Mispoes in Helmond

FC Dordrecht heeft de eerste periodetitel nog niet op zak. In de slotfase bij Helmond Sport ging de leider in de Jupiler League met 2-1 onderuit, nadat de formatie van Harry van den Ham lange tijd virtueel de ‘Bronzen Stier’ op zak had.

Lange tijd koesterde FC Dordrecht virtueel de periodetitel, maar in plaats van in feeststemming dropen de spelers en technische staf muisstil af in De Braak. In de slotfase van een duel, waarin de door nervositeit geteisterde Dordtenaren nooit zichzelf waren, ging het faliekant fout.

Bij FC Dordrecht maakte de van een blessure herstelde Nando Wormgoor zijn rentree in het hart van de verdediging. Marvin Peersman was daardoor weer beland op de linksbackpositie. Doelman Warner Hahn, die op de afsluitende donderdagtraining een elleboog in het gezicht geplant had gekregen, bleek fit genoeg om te starten na zijn twee duels bij Jong Oranje.

Hahn zou een sleutelrol spelen in de eerste rondgang, waarin de Dordtenaren goed begonnen en via Matthew Steenvoorden en Erixon Danso aan de openingstreffer kwamen, maar vervolgens wegzakten. De slordig spelende bezoekers kwamen te weinig aan hun geliefde positiespel toe en bleken in hun sluimerende onzekerheid kwetsbaar. Warner Hahn, driftig gevolgd door delegaties van Roda JC, Feyenoord, RKC en Heerenveen, stond echter pal op een kopbal van Marc Koot en een inzet van de volkomen vrijstaande Davy Brouwers.

Halverwege was FC Dordrecht, door de 1-0 achterstand van FC Eindhoven bij Sparta, virtueel periodekampioen. Die situatie veranderde door de Eindhovense gelijkmaker van Jens van Son. De bezoekers veranderden die situatie door een ‘lucky’ van Erixon Danso, die de bal gelukkig toucheerde en voor een rake carambole zorgde. Het fortuin bleef op Dordtse hand, want in de daaropvolgende aanval schoot Helmonder Koen Weuts op de binnenkant van de paal.

De minimale marge bleef onder druk staan, omdat het ensemble van Harry van den Ham de bal niet in de ploeg kon houden. De gelijkmaker viel acht minuten voor tijd: Serhat Koc vertrok op een doorgekopte bal uit de rug van de totaal verkeerd geposteerde Jeffry Fortes en liet Warner Hahn kansloos: 1-1.

In de extra tijd ging het zelfs nog helemaal mis: Helmond-speler Carlos David ging diep in blessuretijd na een ongelukkige actie van Matthew Steenvoorden onderuit in het strafschopgebied. De penalty werd door Davy Brouwers benut, waardoor de bezoekers en hun ruim driehonderd aanhangers in sportieve rouw werden ondergedompeld.
De koppositie bleef intact, maar het riante fundament onder een mogelijke periodetitel werd weggeslagen. Thuis tegen Willem II wacht volgende week een herkansing.

Opstelling Helmond Sport:
Van der Steen; Kazlauskas, De Regt, Weuts, Justiana (81. Nieskens); Visser, Sequeira, Brouwers; Koot (73. Carlos David), Janssen, Koc.

Opstelling FC Dordrecht:
Hahn; Fortes, Haddad, Wormgoor, Peersman; Van Nieff, Steenvoorden, Alisic (70. Ket); Meulens (64. Korte), Gladon, Danso (89. Pisas).

Bijzonderheden:
Arbiter Jochem Kamphuis gaf geel aan Weuts en Kazlauskas van Helmond Sport en Adnan Alisic en Matthew Steenvoorden van FC Dordrecht.

Tekst Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

Foto: Erwin Spek | Bekijk de complete Fotorapportage van Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.