Mendes Rodrigues wil vlammen

Garry Mendes Rodrigues maakt het seizoen af bij FC Dordrecht. De razendsnelle Rotterdammer kreeg in de winterstop de keuze voorgelegd om terug te keren naar ADO Den Haag, maar blijft liever in de Merwestad. ,,Volgend jaar hoop ik te vlammen in de eredivisie, bij FC Dordrecht kan ik nu elke week spelen.”

Licht teleurgesteld liep Garry Mendes Rodrigues (22) gisteren rondjes over het trainingsveld van FC Dordrecht. Een zeurende enkel maakte deelname aan de groepstraining onmogelijk. Het onbehagen zat echter niet in het lichamelijke ongemak. Zijn vaderland Kaapverdië verspeelde, met teamgenoot Josimar Lima op de bank, een avond eerder een voorsprong tegen Marokko in de Afrika Cup en moest genoegen nemen een 1-1 gelijkspel. ,,Ze hadden eigenlijk moeten winnen,” vindt Mendes Rodrigues, die toch trots kon zijn op zijn landgenoten. ,,Als debutant doen we het niet slecht. Bij winst tegen Angola zondag gaan we gewoon door naar de volgende ronde en staat heel Kaapverdiaans Rotterdam op zijn kop.”

Zelf is Mendes Rodrigues nog niet actief geweest voor de ‘blauwe haaien.’ Contact is er al wel geweest met de bond. Sinds de oud-jeugdspeler van Spartaan’20, Sparta en Feyenoord bij FC Dordrecht langs de zijlijn raast, wordt hij nadrukkelijk gevolgd. ,,Evenals Jeffry Fortes, die net als ik staat te popelen om uit te komen voor de nationale ploeg. Het komt nog wel voor ons, daar ben ik van overtuigd.”

Geen tussentijds vertrek
Als amateur van de Leidse eersteklasser FC Boshuizen speelde Garry Mendes Rodrigues zich afgelopen jaar in de kijker van eredivisionist ADO Den Haag. In de winter ging hij al mee op trainingskamp, dit jaar mag hij op huurbasis bij FC Dordrecht ervaring opdoen. Volgens de club uit de hofstad had hij dat in de voorbije maanden al genoeg gedaan.

,,Ik heb een goed gesprek gehad met de trainers Maurice Steijn en Henk Fräser. Ik mocht mee op trainingskamp met ADO Den Haag, maar ik maak liever het seizoen goed af in Dordrecht. Bij ADO zou ik het met invalbeurten moeten doen, bij FC Dordrecht speel ik eigenlijk altijd. Volgend jaar hoop ik te vlammen in de eredivisie.”

Mocht Mendes Rodrigues volgend jaar die stap inderdaad maken, is een verbetering van zijn doeltreffendheid een aanmerkelijk punt van aandacht. Vorig jaar maakte de Rotterdammer bij de amateurs liefst 24 goals en gaf hij twintig assists. Dit seizoen is zijn productiviteit in de eerste divisie met vijf goals en vier voorbereidende acties ondermaats, oordeelt hij ook zelf.

,,Ik had al clubtopscorer moeten zijn, zoveel kansen heb ik gehad. Meer scoren is ook de insteek van de tweede seizoenshelft voor mij. Ik moet minder wild zijn voor het doel. Mijn tegenstander kom ik altijd wel voorbij, maar eenmaal voor de keeper moet ik rustiger blijven en op het gemak een hoek uitkiezen.”

Een half jaar voor zijn achttiende verjaardag werd Mendes Rodrigues weggestuurd bij Feyenoord. ,,Omdat ik te klein was. Ik groeide pas op mijn achttiende door. Ik ben nu 1,74 meter lang en niemand noemt mij meer te klein. Na Feyenoord heb ik ruim een jaar niet gevoetbald en werd ik soms gek van mezelf. Daarom ging ik uiteindelijk ook naar Boshuizen. Dat was een flinke investering in mezelf, ik ging driemaal per week met de trein van Rotterdam naar Leiden en had daar niet altijd even veel zin in. Toch betaalde het zich uit: na een fantastisch jaar ben ik voetbalprof.”

Tekst: Yorick Groeneweg / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.