Onherkenbaar op Het Kasteel

Met veel pretenties reisde FC Dordrecht af naar de topper met Sparta Rotterdam, maar de prestaties op het veld strookten 90 minuten lang totaal niet met die ambities. Op Het Kasteel deed niets denken aan de karaktervolle, gepassioneerd en standvastige opmars van de laatste weken: het onherkenbare Dordtse ensemble boog met 3-0.

Voor het eerst dit seizoen produceerde FC Dordrecht, tot deze speeldag de meest scorende formatie in de Jupiler League, geen treffer in een wedstrijd. Het was niet het enige signaal van onherkenbaarheid dat de manschappen van interim-trainer Harry van den Ham in het rechtstreekse duel om plek twee achter leider MVV en de koppositie in de tweede periode afgaven.

De vastberadenheid en het zelfvertrouwen, twee karakteristieke eigenschappen in het spel van FC Dordrecht dat zich de voorbije weken richting een prachtige klassering op de ranglijst en periodestand bewoog, leken op Spangen in de kleedkamer te zijn achtergebleven. Uitgerekend op een podium dat zich ervoor leende om collectief te schitteren, verzaakte FC Dordrecht. ,,Ik heb me echt afgevraagd voor rust waar ik beland was,” sprak Van den Ham achteraf zijn verbazing uit over de presentatie en prestatie van zijn ploeg.

Geen flair maar kwetsbaarheid, geen swing in de heupen maar stramheid, geen vuur maar een waakvlam: FC Dordrecht liet zich flink in de wind zetten door het zakelijke en uiterst efficiënte Sparta, dat een succesvolle novembermaand verder kleur gaf met weer een triomf op een collega-hoogvlieger op de ranglijst en koploper MVV inmiddels tot op één punt genaderd is.

FC Dordrecht had zich veel voorgesteld van de topper, maar schutterde als een trillerige examenkandidaat overmand door stress. Nadat Moussa Kalisse tegen zijn oude club nog een fraaie schotkans had gehad, ging het voor FC Dordrecht snel fout toen Sparta Rotterdam snel de diepte zocht. Spits Sandro Calabro kopte door, de Dordtse aanvoerder Danny Post claimde tevergeefs vast te zijn gehouden en Jeffry Fortes zag alleen nog maar de hakken van Donovan Deekman die doelman Warner Hahn met een diagonale schuiver klopte: 1-0.

Bij de tweede Rotterdamse treffer was bijna van hetzelfde procedé sprake: Calabro toucheerde na een vrije trap de bal met het hoofd, Roald van Hout kwam vanaf de rechterflank naar binnen en schoot gemakkelijk binnen. Die tegentreffer bezegelde het lot van de Dordtse linksback Ricardo Samoender, die meteen gewisseld werd.

Niet alleen Samoender zakte door het ijs. Jeffrey Rijsdijk, in balbezit uitermate kwetsbaar, liet zich voorafgaande aan de derde tegentreffer wederom heel makkelijk aftroeven. De heerlijke uithaal van Steef Nieuwendaal plofte daarna gedragen door de wind achter Warner Hahn.

Voor de tweede maal in ruim een week keek FC Dordrecht tegen een 3-0 achterstand aan, maar dit keer kwam er geen miraculeuze revival zoals tegen MVV. Van den Ham, die Rijsdijk en Garry Mendes Rodrigues uit hun lijden verloste halverwege, hoopte door één-op-één te gaan spelen en Jessy Mayele naast Lars Veldwijk in de spits te zetten nog iets te forceren aan het begin van de tweede helft. Mayele kreeg een vrije kopkans, maar faalde in de afronding.

Verder had het duel in de tweede rondgang veel weg van een stilleven in grijze tinten. De kleur werd veroorzaakt door Mawouna Amevor die doorging op Pieter Nys, aangaf dat hij de Sparta-back niet raakte, maar voor die actie wel zijn tweede gele kaart kreeg van arbiter Eric Braamhaar en dus de wedstrijd van komende maandag tegen AGOVV zal missen.

Opstellingen
Sparta Rotterdam: Pellatz; Nys (87. Van Huizen), Luirink, Van Berkel, Slijngard; Varela, Bel Hassani (82. Martinus), Nieuwendaal; Van Hout (61. Van Son), Calabro, Deekman.
FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Amevor, Lima, Samoender (32. Peersman); Alisic, Post, Rijsdijk (46 Martina); Mendes Rodrigues (46. Mayele), Veldwijk, Kalisse.

Bijzonderheden: Arbiter Eric Braamhaar gaf tweemaal geel (dus rood) aan Mawouna Amevor van FC Dordrecht en een gele prent van Gijs Luirink van Sparta.

Tekst: Arco Bomgaars / AD
Foto: Michel Sterrenberg

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.