Nieuw stadion FC Dordrecht als proef voor WK

Betaald voetbalclub FC Dordrecht en bouwconcern Ballast Nedam slaan de handen ineen bij de bouw van een nieuw voetbalstadion, dat in 2016 op het sportpark aan de Krommedijk gereed moet zijn. De nieuwe voetbaltempel, die plaats moet gaan bieden aan 6000 toeschouwers, wordt het eerste stadion ter wereld dat uit losse componenten kan worden opgebouwd volgens het zogeheten plug&play-principe. Het toekomstige stadion van FC Dordrecht fungeert daarmee ook als proef voor het WK van 2022 in Qatar, waar de stadions ook uit losse, verrijdbare componenten zullen worden opgebouwd.

Algemeen directeur Ad Heijsman van FC Dordrecht maakte gisteren tijdens de bijeenkomst van de businessclub in het huidige stadion van de nummer twee van de Jupiler League bekend dat het stadion evenwijdig zal komen te liggen aan de Randweg, schuin achter het huidige stadion van FC Dordrecht. Het bestemmingsplan voor de Krommedijk hoeft niet te wijzigen, wel zal er nog een wettelijke termijn voor een bezwarenprocedure moeten worden doorlopen.

De realisatie van de vurige wens om een nieuw stadion te bouwen, is voor FC Dordrecht een stap dichterbij gekomen. Samen met Ballast Nedam wil de Dordtse bvo in de komende twee jaar een nieuwe, demontabele voetbaltempel laten verrijzen die model moet staan voor de diverse stadions die in 2022 dienst moeten doen tijdens het WK in Qatar. 

Contract  met Ballast Nedam getekend
Geen oogverblindende presentatie van ambitieuze plannen, geen spectaculaire show omtrent een heuglijk feit, maar een powerpoint-voorstelling voor de leden van de businessclub met een keu als aanwijsstok. 

Algemeen directeur Ad Heijsman van FC Dordrecht koos voor soberheid en (toch ook nog) wat terughoudendheid bij de bekendmaking dat de Dordtse betaald voetbalclub in 2016 een nieuwe voetbaltempel wil betrekken. ,,Na acht jaar strijden lijkt het er toch van te komen en ik heb nog steeds de rotsvaste overtuiging dat het stadion er komt. Met de ondertekening van het contract met Ballast Nedam hebben we de volgende stap in het traject gezet naar een stadion dat ook eredivisiewaardig zal zijn.”

De financiering van het stadion, dat rond de twaalf miljoen euro zal kosten en moet verrijzen naast het huidige sterk verouderde onderkomen van de nummer twee van de Jupiler League, is nog niet rond. Daar zal het komende halfjaar keihard aan gewerkt moeten worden. Maar het tijdstip van de bekendmaking van de stadionplannen was niet toevalligerwijs gekozen, kort voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

Welke politieke partij wil dit nou niet in zijn stad?
,,Welke politieke partij wil dit stadion nou niet in zijn stad hebben?”, was de bijna retorische vraag die Heijsman tijdens de presentatie stelde. Het huidige zittende college van burgemeester en wethouders in Dordrecht gaf in een eerder stadium aan de stadionplannen te steunen en een bijdrage te willen leveren door aanpassingen van de infrastructuur rond de Krommedijk.

Al eerder maakte Heijsman, toen nog in zijn rol van voorzitter van FC Dordrecht, bekend dat FC Dordrecht bij de bouw van een nieuw stadion een noviteit wilde benutten: het bouwwerk zou worden ‘samengesteld’ uit losse componenten, een revolutionaire vinding op bouwgebied die navolging moet krijgen bij de bouw van de stadions voor het WK van 2022 in Qatar. ,,Die componenten bevinden zich thans in Roosendaal, in de nabijheid van het stadion van RBC,” verklapte Heijsman, die tijdens zijn met schetsen ondersteunde relaas liet zien dat het nieuwe stadion straks in niets meer doet herinneren aan het huidige GN Bouw Stadion. In eerste aanleg zullen 6000 toeschouwers een plaatsje kunnen gaan vinden in het nieuwe stadion, dat evenwijdig aan de Randweg zal worden gebouwd. ,,Een keuze die recht doet aan het sportpark en ook mogelijkheden biedt voor honkbalvereniging The Hawks,” aldus Heijsman.

Stadion met promenade
Het nieuwe stadion, dat uiteraard uitgerust gaat worden met kunstgras dat dit seizoen zijn entree maakte bij FC Dordrecht, zal opgebouwd worden uit een ring met een promenade, een idee dat sterk doet denken aan de huidige eerste ring van de Rotterdamse sport- en concerttempel Ahoy. Heijsman: ,,Het publiek zal straks via een trap naar boven het stadion binnenkomen en zich vrij kunnen bewegen over de promenade, waar voldoende ruimte zal zijn voor horecavoorzieningen en catering. Vanaf die promenade daalt het publiek vervolgens af richting de tribune, met een plaats dicht bij het veld. Naast het stadion onderzoeken we nog de mogelijkheid voor de komst van een short stay-faciliteit of een congrescentrum.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

Beeld: Artist Impression FC Dordrecht

Foto: Elisa Kuster

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.