Marge bijna gesmolten

Leider FC Dordrecht is de voorsprong op naaste achtervolger Willem II in de Jupiler League nagenoeg kwijt. Door de 1-1 deling tegen Fortuna Sittard, dat profiteerde van het gebrek aan slagvaardigheid van de thuisploeg, slonk de marge op de Tilburgers tot één punt.

De Dordtse kleedkamerdeur bleef na afloop langdurig gesloten. Het vermijdbare gelijkspel tegen Fortuna Sittard, dat door het kansengemors van de lijstaanvoerder en een ‘lucky’ van invaller Gevaro Nepomuceno stand had gehouden, sloeg een diepe krater in het rotsvaste geloof in een kampioenschap. De voorsprong op Willem II, die halverwege de wedstrijden van de 29ste speeldag even virtueel vijf punten bedroeg, is bijna gesmolten en bedraagt nog één luttel punt.

Na moeizame exercities tegen Jong Ajax en FC Eindhoven, met vijf verliespunten als gevolg, liet FC Dordrecht tegen het achterover leunende Fortuna Sittard bij vlagen overtuigend voetbal zien. Het ontbrak de wankelende leider echter aan daadkracht in de afronding en dat woog heel zwaar door gisteravond.

Aan de Krommedijk maakte Matthew Steenvoorden zijn rentree in het Dordtse basisteam. De huurling van Feyenoord deed dat in het centrum van de verdediging naast Ilias Haddad. Op het middenveld hield Gérard de Nooijer, de stand-in op de bank voor de geschorste trainer Harry van den Ham die op de tribune plaats moest nemen, vast aan het drietal Robin Gosens-Paul Gladon-Funso Ojo.

FC Dordrecht wilde gedurfd één op één spelen in een wedstrijd, die in de vierde minuut een indrukwekkend moment kende. Zestig tellen lang was er en staande ovatie ter nagedachtenis aan oud-trainer Theo Bos, die een jaar geleden overleed na een slopende ziekte. Na een moeizaam begin kwam FC Dordrecht steeds beter in de wedstrijd tegen de initiatiefloze opponent uit Limburg en kwamen er ook kansen. Spits Jessy Mayele faalde in vrije positie, Erixon Danso schoot na een vlotte combinatie net naast. De bevrijdende treffer kwam uiteindelijk vlak voor rust: uit een voorzet van rechtsback Jeffry Fortes schoot Paul Gladon de 1-0 op het bord.

Bij terugkeer uit de kleedkamer ging FC Dordrecht verwoed op zoek naar verdubbeling van de marge. Die hing nadrukkelijk in de lucht bij kansen voor Rihairo Meulens, die in de korte hoek doelman Ferhat Kaya vond, Erixon Danso (huizenhoog over) en Paul Gladon (kopbal gered door Kaya) roken aan een treffer, maar die viel uiterst onfortuinlijk aan de overzijde. Een afstandsschot van invaller Gevaro Nepomuceno werd onderweg nog getoucheerd door Steenvoorden en rolde in de verre hoek naast de aan de grond genagelde doelman Warner Hahn.

Met het inbrengen van de speersnelle Giovanni Korte trachtte FC Dordrecht vervolgens nieuw puntverlies te verijdelen. Korte en zijn collega op de andere flank voorin, Rihairo Meulens, waren constant gevaarlijk en ook kansrijk, maar de 2-1 viel – mede omdat arbiter Van den Kerkhof Dordts gejubel na vermeend duwen van Korte in de kiem smoorde – niet meer.

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Steenvoorden, Haddad, Peersman; Gosens, Gladon, Ojo; Meulens, Mayele (77. Zschusschen), Danso (63. Korte).

Opstelling Fortuna Sittard: Kaya; Hendrickx, De Boer, Linssen (82. Janssen), Kis; Vlug (88. Bhar), Voorn, Zennaro; Briels (62. Nepomuceno), Nkoyi, Khalouta.

Bijzonderheden: Arbiter Martin van den Kerkhof gaf geel aan Ramon Voorn van Fortuna Sittard.

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar
Foto’s : Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.