Opluchting na “escape”

Koploper FC Dordrecht heeft een kloof van vier punten geschapen met naaste achtervolger Willem II in de titelrace van de Jupiler League. De lijsttrekker hield de spanning er lang in tegen Jong FC Twente, maar maakte in de slotminuten alsnog het ontladende verschil: 3-1.

Tot vijf minuten voor tijd was het billenknijpen voor de thuisploeg, die in de tweede helft nauwelijks aanspraak meer maakte op de driepunter. Schade dreigde, maar uiteindelijk werd de eerste thuiszege sinds 25 januari – toen Achilles’29 op een 4-2 nederlaag werd getrakteerd – een feit. Clubtopschutter Paul Gladon (met zijn vijftiende treffer van het seizoen) en invaller Genaro Snijders lieten de Krommedijk alsnog vibreren.

Willem II, dat de uitbeurt bij De Graafschap op een later tijdstip zal inhalen, zal de late ‘escape’ van de leider met tandgeknars hebben aanschouwd. De Dordtse triomf was daardoor niet alleen belangrijk met het oog op de ranglijst, maar zal ook als een mentaal ‘tikkie’ aankomen in Tilburg.

In tegenstelling tot de uitwedstrijd destijds op een kille maandagavond in de Grolsch Veste in Enschede, toen FC Dordrecht kansloos met 2-0 verloor, bond FC Dordrecht gisteravond de strijd aan met een uitermate onervaren ensemble van trainer Jan Zoutman. Een ploeg ook die niet bepaald de botte bijl hanteerde. Pas na 25 minuten maakte thuisspeler Ilias Haddad, teruggekeerd in de Dordtse basis na een schorsing van één duel, de eerste overtreding van het zoetsappige duel. FC Dordrecht had toen al verdiend de voorsprong te pakken door een fraaie schuiver van Youri Loen, op aangeven van centrale verdediger Matthew Steenvoorden. De ‘schapenkoppen’ voerden in de eerste 45 minuten strak het commando over de wedstrijd, door geduldig te schakelen in balbezit en de initiatiefloze tegenstander in een strakke wurggreep te nemen.

Het enige dat uitbleef was een grotere voorsprong en dat werd na de pauze funest, want de eerste doelpoging van de Tukkers was meteen raak. Haddad liet een uittrap van doelman Filip Bednarek stuiteren, spits Kristopher Vida van Jong FC Twente pikte slim op en nam de bal in de stuit in één keer op de schoen. Warner Hahn was kansloos bij de heerlijke uithaal.

Puntenverlies lag nadrukkelijk op de loer, want het dynamische middenveld van FC Dordrecht raakte in ademnood en balverlies was aan de orde van de dag. In het laatste kwartier gokte Van den Ham met het inbrengen van FC Twente-huurling Felitciano Zschusschen en veel druk naar voren. Middenvelder Wilmer Kousemaker rook aan de winnende treffer met een kopbal op de lat. De Dordtse ontlading kwam er uiteindelijk toch: Paul Gladon kogelde vanaf de rand van het strafschopgebied raak en Genaro Snijders maakte vervolgens aan alle onzekerheid een einde.

Scoreverloop:
20. Youri Loen 1-0

50. Kristopher Vida 1-1

85. Paul Gladon 2-1
89. Genaro Snijders 3-1

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Haddad, Steenvoorden, Peersman; Kousemaker (82. Zschusschen), Ojo, Loen (70. Gosens); Korte, Gladon, Danso (69. Snijders).

Jong FC Twente: Bednarek; Kwee, Bijen, Roseler, Bouma; Pelupessy, Mannes, Andersen (83. Bleker); Ould Chikh (83. Fillinger), Vida, Holscher.

Bijzonderheden: Arbiter Jeroen Manschot gaf geel aan Funso Ojo van FC Dordrecht en Joachim Andersen van Jong FC Twente.

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

Foto’s:  Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.