Ongeslagen

Nog nooit verloor FC Dordrecht tegen Heerenveen een eredivisiewedstrijd. In seizoen 1994-1995 werd tweemaal een 1-1 eindstand overeengekomen, terwijl het openingsduel van dit seizoen drie punten voor de Schapenkoppen opleverde. Heerenveen bezoekt nu voor de tweede maal de Krommedijk. De eerste ontmoeting op het hoogste niveau was op zaterdag 12 november 1994.

De historische wedstrijd: Dordrecht’90 – Heerenveen (1-1)
Met het zelfvertrouwen van Dordrecht’90 was het niet best, in de 11 voorgaande competitiewedstrijden wist men geen enkele overwinning te pakken. Daarnaast moest Dordrecht’90 trainer Nico van Zoghel het tegen de Friezen zonder het belangrijke trio Adri van Tiggelen, Michel Langerak en Cor Lems doen. Alle drie zaten ze een schorsing uit.

Heerenveen coach Foppe de Haan bracht onder andere Johan Hansma, Erik Regtop, Prince Polley en Leeroy Echtold in het veld en speelde met Carlo L’Ami onder de lat. De huidige keeperstrainer van Ajax verdedigde enkele seizoenen daarvoor nog het doel van Dordrecht’90 en SVV/Dordrecht’90.

In een zeer matige eerste helft lukte het beide teams niet te scoren. Na de warme thee slaagde Dordrecht’90 daar heel vlot in. Al na 8 minuten belandde de bal tegen de touwen. Een knappe actie aan de linkerkant van Virgil Breetveld werd gevolgd door een schot, dat doelman Carlo L’Ami slechts kon afweren. Na een goede aanname produceerde Romeo Wouden vervolgens met een prachtige volley de 1-0. Het betekende de zevende treffer van de Dordtenaren in dat voetbaljaargang en pas de derde op eigen veld.

Heerenveen drong aan en Dordrecht’90 zakte ver terug. De razendsnelle Romeo Wouden had in de counter nog wel uitzicht op een tweede Dordtse treffer, maar niet veel later kreeg Benny Gall toch de gelijkmaker om de oren. Een slap schot van Johan Hansma belandde via de voet van de ongelukkige Brian Wilsterman bij André van Tuinen, die eenvoudig 1-1 kon inschieten. Daarna moest Dordrecht’90 het ergste vrezen voor de afloop van de ontmoeting, maar verder dan een ‘dot’ voor Prince Polley kwam Heerenveen niet.

Door dit gelijkspel deed de Krommedijkclub na 12 speeldagen de laatste plaats in de toenmalige PTT-telecompetitie over aan RKC. De rode lantaarn kwam echter snel weer terug op het Eiland van Dordt. Met uiteindelijk rechtstreekse degradatie naar de eerste divisie als slotakkoord van seizoen 1994-1995.

Scoreverloop:
1-0 Romeo Wouden (51e min.)
1-1 André van Tuinen (70e min.)

Toeschouwers: 1890
Scheidsrechter: Jaap Uilenberg

Opstellingen
Dordrecht’90: Gall, Liefden, van Wattum, Atmodikoro, Wilsterman, Atmodikoro, Robbemond, Valke, Rook, Wouden, Schaap (Brögger), Breetveld (van der Merwe).
Heerenveen: L’Ami, Doesburg, Oosterveer, Hansma, Sier, Hellinga, Roelofsen, de Visser (van Tuinen), Regtop, Prince Polley (Erik Tammer), Echteld.

Foto (Michel Sterrenberg) – Romeo Wouden in duel om de bal. Hij vertrok aan het eind van het seizoen naar Heerenveen

Bekijk de beelden met onder andere een prachtige treffer van Romeo Wouden:

Tekst: Gerard van den Houten

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.