Op weg naar rookvrije voetbalstadions

Vanaf het seizoen 2020/’21 dienen alle Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie stadions rookvrij te zijn. Dat is het doel van het nieuw opgerichte platform rookvrijestadions.nl, opgezet door de initiatiefnemers vanuit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Dit in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij (een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds). Met ingang van het huidige seizoen wordt er door de clubs, die op dit moment nog niet (volledig) rookvrij zijn, een ontmoedigingsbeleid gehanteerd.

Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond.

De actie sluit aan bij de landelijke beweging De Rookvrije Generatie, die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. In openbare gebouwen en in de horeca geldt al langer een verbod op roken. Bij Vitesse, Ajax en Almere City FC mag al langer niet meer gerookt worden en PSV is met ingang van dit huidige seizoen ook al volledig rookvrij. Tevens zijn de wedstrijden van het Nederlands elftal en andere vertegenwoordigende elftallen rookvrij, worden in toenemende maten amateurverenigingen rookvrij en zijn er nu ook al steeds meer rookvrije vakken in het betaald voetbal.

Een rookvrij stadion geldt zodra het stadion wordt betreden: op alle tribunes, toiletten, horecapunten, trappen, businessruimtes, loges en skyboxen. Waar wél mag worden gerookt, is buiten het stadion. De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn zich ervan bewust dat handhaving op sommige plekken in de stadions lastig zal zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat vele in zullen zien dat roken tijdens het bekijken van een sport niet rondom de velden thuis hoort.

FC Dordrecht zal de komende maanden voorbereidingen gaan treffen om alle betrokken partijen waaronder medewerkers, spelers, sponsoren, leveranciers en supporters te informeren. Wij rekenen op jullie steun en begrip.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.