Ook baas op De Vijverberg

De bomen groeien voor FC Dordrecht momenteel tot aan de hemel. Ook bij De Graafschap leverde het ensemble van interim-trainer Harry van den Ham een vorstelijke prestatie door de derde triomf in successie te boeken: 3-4. De eerste Dordtse winst in Doetinchem sinds 23 jaar leverde een tweede plek op de ranglijst én de koppositie in de tweede periode op.

De derde triomf op rij accentueerde de goede vorm van FC Dordrecht, dat tegen de ‘Superboeren’ durfde te voetballen en daardoor binnen het uur een 1-4 voorsprong opbouwde. De revival van De Graafschap kwam te laat om een fijne terugreis te stremmen.

Bij de bezoekers bleek Josimar Lima voldoende genezen van de liesblessure die hij een week eerder had opgelopen tegen FC Eindhoven. De Kaapverdisch international startte derhalve op zijn vertrouwde plek in het hart van de defensie. De Graafschap-trainer Pieter Huistra had gekozen voor twee basisspelers met een Dordts verleden, namelijk Zwijndrechter Adil Auassar en Vlatko Lazic die in zijn periode aan de Krommedijk aanvallend ingesteld was maar nu als rechtsback startte om de snelheid van Garry Mendes Rodrigues te bespelen.

Efficiënt
Lazic eiste na een kwartier al een negatieve hoofdrol voor zichzelf op. Samen met Ted van de Pavert weigerde hij in te grijpen bij een Dordtse steekbal die gedoemd was te mislukken. Jeffrey Rijsdijk pakte het cadeautje grif uit en schoof koeltjes de openingstreffer langs doelman Joost Terol: 0-1. Rechtervleugelverdediger Jeffry Fortes, vanwege het Doetinchemse systeem met twee spitsen zonder directe tegenstander, verhoogde de Dordtse lol door een bal op te pikken en de uiterste rechterhoek naast Terol te vinden.

Het aanzwellende gemor op De Vijverberg verstomde even bij de aansluitingstreffer. Anco Jansen ontsnapte op rechts bij een snelle omschakeling van de ex-eredivisionist en vond in het centrum de vrijstaande Harrie Gommans, dieWarner Hahn kansloos liet. FC Dordrecht, dat voor het eerst sinds 215 minuten weer een tegentreffer slikte in competitieverband, herstelde zich snel van die tegenvaller. Lars Veldwijk zette de combinatie door het centrum op met Garry Mendes Rodrigues en prikte zijn achtste seizoenstreffer mee. Op slag van rust kreeg Anco Jansen, met Hahn uit doel, nog een enorme kans op 2-3 maar de ex-Veendammer faalde hopeloos.

Ruime voorsprong
Na de pauze was de rol van Auassar bij De Graafschap, dat met Van der Meulen en Breinburg als invallers naar het fanatiekste deel van de eigen aanhang speelde, uitgespeeld. Die supporters lieten een striemend fluitconcert neerdalen na de 1-4 van wederom Jeffrey Rijsdijk.

De net ingevallen Piotr Parzysek nivelleerde het verschil met een prachtige hakbal. De lange centrumverdediger Ted van de Pavert werd naar voren gedirigeerd en De Graafschap zette alles op alles. Hahn moest inzetten van Jansen en Rogier Meijer onschadelijk maken en smoorde daarmee een Achterhoekse comeback in de kiem.

De derde treffer van Soufian El Hassnaoui viel namelijk pas in blessuretijd. De 3-4 winst verleidde het Dordtse legioen op De Vijverberg tot een ‘Theo, we worden kampioen’, een mooi eerbetoon aan trainer Theo Bos na opnieuw een knap resultaat en weer een huzarenstukje op vreemde bodem.

Opstellingen
De Graafschap: Terol; Lazic, Van Kouwen (46. Van der Meulen), Van de Pavert, Massop; Vincken, Meijer, El Hassnaoui, Auassar (46. Breinburg); Jansen, Gommans (61. Parzysek).
FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Amevor, Lima, Samoender; Rijsdijk (83. Vlasblom), Post, Alisic; Kalisse (80. Martina), Veldwijk, Mendes Rodrigues.

Bijzonderheden: Arbiter Ed Janssen gaf geel aan Tim Vincken van De Graafschap en Garry Mendes Rodrigues van FC Dordrecht.

Tekst: Arco Bomgaars / AD
Foto: Website De Graafschap

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.