Over de meeuw en een voetballegende

Hans Eijkenbroek alias De Eijk heeft het voetbal nooit vaarwel kunnen zeggen. Met een voetbalverleden waar je u tegen zegt had Eijkenbroek eigenlijk ook geen andere keuze, wat had hij anders moeten gaan doen?

Ondanks zijn indrukwekkende voetbalcarrière (22 interlands, landskampioen, tweevoudig bekerwinnaar) is Hans Eijkenbroek een bescheiden man. Het is dat zijn voetstappen geluid maken anders zou hij geruisloos door het FC Dordrecht stadion wandelen. Sommige mensen geven liever aandacht dan dat ze het krijgen, Eijkenbroek is zo iemand. Al jarenlang is hij in de luwte hersteltrainer bij FC Dordrecht en daarnaast is hij multifunctioneel inzetbaar op de Krommedijk.

Staat de tribune onder water? Dan trekt Hans de een paar kaplaarzen aan en pompt de boel leeg.
Moeten er stoeltjes op de tribune vervangen worden? Hans stroopt zijn mouwen op en voilà, de stoelen zijn in mum van tijd opnieuw gemonteerd.

En de wat oudere supporters onder ons zullen vast nog het meeuw verhaal kennen. Feyenoord speler Eddie Treytel schoot in de wedstrijd tegen Sparta een meeuw uit de lucht die vervolgens dood op het veld belandde. Eijkenbroek aarzelde geen moment en pakte het beest op om het langs het veld te leggen. Het leverde hem een mooie anekdote én een boze brief van de Dierenbescherming op. Zij waren er namelijk stellig van overtuigd dat de meeuw nog gered had kunnen worden.

Kortom: uit alles wat hij doet blijkt dat hij de bijnaam De Eijk niet voor niks heeft gekregen.

Met de bekerwedstrijd tegen AZ in het vooruitzicht hebben we hem een paar vragen gesteld. Tenslotte heeft hij voetballer en als trainer de KNVB beker in het verleden al omhoog mogen houden.

In 1962 werd Eijkenbroek hoogstpersoonlijk door Dennis Neville bij Hermes DVS gescout, het was het begin van een jarenlange carrière bij Sparta Rotterdam. Bij de club uit Spangen heeft hij tweemaal de bekerfinale weten te bereiken. Tegen ADO en tegen Ajax, alhoewel van laatstgenoemde nipt werd verloren waren het finales om nooit te vergeten.

Maar de mooiste KNVB beker herinnering van Eijkenbroek dateert uit ‘80/’81 als rechterhand van Georg Kessler bij AZ’67. De club won de dubbel en behaalde de finale van de UEFA Cup. Twee van de drie grote prijzen binnenslepen in één maand, het is weinig voetbaldieren gegeven. Het was een geweldige periode; de resultaten waren ongekend en hij lag als ex voetballer goed in de groep. Hans Eijkenbroek was de koning in Alkmaar.

Ruim dertig jaar later is zijn oude club AZ tegenstander in de strijd om de beker. Alhoewel hij daar een prachtige tijd heeft gehad klopt zijn hart al 17 jaar voor FC Dordrecht. En volgens hem is dat ook de club die de volgende ronde gaat halen. “AZ draait helemaal niet lekker, ze hebben de goede spelers moeten laten gaan en hebben geen geld om zich te versterken. Wij doen het ondanks onze lage begroting juist geweldig.” En als De Eijk dat zegt, dan is het zo.

Tekst: Elisa Kuster / Het Program van de Supporter

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.