Opmars tot staan gebracht

Aan de opmars van FC Dordrecht is voorlopig een einde gekomen. Na drie overwinningen in successie slikte het ensemble van trainer Henny Lee thuis tegen Sparta Rotterdam een 2-3 nederlaag die het spelbeeld geen geweld aandeed.

Tweemaal koesterde FC Dordrecht in het attractieve duel een voorsprong, maar de Spartanen verlieten in triomf de doorweekte grasmat aan de Krommedijk. In de stromende regen bleek de organisatie en defensie van de thuisploeg, de voorbij drie duels bijna hermetisch afgesloten, allesbehalve waterdicht.

De openingsfase was nog duidelijk voor FC Dordrecht geweest. Renaldo Jongebloet, hersteld van de tik op de enkel in de uitwedstrijd bij FC Eindhoven, mocht al vroeg in de partij zomaar in de ruimte achter de Rotterdamse defensie duiken maar besloot te snel om op doel te schieten. Kort daarop geselde Marcel van der Sloot het aluminium boven André Krul na terugleggen van diezelfde Jongebloet. De openingstreffer kwam er toch: Van der Sloot slingerde de bal voor het doel, Tom Beugelsdijk legde met het hoofd terug en Cecilio Lopes gleed de openingstreffer binnen.

De Dordtse euforie na het doelpunt duurde slechts dertig tellen. Vanaf de aftrap ontsnapte Joshua John aan de aandacht van Salif Diao. De voorzet van John werd bij de tweede paal door Joey Godee in het net gewerkt en het evenwicht was al hersteld: 1-1.

Opmerkelijk was na de gelijkmaker de ruimte die FC Dordrecht kreeg, opzienbarend voor Jupiler League-begrippen. Omdat de Rotterdamse voorhoede geen defensief werk opknapte en ook Ricky van den Bergh als diepe middenvelder bleef hangen, hadden de Dordtenaren steeds een mannetje over. Maar ook de ‘schapenkoppen’ maakten niet altijd gelukkige keuzes. Van der Sloot besloot om een vrije trap kort te nemen op Moussa Kalisse en de gevolgen bij het aansluitende balverlies waren bijna desastreus. Joshua John was zelfs Van der Ploeg al voorbij, maar schoot voorlangs. Halverwege leidde FC Dordrecht toch dankzij een ferme uithaal van ADO-huurling Santy Hulst, die een rebound geweldig oppikte.

In de tweede helft bleef de amusmentswaarde gehandhaafd, maar had Sparta steeds meer de overhand omdat het Dordtse middenveld steeds vaker werd overlopen. Joey Godee kon doorsteken op rechts, maar mikte te hoog. Het bleek uitstel van executie: een vrije trap van Ricky van den Bergh werd slecht verwerkt door Van der Ploeg, waarna Carlos Delgado van dichtbij geen moeite had om te scoren.

Een achterstand dreigde vervolgens snel. Na een handsbal van Juanito Sequeira legde arbiter Ed Janssen de bal gedecideerd op de stip. Sparta’s topschutter Johan Voskamp zag zijn inzet echter gestopt door Nick van der Ploeg, die een geweldige save in petto had.

FC Dordrecht werd maar sporadisch gevaarlijk. Hulst schoot kiezelhard op de paal bij een zeldzaam gevaarlijk moment. Lee besloot vers bloed in te brengen in de aanvalslinie. Ex-Spartaan Jessy Mayele mocht op zijn verjaardag zijn debuut maken als invaller voor Renaldo Jongebloet.

De treffer viel echter aan de overzijde. Een voorzet van Marten de Roon passeerde bij de eerste paal en voor de volkomen vrijgelaten Johan Voskamp was het vervolgens een koud kunstje om de derde treffer van Rotterdamse makelij binnen te prikken.

Opstelling FC Dordrecht: Van der Ploeg; Diao (66. Amevor), Van Muyen, Beugelsdijk, Van Hintum; Hulst, Sequeira, Van der Sloot, Kalisse (82. Curiel); Jongebloet (73. Mayele), Lopes.

Sparta Rotterdam: Krul; Dijkhuizen, Kras, Delgado, Willems; De Roon, Van den Bergh (87. Van den Berg), Holland; Godee, Voskamp (90. Van Dieren), John (82. Duarte).

Bijzonderheden: Arbiter Ed Janssen gaf tweemaal geel (dus rood) aan Dordtenaar Bart van Hintum. Er was ook geel voor Mawouna Amevor van FC Dordrecht en Johan Voskamp van Sparta Rotterdam.

Tekst: Arco Bomgaars
Bron: AD De Dordtenaar

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.