Nieuwjaarstoespraak Ad Heijsman

Maandag 6 januari was de Business Lounge de locatie voor de nieuwjaarsreceptie van FC Dordrecht.

Tijdens de speeches van BC voorzitter Lennard Bouwer, Raad van Commissaris Theo Singerling en algemeen directeur Ad Heijsman werden de prestaties op en buiten het veld geprezen. Er werd benadrukt dat de goede resultaten een teamprestatie is van zowel spelers, sponsors, supporters tot het aankoopbeleid van technisch directeur Marco Boogers.

De veranderingen in een jaar bij FC Dordrecht vormden de rode draad van de toespraak van Ad Heijsman.  Er werd uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Theo Bos, een groot verlies voor zijn familie, vrienden en het voetbal. Ook werd er gesproken over de terugkeer van Harry van den Ham, de aanleg van het kunstgrasveld en de eerste plaats op de ranglijst. Veranderingen die hun stempel op de club hebben gedrukt.
Uiteraard had Ad Heijsman het ook over de toekomst.  Hij sprak de wens uit om de koppositie te handhaven tot de laatste speeldag. De andere wens, het nieuwe stadion, werd tevens uitgesproken. Medio maart verwacht hij met steun van de Dordtse politiek de plannen te kunnen presenteren.

De tekst van de speech kunt u hier lezen:

Dames en heren,

Vanaf deze plaats hartelijk welkom en ik wens u namens het bestuur van FC Dordrecht een heel gelukkig,  gezond, sportief en respectvol 2014 toe.

Een bijzonder hartelijk welkom voor onze ereleden Cees Edelman en Henk Donkervoort en onze leden van verdiensten.

Ik sta hier nu niet als voorzitter maar als trotse directeur van de koploper van de Jupiler League. Een mooiere beginzin van een Nieuwjaarspeech had ik niet kunnen bedenken en hij klopt nog ook.

Het jaar 2013 was een  jaar vol ingrijpende veranderingen. En een jaar dat vooral herinnerd zal worden als het jaar dat we afscheid moesten nemen van Theo Bos.
“Het is zoals het is”, waren zijn woorden maar het is nog steeds niet te bevatten.
Zijn overlijden op 28 februari liet een grote leegte achter, het gedeelde verdriet maakte ons ook sterk. De leegte werd deels ingevuld door de saamhorigheid binnen de club. Spelers, staf, supporters en bestuur vonden troost bij elkaar om het verlies te verwerken.
Ik verzoek u enig moment van stilte om Theo te herdenken.

Ondanks de moeilijke periode gingen we door met strijden ook al had Theo de strijd verloren.  Er werd niet afgeweken van de lijnen die hij had uitgestippeld en we behaalden de nacompetitie.

In de transferperiode transfereerde we Amevor en Rijsdijk naar Go Ahead, Kasteneer naar ADO Den Haag en Post naar VVV. Wederom had Marco Boogers als technisch directeur zijn waarde bewezen voor onze club.

In de zomer  keerde Harry van den Ham terug op de Krommedijk, een prettig weerzien. Marco Boogers ging op zoek naar de juiste spelers en smeedde met Harry een team samen waar saamhorigheid een belangrijke pijler werd.  Samen met de rest van de technische staf cre├½erden zij een ijzersterke ploeg die voor elkaar door het vuur gaat. De resultaten liegen er niet om, we staan na 22 wedstrijden in de competitie zes punten los van de rest.

Het nieuwe voetbalseizoen betekende ook een nieuwe opzet.  Door het wegvallen van AGOVV en Veendam werd de competitie aangevuld met belofteteams van PSV, Twente en Ajax en amateurclub Achilles’29 mocht met allerlei aangepaste regels ook deelnemen. Een opzet waar ik me niet in kon vinden en wat ik duidelijk heb laten blijken. Natuurlijk was het nodig om de competitie aan te passen, met slechts 16 overgebleven teams en dus 30 wedstrijden is een betaald voetbal competitie niet rendabel. Maar met de toetreding van de belofteteams kwam ook de schijn van competitievervalsing. Elke week was het afwachten welke beloftes het veld betraden. Zo speelde wij tegen voetballers die ruimschoots ervaring hadden opgedaan in de Eredivisie en zelfs op Europees niveau. Hoe je dat met droge ogen nog ‘beloftes’ kunt noemen, is mij een raadsel. Desondanks staan we nog steeds bovenaan.

In juli werd de grasmat op de Krommedijk vervangen door een kunstgrasveld. Het bedrijf Greenfields had in een recordtijd het stadion voorzien van een degelijke mat die het hele jaar door intensief gebruikt kan worden. We hoeven niet meer te vrezen voor regen of sneeuw, ons veld blijft onder bijna alle weersomstandigheden bespeelbaar.
Het was voor sommigen misschien even wennen maar dat we er goed mee uit de voeten kunnen blijkt uit de stand van de ranglijst: wij staan bovenaan.

De goede resultaten hadden ook tot gevolg dat we ons sinds 20 september periodekampioen mogen noemen. De Bronzen Stier werd uitgereikt aan het team maar ook Harry van den Ham, Yoëll van Nieff en Giovanni Korte mochten in 2013 een stier in ontvangst nemen voor hun individuele prestaties. Warner Hahn verdiende zelfs een contract bij Feyenoord.

FC Dordrecht spant zich ook al jaren in voor mensen die op enige wijze onze hulp kunnen gebruiken. Onze wajongeren zijn weer aan het trainen, we werken nauw samen met instanties als de Merwebolder, bureau Halt en de raad van de Kinderbescherming maar we zetten ons ook in voor de Dordtse jeugd. Het project Scoren voor Gezondheid om kinderen te wijzen op minder snoepen en meer beweging, verloopt voorspoedig. Een verandering naar een gezonde levensstijl is hoognodig, bijna 40% van de deelnemers kampt met overgewicht. Voor de jeugd vanaf 12 jaar is er de Street League cup, een straatvoetbalproject in de verschillende wijken van Dordrecht onder leiding van oud FC Dordrecht voetballer Johan Versluis. Johan is sinds 1 januari in dienst van FC Dordrecht om verschillende projecten onder zijn hoede te nemen. Naast de Street League Cup traint hij met de Wajongeren voor de Dutch Career Cup. Een traject waar Wajongeren uit hun isolement worden gehaald en voor zichzelf een plek op de arbeidsmarkt kunnen winnen.
Sporten met de beste spelers van de Jupiler League, een beter voorbeeld kun je de kinderen niet geven

Binnen de club hebben  we ook een verandering doorgevoerd, de club wordt sinds 2 december geleid door een directie bijgestaan door een Raad van Commissarissen.
Een Raad van Commissarissen met zoveel kennis en ervaring in hun portefeuilles dat FC Dordrecht kan verder groeien. Die stap moesten we maken, zeker nu we bovenaan staan.

Het is nu 6 januari 2014, ik heb zojuist met u de belangrijke momenten uit het voorgaande jaar doorgenomen. Een jaar in het teken van veranderingen waar we met verschillende emoties op terugkijken.
In de toekomst staan er nog genoeg veranderingen op stapel. Stilstand is achteruitgang en wij willen met FC Dordrecht vooruit.
Zo zullen de gemeenteraadsverkiezingen in maart aandachtig worden gevolgd.  De politiek heeft een grote vinger in de pap wanneer het aankomt op de bouw van ons nieuwe onderkomen. Dat zou de mooiste verandering zijn in mijn taak als  directeur, een nieuw stadion. Maar ik heb geleerd daar pas over te speechen wanneer alles rond is. Wat dat betreft ben ik ook veranderd.
Ik deel u echter wel mee dat er achter de schermen keihard gewerkt wordt aan het haalbare plan. Medio maart mag u de uitkomsten hiervan verwachten.

Wil ik eindigen met een feit waarvan ik vurig hoop dat dat niet zal veranderen: wij staan bovenaan!

U nog mededelend dat we as. zaterdag een oefenwedstrijd spelen om 14.00 uur tegen Topklasser Ter Leede op ons eigen complex en dat de competitie weer begint op 17 januari met een thuiswedstrijd tegen Excelsior, wil ik u wijzen op het feit dat niet alleen voetbal voor de toekomst van belang is.

Zeker zaken als gezondheid, levensvreugde , respect, bevrediging in uw werk en algemeen welbevinden zijn van groot belang. Ik wens u dan ook toe dat u zich mag welbevinden in een goede gezondheid in alles wat u doet.

Nogmaals namens het bestuur een gelukkig 2014 met uiteraard veel voetbalplezier bij onze club.

Foto’s: Rinie Boon

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.