Het is maar wat je er zelf van maakt. De laatste twee maanden van het vorig seizoen heb ik al meegetraind met het eerste en in de aanloop naar dit seizoen heb ik een contract getekend, met nog een optie voor een jaar. Het moment van ondertekening was toch wel heel bijzonder,” vertelt de vlot formulerende Patijn, die ooit – geïnspireerd door vader Ed – begon als keeper maar vervolgens op de linkervleugel belandde. ,,Ik schrijf met rechts, maar ben als voetballer puur links.”

In de voorbereiding wierp Patijn zich op als een geduchte kandidaat voor de linksbackplek. Tegen FC Den Bosch maakte hij de aftrap mee. ,,Het was aanvankelijk nog wat onwennig, ik was onrustig aan de bal. Het was ook wennen aan het 4-4-2-systeem van FC Den Bosch. Ik moest eerst echt zoeken of ik moet doordekken richting het middenveld of rugdekking moest verlenen aan ons centrum. Daarna ging het stukken beter, groeide ik in de wedstrijd met die rush en dat schot op de lat als hoogtepunt. Toen die bal van mijn schoen vertrok, had ik het gevoel dat ‘ie erin zou vliegen. Was dat gebeurd, dan was het het doelpunt van de week geweest, haha. Ik heb die wedstrijd veel gehad aan Wilmer Kousemaker, die me veel coachte en belangrijk is in het veld bij ons.”

Het debuut in de basis smaakt naar meer, maar Patijn beseft dat de concurrentie groot is. ,,Ik durf de concurrentie wel aan en ik weet dat ik nog veel moet verbeteren. Ik moet echt gaan werken aan mijn tweebenigheid. Ik investeer veel in mezelf om sterker te worden, meer duelkracht te krijgen. Ik heb dan wel een mooi contract op zak, maar ik wil mee doorlopend blijven verbeteren.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.