Met opgeheven hoofd uit Play-Offs

In Deventer vond FC Dordrecht in de slotfase toch zijn Waterloo in de Jupiler Play-Offs. Go Ahead Eagles zegevierde na een gecontroleerde wedstrijd die lang spannend bleef uiteindelijk met geflatteerde cijfers: 3-0.

De return in de Adelaarshorst was na de beladen 3-3 uit de heenwedstrijd veel evenwichtiger dan het spektakel van drie dagen eerder aan de Krommedijk. De Eagles stonden door de eerdere uitslag van de aftrap op ‘voorsprong’, het behoefde immers niet te scoren om een ronde verder te kunnen komen.

Virgil Breetveld had in zijn basiself één wijziging aangebracht, Adnan Alisic speelde in plaats van Rogier Molhoek. In die samenstelling opende FC Dordrecht geweldig en stoomde direct op in de richting van de Eagles-veste. Fraaie combinaties soms, een paar hoekschoppen en de grootste kans voor Jeffrey Rijsdijk. Roderick Gielisse, die in de openingsfase regelmatig over de rechterkant doordrong, speelde slim op Veldwijk en de spits bediende op zijn beurt Rijsdijk voor de goal. De Dordtse nummer 10 was dichtbij de openingstreffer, zijn knal scheerde echter rakelings over het doel van Nick Marsman.

De dadendrang ebde na een klein kwartiertje weg want de ploeg diende er tegelijkertijd voor te waken de poort achter gesloten te houden. De thuisclub herstelde het evenwicht en zette even aan voor een schijnoffensief, maar prevaleerde al snel de voorzichtigheid.

Het noodzakelijke geduld van beide ploegen was volwassen en behoedzaam werd geloerd op de mogelijkheden of fouten van de tegenstander. Go Ahead vond daar eentje van, maar Promes was vrij voor Hahn niet koelbloedig genoeg waardoor Danny Post nog op kon ruimen.

De finalestemming in het stadion groeide met de spanning in de wedstrijd. In de sfeervolle ambiance kon het kwartje ook na rust beide kanten opvallen. De thuisclub hoefde nog steeds niet perse en één doelpuntje zou voor Dordt nog steeds voldoende kunnen zijn. Veldwijk kreeg daar een mogelijkheid toe, maar aan de andere kant was Houtkoop ook een keer gevaarlijk.

Met het laatste kwartier te gaan werd het sein ‘naar voren’ gegeven. Langs de kant liepen de extra aanvallers al warm voor het bedachte slotoffensief, maar nog voor de entree van Kousemaker en Kastaneer sloeg het noodlot toe. Promes was de diepte ingestuurd en Josimar Lima dacht op de rand van het strafschopgebied met een sliding de kans nog te kunnen keren. De imposante verdediger was echter net te laat met zijn tackle waarna Promes zelf de toegekende penalty binnen schoot: 1-0.

“Een domme actie van mij”, sprak Lima berouwvol na afloop. “De wedstrijd was daarmee gelijk voorbij”.

Dat was overigens niet helemaal waar. Vanaf de aftrap trok FC Dordrecht met vier spitsen naar voren op jacht naar de gelijkmaker en meer. Toch twee maal toe kreeg het de kans, maar de ongelukkig spelende Idabdelhay zag de mogelijkheden onbenut blijven.

Go Ahead counterde daarna via de verkregen ruimte naar een veilige marge. Cas Peters noteerde zijn naam aan de 2-0 en een minuut later tekende Promes uit de volgende snelle tegenstoot voor de 3-0.

Van Sichem liet de extra tijd na overleg met aanvoerder Danny Post onbenut en liet alleen voor de televisie nog een half minuutje doorspelen. Het moegestreden Dordt nam het laatste fluitsignaal teleurgesteld in ontvangst.

Virgil Breetveld: “Het is heel jammer. We zijn dichtbij geweest en hebben de kansen gehad, maar we vergeten te scoren. De penalty was beslissend in de wedstrijd en de uitslag erg geflatteerd. Maar ik ben trots op wat we bereikt hebben en de manier waarop de ploeg heeft gestreden”.

Scoreverloop: 1-0 Promes (79/pen), 2-0 Peters (85), 3-0 Promes (86).
Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Gielisse, Lima, Amevor, Peersman (78. Kousemaker); Fortes (78. Kastaneer), Post, Rijsdijk, Alisic; Idabdelhay, Veldwijk.
Bijzonderheden: Scheidsrecher Tom van Sichem gaf een gele kaart aan Lima en Alisic.

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.