Marco Stam, wethouder Dordrecht, over Energiek Dordt

,,Energiek Dordt is een ijzersterk plan. Het is heel goed voor een Betaald Voetbal Organisatie om meer betrokken te zijn bij de samenleving. Voor FC Dordrecht kan deze visie de levensvatbaarheid vergroten.” Sportwethouder Marco Stam onderschrijft deze aanpak ‘voor de volle 100 procent.’

,,De visie van de Waardevolle Club die mede door Leon Vlemmings is ontwikkeld, spreekt me enorm aan. Je laat de waarde van je club op meerdere fronten zien. Een van de sterke punten van dit verhaal is het inzicht dat de club moet inzetten op sportief, maar ook op zakelijk, maatschappelijk en cultureel vlak. Daarmee vergroot de club zijn zichtbaarheid in de stad. FC Dordrecht is een kleine club op een eiland met meerdere BVO’s in zijn omgeving. Dan is het belangrijk om in je eigen omgeving sterk te zijn. De BVO’s zitten nu veelal in een cocon, in hun eigen sportwereld. Maar je ziet landelijk en internationaal bij deze sportorganisaties steeds meer het inzicht groeien dat zij een maatschappelijk belang en positie hebben.”

Onder de radar
De gemeente heeft al afspraken met FC Dordrecht om zich in te zetten op maatschappelijk gebied. ,,Dat gebeurt ook al vele jaren met de stichting MADS en de spelers van de club die daarvoor echt goed werk doen. Ze bereiken minstens 2000 jongeren per jaar met trainingen, stages, coaching, opleidingen en begeleiding naar werk. Maar dat gebeurt nu te veel onder de radar. Als die inspanning breder bekend wordt en er wordt samenwerking gezocht met nog meer partners en bedrijven, dan levert dat connecties op, kunnen partijen elkaar versterken en nog meer bereiken. Dan wordt de verankering in de stad veel groter.’’

Wat kan de gemeente Dordrecht hierin betekenen?
,,Zoals gezegd heeft het plan onze steun. Maar eerst zijn de club, bedrijven en andere partners aan zet. De gemeente kan een faciliterende rol spelen om dit plan verder te brengen, zoals contacten aandragen, mensen met elkaar verbinden. Bij een stad als Dordrecht met 120.000 en straks 130.000 inwoners en onze ambities hoort een Betaald Voetbal Organisatie. Een verbeterde accommodatie op termijn zou heel mooi zijn. Maar nu eerst energie steken in dit plan om een goede manier een positie in de stad te verwerven. De club is goed bezig door innovatiemanager Leon Vlemmings in huis te halen en te kiezen voor de visie Energiek Dordt.”

Wat heeft u zelf met de club aan de Krommedijk?
,,Vanaf de lagere school kom ik al kijken bij de wedstrijden. Dus ook al bij DFC en DS’79. De laatste twintig jaar zit ik meer dan regelmatig op de tribune. Jarenlang had ik een seizoenkaart. Ik ben begonnen daar waar nu het uitvak zit en had later een seizoenkaart op de west-tribune. Dordtenaren zijn altijd mopperig, maar het sfeertje is altijd supergezellig. Dat is ook een stukje cultuur. En er is een kleine groep fans die vol gaat voor die club. Dat moet gaan groeien. Juist dit plan werkt toe naar een bredere basis en een solide voetbalclub, midden in de samenleving.”

Klik hier om deze hele glossy te lezen over Energiek Dordt!

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.