Opening met zeven doelpunten

FC Dordrecht begint (en wint) traditiegetrouw in Waardenburg

FC Dordrecht startte de oefencampagne zoals gebruikelijk bij het Waardenburgse WNC. Traditiegetrouw werd er ook gewonnen, met 0-7. Dat was beter dan vorig jaar, toen het ‘slechts’ 1-6 werd. Maar minder dan in 2009, toen de dubbele cijfers werden bereikt: 0-10.

Maar de uitslag vond de nieuwe FC Dordrecht-trainer Theo Bos uiteraard van ondergeschikt belang. ,,Dat zegt me niet zoveel,” aldus de opvolger van Henny Lee. ,,Het belangrijkste is dat de jongens fit blijven. En dat ik terug zie waar we op de training, ook al zijn we nog maar kort bezig, aandacht aan hebben besteed. Ik heb het dan met name over veel beweging zonder bal. Wanneer iemand is aangespeeld, moeten er lopende mensen om die speler heen zijn. Dat vond ik zeker in de eerste helft best goed gaan. En met zeven doelpunten ben ik niet ontevreden, al hadden het er ook tien kunnen zijn. Minder vond ik wel dat we twee kansen weggaven. Een kwestie van een gebrek aan concentratie.”

Na de pauze stuurde Bos afgelopen zaterdag een vrijwel compleet ander team de perfecte grasmat in Waardenburg, waar nog vier keer wordt geoefend, op. Alleen rechtsback Roderick Gielisse en centrumverdediger Mawouna Amevor mochten blijven staan. Ook Josimar Lima – een 21-jarige verdediger van Willem II met Kaapverdiaanse roots – draafde op. Hij mag zich deze week als proefspeler bewijzen.

In de ploeg van voor rust, die een opvallend gretige indruk maakte, was plaats voor vier nieuwelingen: de ADO-huurlingen Gielisse en Serhat Koksal, Danny Post (FC Groningen) en Wilmer Kousemaker (FC Den Bosch). En het kwartet deed zeker van zich spreken. Zo leverde Gielisse opkomend de assist voor de 0-5 van Cecilio Lopes, terwijl links-poot Kousemaker duidelijk maakte over veel voetballende kwaliteiten te beschikken. De slimme Koksal bleek, voor wat het zo pril in de voorbereiding waard is, een perfecte verdedigende midenvelder. Hij dook op waar nodig, straalde rust uit en is uiterst zuinig in balbezit. Halverwege keek gastheer WNC, dat in de zaterdag-tweedeklasse uitkomt en de afgelopen periode eenmaal per week doortrainde, al tegen een 0-5 achterstand aan.

Na de pauze, met de komst van meer op individuele acties gerichte spelers, was het spel van FC Dordrecht minder verzorgd. Al kende het wel de pech dat het binnen vijf minuten liefst driemaal de paal raakte. Jesse Mayele presteerde dit zelfs twee keer, waarvan één knap hakje, binnen amper zestig tellen.

,,Maar het werd in de tweede helft ook lastiger, omdat de tegenstander steeds dichter op de eigen ‘zestien’ ging spelen,” sprak Bos, die uitging van het 4-4-2 systeem. ,,Dan wordt het voor lopende mensen ook moeilijk.”

Theo Bos zei dat er geen conclusies moesten worden verbonden aan de twee verschillende elftallen. ,,Natuurlijk heb ik wel een beeld over de nummers één tot veertien, vijftien in mijn selectie. Maar iedereen krijgt kansen genoeg. Het volgende duel kan het weer anders zijn. Richting de meer serieuze wedstrijden zullen de contouren van het elftal duidelijker worden.”

Vanaf woensdag verblijft FC Dordrecht voor een trainingskamp in Zeegse (Drenthe). Daar wordt ‘s avonds in Tynaarlo al geoefend tegen een streekelftal. Komende zaterdag strijken de ‘schapenkoppen’ dan weer neer in Waardenburg, waar een regioteam als tegenstander zal fungeren.

Opstelling FC Dordrecht

1e helft: Van der Ploeg; Gielisse, Versluis, Amevor, Coster; Hulst, Koksal, Post, Kousemaker; Jongebloet, Lopes.

2e helft: Doedée; Gielisse, Lima, Amevor, Patijn; Rijsdijk, Vlasblom, Achterberg, Curiel; Van Pijkeren, Mayele.

Tekst: André Valk, AD/De Dordtenaar

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.