Nog sleutelen aan organisatie

In de laatste test voor de hervatting van de competitie met SC Cambuur als sparringpartner kwamen bij FC Dordrecht twee verschillende eigenschappen aan het licht: in offensief opzicht was het dik in orde wat de formatie van interim-trainer Gert Kruys liet zien, maar de defensieve organisatie was bijzonder wankel in het met 3-4 verloren oefenduel.

Bij absentie van rots in de branding Josimar Lima, die vlak voor de deelname aan de Afrika Cup met Kaapverdië staat, is de bezetting van het centrum van de verdediging een van de meest belangrijke aandachtspunten voor Kruys sinds zijn aantreden kort na de jaarwisseling. In de oefenwedstrijden tegen Nieuwenhoorn en SC Cambuur zocht de oefenmeester naar de ideale oplossing. Danny Post en Ricardo Samoender wisselden elkaar af naast zekerheid Mawouna Amevor. Het meest waarschijnlijk is dat Post, die tegen SC Cambuur vanwege de afwezigheid van Jeffrey Rijsdijk (hij kampt met griep) op het middenveld begon, tegen FC Volendam start in het hart van de verdediging. De Amsterdammer bewees al eerder dat hij die taak goed kan uitoefenen.

Het sleutelen aan de verdedigende organisatie zal echter, na het zien van de verrichtingen tegen zijn oude Friese club, voor Kruys punt van zorg blijven. ,,Want het deed wel pijn om te zien hoe de tegengoals tot stand kwamen,” bekende de keuzeheer naderhand.

De organisatie was bij die geïncasseerde doelpunten niet alleen een punt van zorg. Bij drie van de vier wapenfeiten zag doelman Warner Hahn er allesbehalve goed uit. De derde treffer van Leeuwardense makelij, van de voet van Melvin de Leeuw, viel daarbij in de categorie ‘comedy capers’: De Leeuw kon profiteren van een kolossale blunder na een communicatiestoornis tussen back Marvin Peersman en Hahn. ,,Warner zal meer de baas moeten zijn,” vond Kruys. ,,Dat is absoluut een aandachtspunt.

De bezetting van het middenveld is dat ook. Zonder Post en Rijsdijk op het middenrif liet de balans in deel twee nog wel eens te wensen over. Wilmer Kousemaker pikte nog een half uurtje speeltijd mee. Kruys: ,,Wilmer willen we langzaam brengen. De voorbije week heeft hij gevraagd om een keer de training over te slaan. We moeten voorzichtig met hem zijn.”

In aanvallend opzicht heeft Gert Kruys daarentegen de minste zorgen. FC Dordrecht schiep zich tegen het slagvaardigere SC Cambuur bijna een dozijn kansen, maar de thuisploeg was vaak te druistig in de afronding. ,,We willen graag aanvallend spelen, maar daardoor is het soms ook te open,” had Kruys opgemerkt. ,,Maar drie keer scoren tegen een ploeg van het kaliber SC Cambuur is niet slecht. Het zou eigenlijk genoeg moeten zijn voor de zege.”

De keuze voor de spits lijkt duidelijk: Lars Veldwijk, die kort voor de winterstop uit de basis viel, heeft weer het vertrouwen. ,,Lars is de clubtopschutter en belangrijk voor het team,” aldus Kruys.

Opstellingen
FC Dordrecht: Hahn; Gielisse (81. Potkamp), Amevor, Samoender, Fortes; Post (46. Peersman), Molhoek (60. Kousemaker), Alisic; Kalisse (60. Martina), Veldwijk (60. Mayele), Mendes Rodrigues.
Cambuur: Telgenkamp; Droste; Oztürk (28. Bijker), Dijkstra, Van der Laan; Dantuma, Bakker, El Makrini; Schokker (60. De Leeuw), Hemmen (74. Barto), Tighadouni.

Tekst: Arco Bomgaars / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.