Nuchter sterkhouder

Wilmer Kousemaker koestert nieuwe status

Nadat het perspectief op speelminuten bij FC Den Bosch vertroebelde, pakte middenvelder Wilmer Kousemaker de kans met beide handen aan om bij FC Dordrecht aan de slag te gaan. Aan de Krommedijk koestert hij zijn nieuwe status: in de overwegend jonge selectie van Theo Bos is hij één van de meer gelouterde spelers.

,,Het is even wennen dat ik nu bij de wat oudere jongens in de groep hoor. Dat is voor mij toch iets anders dan ik bij mijn vorige clubs gewend was. Maar ik voel me er goed bij,” stelt Wilmer Kousemaker (26) als hij geconfronteerd wordt met zijn positie binnen de spelersgroep van FC Dordrecht waar hij als sterkhouder moet fungeren. ,,Het is prettig om het gevoel te krijgen dat je belangrijk kan zijn voor het elftal.”

De nieuwkomer in de Dordtse selectie kan inmiddels bogen op een schat aan voetbalervaringen. Van zijn amateurclub Tholense Boys, waar het allemaal begon, verkaste hij naar NAC Breda waar Kousemaker de jeugdopleiding doorliep en mondjesmaat voor de hoofdmacht actief was. ,,Trainer Cees Lok was destijds heel duidelijk: hij zag het niet in me zitten en vertelde ook waarom. De situatie was heel helder: als alles voor mij meezat, dan kon ik minuten maken.”

Uiteindelijk kwam Kousemaker onder Ton Lokhoff, Lok en Ernie Brandts tot acht duels in de eredivisie voordat hij naar HFC Haarlem vertrok. ,,Op het moment dat ik daar kwam, waren er nog geen signalen dat het slecht ging met de club op financieel gebied. Dat werd snel duidelijker. Als team wilden we Haarlem op een goede manier blijven verkopen. Maar op een gegeven moment belandden we in een vicieuze cirkel. De zorgen hadden invloed op de sfeer en de prestaties. Of ik ergens op terug had kunnen vallen als ik op straat was komen te staan? Ik heb het Cios in Goes afgerond en daar ook mijn trainer-coach 2 gehaald. Het trainerschap zie ik in de toekomst wel zitten, maar dan vooral als jeugdtrainer.”

Het einde van Haarlem maakte Kousemaker niet meer mee. Eind 2009 haalde FC Den Bosch hem binnen. ,,Een hele mooie club. Ik denk met veel plezier aan die periode terug. Het laatste halfjaar kwam ik steeds minder aan spelen toe. Toen FC Dordrecht interesse toonde, was de overgang snel afgerond.”

Bij FC Dordrecht verliep de voorbereiding voor Wilmer Kousemaker niet geheel soepel. ,,In de oefenwedstrijd tegen Katwijk liep ik een enkelblessure op, waardoor ik er twee weken uit heb gelegen. Voor de openingswedstrijd tegen FC Volendam was ik gelukkig op tijd fit.”

De grote vraag was voorbije vrijdag hoe het Dordtse middenveld zich zou houden. Kousemaker, Post en Rijsdijk doorstonden de lakmoesproef. ,,In de voorbereiding speelden we met vier middenvelders, tegen Volendam met drie en korter op elkaar. Ik heb geen voorkeur qua systeem. Over onze kracht als elftal valt nog weinig te zeggen. Dat wordt pas na zeven à acht wedstrijden duidelijk.”

Het zijn op persoonlijk vlak spannende tijden voor Wilmer Kousemaker en zijn vrouw Marleen. Het in Ridderkerk woonachtige stel staat op het punt gezinsuitbreiding te krijgen. ,,Ik ben van nature nuchter, maar dit geeft ook spanning. Als je mij tegen Emmen vanavond van het veld ziet rennen, dan weet je dat er wat aan de hand is, haha.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.