Marco Boogers wil doorpakken met FC Dordrecht

De op twee na best presterende club van 2013 in de Jupiler League, maar vooral op dit moment de trotse koploper met zes punten voorsprong op de eerste achtervolger. FC Dordrecht beleeft machtige tijden en lonkt nadrukkelijk naar de eredivisie. Een doel, waarin ook technisch directeur Marco Boogers heilig gelooft: ,,Het is nu of nooit.”

Twaalf enerverende maanden heeft FC Dordrecht achter de rug. Een periode, met emoties na het overlijden van Theo Bos, deelname aan de nacompetitie, de terugkomst van Harry van den Ham als  trainer bij een veranderde selectie, twee veroverde periodetitels en de huidige status als winterkampioen.  De terugblik van Marco Boogers begint echter in januari. ,,Aan het begin van dit kalenderjaar heb ik al aangegeven dat het eerst een moeilijk half jaar zou worden. Dat is allemaal uitgekomen, door de verslechterende gezondheid van onze trainer Theo Bos die op 28 februari overleden is. Dat heeft enorme impact gehad. Na het dieptepunt, de 0-3 thuisnederlaag thuis tegen Cambuur, hebben we draad goed opgepakt met twee geweldige wedstrijden in de nacompetitie tegen Go Ahead Eagles. In de winterstop van vorig seizoen heb ik al aangegeven dat er spelers verkocht zouden worden. Ook dat is uitgekomen: onder anderen Rijsdijk, Post en Amevor zijn verdwenen. We moesten verkopen om budget te creëren om een nieuwe ploeg samen te stellen. Voor Lars Veldwijk, die ik persoonlijk graag wilde houden, en Roderick Gielisse hadden we geen budget. Warner Hahn en Josimar Lima mochten echter niet weg. Ik heb Warner moeten overtuigen dat er een goede ploeg zou staan. Toen Post verkocht werd, ontstond er paniek. Maar met Van Nieff en Steenvoorden hebben we dat ondervangen. Verder hebben we meteen gereageerd bij blessures en als spelers weggingen. Ik ben er trots op dat we nu een selectie van 23 a 24 man hebben.”

De oorsprong van het huidige succes stamt van ruim twee seizoenen geleden, sinds de entree van Theo Bos. Boogers: ,,Kiezen voor een herkenbaar systeem met aanvallend voetbal en daarvoor geselecteerde spelers vanuit een duidelijke organisatie en steeds verbeterende omstandigheden. ,,In januari komt er een beleidsplan waar al dat soort zaken staat beschreven, een rode draad op  technisch, maar ook op medisch gebied, voedsel, kracht- en stabiliteitstraining en herstel. De omstandigheden zijn enorm verbeterd. We hebben altijd op hele slechte velden getraind. Met kunstgras trainen we sinds dit seizoen dagelijks onder ideale omstandigheden. Bovendien hebben we met Marco Jalink een prima man op het gebied van video-analyse. Daar zijn enorme stappen in gemaakt.”

Het sportieve succes verbaast Boogers niet. ,,Ik had niet gedacht dat we bovenaan zouden staan. De laatste twee seizoenen hebben we tegen de topvijf aangeschuurd, dus het is niet verrassend dat we de volgende stap hebben gezet. We moeten niet kijken naar de concurrentie, maar naar onszelf.”

Boogers wil in de tweede seizoenshelft doorpakken met FC Dordrecht. ,,Het is nu of nooit onder de huidige omstandigheden, zonder een nieuw stadion. Als het nu zou lukken, dan lopen we voor op schema. Als het nieuwe stadion er is, willen we de stap maken om structureel mee te draaien in de middenmoot van de eredivisie. Geen nieuw stadion, dan spelen we tussen vijf en acht. Maar we hebben nu een selectie met veel spelers die op eredivisieniveau kunnen spelen. Als we dit seizoen de eredivisie halen, zal er niet meteen twee miljoen spelersbudget zijn. Het enige waardoor we zouden kunnen handhaven is de organisatie zoals ie er nu staat nog verder verbeteren en spelers tactisch geschikt maken voor het niveau. We kunnen de eredivisie halen, maar dan zal iedereen zijn eigen belang overboord moeten zetten. Dat verlang ik van iedereen. De technische staf zal daarin ook moeten meegroeien. De spelers zijn veertig uur in dienst, maar dat verlangen we ook van de trainers. Iedereen moet ondergeschikt zijn aan de club. Als we de eredivisie dit seizoen niet halen, is dat geen enkel probleem.  Wij hebben geen druk, maar moeten er wel allemaal voor willen gaan.”

In de winterstop zal de selectie geen grote wijzigingen ondergaan, verwacht Boogers. Andreas Luckermans zal na de winterstop niet meer terugkeren bij FC Dordrecht, dat de Belgische middenvelder huurde van Anderlecht. ,,Andreas wil meer speeltijd, dat is zijn goed recht maar dat kunnen wij niet garanderen. Toni Varela is transfervrij, dus zou in de winterstop kunnen vertrekken. Ik zoek een alternatief voor Peersman op de linksbackpositie en een speler op nummer tien. En als we het halen, dan willen we zoveel mogelijk met deze groep de eredivisie in.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.