Peersman steeds sterker en beter bij FC Dordrecht

‘Wat gebeurd is, is gebeurd, je moet wel leren van het verleden, maar vooral in het heden leven.’ Dat is het credo van FC Dordrecht-back Marvin Peersman. Daarom plukt de Belg met Ghanese roots thans de dag bij de trotse koploper. Met dank aan Jan Boskamp die er mede voor heeft gezorgd dat Peersman momenteel floreert aan de Krommedijk.

Marvin Peersman. Ooit jeugdinternational en grote belofte in België, maar toen teruggeworpen door een fikse blessure aan de linkerknie. Inmiddels opgekrabbeld en vaste waarde in het sterke verdedigingsblok van FC Dordrecht. ,,Ik heb er hard voor gewerkt om te staan waar ik nu sta en doe nog steeds trouw mijn oefeningen om de knie sterk te maken en te houden. Nee, denken aan die blessure doe ik niet meer. Wat gebeurd is, is gebeurd.”

De 22-jarige inwoner van Antwerpen blikt het liefst vooruit in plaats van achteruit. Maar hij beseft ook dat het verleden nodig is om zijn huidige succes in perspectief te plaatsen. ,,Dankzij Jan Boskamp die mij onder de aandacht heeft gebracht bij FC Dordrecht, speel ik nu hier. En technisch manager Marco Boogers heeft me steeds het vertrouwen gegeven, net als mijn huidige trainer Harry van den Ham. Weliswaar ben ik als centrumverdediger opgeleid, maar ik voel me steeds beter thuis op de linksbackpositie. Met assistent-trainer Gérard de Nooijer neem ik vaak situaties door uit wedstrijden, welke keuzes ik moet maken op welke momenten. Zo kan ik leren van het verleden om het in de toekomst beter te doen. Ik voel dat ik me ontwikkel, rustiger word. De rode kaart dit seizoen tegen MVV was wat dat betreft een goed leermoment, nadien pak ik nauwelijks onnodige kaarten meer. Aanvallend wordt er ook iets van mij gevraagd, maar ik moet daarin mijn momenten kiezen.”

Hij is een exponent van het Belgisch voetbal, dat aan status wint. Zeker nu de Rode Duivels zich voor het WK geplaatst hebben. ,,Een mooie generatie met spelers die veelal jong vertrokken zijn en in het buitenland gevormd zijn,” stelt Peersman, die met Andreas Luckermans en Clint Alliet de Belgische ‘connectie’ bij FC Dordrecht vormt. ,,Ik heb het Belgische nationale team uit mijn hoofd gezet.”

Werken aan zichzelf, nog beter worden bij FC Dordrecht is zijn streven. ,,Mijn droom? Natuurlijk is dat om ooit bij een mooie club terecht te komen, maar ik heb na dit jaar een optie voor nog een seizoen bij FC Dordrecht. Ik ben nu hier en mijn eerste doel is om kampioen te worden met FC Dordrecht. Of dat realistisch is? Ik denk van wel, we hebben bijna alle ploegen gehad en zijn nooit weggespeeld.”

Marvin Peersman, zoon van een Belgische moeder en een Ghanese vader, voelt zich goed. Wat opvalt aan hem is de tatoeage die op zijn linkeronderarm prijkt. Een tattoo, die de herinnering aan zijn oma Hortense, die 9 februari 2009 is overleden, levend houdt. ,,Eén dag voor mijn verjaardag overleed zij, ik heb haar gevonden toen zij gestorven is. Dat heeft diepe indruk gemaakt. Ik was veel bij mijn oma, zij zorgde vaak voor me. Die tatoeage is een eerbetoon aan haar en geeft me kracht.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.