‘Niet alleen beloning voor mij, maar voor iedereen bij FC Dordrecht’

Een jaar na de promotie uit de Jupiler League kan Marco Boogers weer een prijs bijschrijven. De technisch directeur van voetbalclub FC Dordrecht won de eerste verkiezing tot Dordtenaar van het Jaar. Hij versloeg zanger Nielson. Beiden hadden flinke campagne gevoerd.

Marco Boogers (48) windt er geen doekjes om als hij uit handen van adjunct-chef Jos Verlegh van AD De Dordtenaar de prijs, een trofee met de afbeeldingen van een schapenkop, voor Dordtenaar van het Jaar 2014 in ontvangst neemt. De technisch directeur van FC Dordrecht, ooit een begenadigde goaltjesdief, wilde niets anders dan de prijs winnen.
,,Ik wilde hem hebben,” zegt Boogers. ,,Dat hoort bij mij. Als ik ergens voor ga, dan wil ik het hebben. Zeker toen ik hoorde dat zanger Nielson via Twitter opriep op hem te stemmen. Op wie ik heb gestemd? Op mezelf,” zegt hij met een harde lach.

Hartstikke trots
Als voor de prijsuitreiking de bloemen en trofee arriveren bij het stadion aan de Krommedijk, veren medewerkers en voorzitter Ad Heijsman op. Ze kennen de einduitslag niet, maar hebben wel een sterk idee dat Boogers wint. Op alle fronten – de poll op internet, telefonisch en mail – was de oud-voetballer de grote favoriet. ,,Hij mag van mij drie maanden op vakantie. Anders moet je dit heel de tijd aanhoren,” grapt Heijsman vlak voor Boogers binnen komt lopen.

Glimlach
Die neemt op zijn beurt de prijzen met een brede glimlach in ontvangst. ,,Ik ben er hartstikke trots op. Ik ben een Dordtenaar in hart en nieren. Ben trots op mijn cluppie, mijn stad en mijn Dordtse accent,” vertelt de man die ‘Dordt zijn alles vindt’. Boogers vult snel aan dat hij de onderscheiding ziet als een waardering voor iedereen bij de club. En dus niet alleen zijn verdiensten, omdat hij met de op één na laagste begroting uit het betaalde voetbal vorig jaar promotie naar de eredivisie bewerkstelligde. Een prestatie die wordt geroemd door kenners en supporters.
Boogers: ,,Het is niet alleen een beloning voor mij, hoewel ik overal altijd het maximale uit wil halen, maar voor iedereen bij de club. Ad Heijsman, het personeel en de supporters die ook mindere tijden hebben gekend.”

Volgens lezers is de promotie van FC Dordrecht en de sympathie die de club opwekt in het land goud waard voor de promotie van de stad. ,,Ja, als je ziet hoe je met FC Dordrecht de stad in het land vertegenwoordigt, dat is bijna niet uit te leggen,” zegt de oud-spits van onder meer RKC, FC Groningen en West Ham United. ,,Maar ook als ik in Dordrecht loop, hoor. We hebben vijftienhonderd voetbalshirts verkocht. Mensen zijn weer trots op de stad. Te lang zijn Dordtenaren negatief geweest over de stad. Dat is de laatste 6 tot 7 jaar veranderd. Nu vertegenwoordigen we alles waar Dordt voor staat.”
Volgens Jos Verlegh, adjunct-chef van AD de Dordtenaar, is de verkiezing van Dordtenaar van het Jaar al bij de eerste editie een regelrecht succes geworden. ,,Er is massaal gereageerd. Dat geeft aan hoe trots Dordtenaren zijn op hun stad.” Tegen winnaar Boogers zegt hij: ,,Je hebt wel wat neergezet!”
Waar Boogers eerder in een interview zei te gruwelen van een onderscheiding in de vorm van een lintje, daar weet Boogers niet hoe snel hij deze trofee een plekje moet geven. Dat doet hij in het stadion van FC Dordrecht aan de Krommedijk.

Theo Bos
Boogers loopt de trap van de businesslounge af en wandelt naar zijn werkkamer. Daar staat, behalve enkele Bronzen Stieren (prijzen voor onder meer de periodetitel en promotie in de Jupiler League) ook een foto van Boogers met de overleden oud-trainer van FC Dordrecht: Theo Bos. De goede vriend van Boogers overleed in februari 2013 aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Nog altijd roemt Boogers hem voor wat hij heeft betekend voor de club. ,,Theo is uniek, een geweldig mens die veel voor de opbouw van de club heeft betekend,” zei hij hier eerder al over.
De trofee zet hij naast de foto waarop Boogers en Bos samen lachend op de bruiloft van laatstgenoemde staan. ,,Onvoorstelbaar,” zegt hij met een blik op de foto. ,,Daar woog hij nog meer dan 100 kilo. Zeven maanden later was er amper meer wat van hem over.”

Als Boogers daarna naar de kamer loopt van voorzitter Heijsman, keert de humor weer terug. ,,Zeg maar tegen de krantenjongen dat hij morgen geen exemplaar bij me af hoef te geven,” zegt Heijsman. ,,Dan moet ik weer tegen zijn kop aankijken.” Plots flikkert de lamp in de kamer. ,,Theo Bos. Die is het niet eens met de verkiezing,” grappen Heijsman en Boogers.

Tekst: Niels Dekker voor AD/De Dordtenaar

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.