Marco Boogers over 2012 en toekomst

Het jaar 2012 verliep voor FC Dordrecht allesbehalve geruisloos. Van gemiste play-offdeelname tot hoogvliegerrol, van trainersmutaties tot een massale supportersactie en van stadionperikelen tot financieel vrolijker tijden. Technisch manager Marco Boogers blikt terug én vooruit.

Het woelige jaar 2012 begint eigenlijk kort voor Kerstmis 2011, als de onheilstijding komt dat trainer Theo Bos, die kort daarvoor zijn contract heeft verlengd, ongeneeslijk ziek is. ,,Dat nieuws sloeg in als een bom. Het zorgde voor een emotionele thuiswedstrijd meteen na de winterstop tegen Telstar. En het heeft zijn weerslag gehad op de prestaties,” stelt Marco Boogers.

Theo Bos
,,Mét Theo voor de groep hadden we de play-offs gehaald, in plaats daarvan strandden we op tien minuten voor tijd bij Helmond Sport. Vooral ook omdat we in uitwedstrijden slecht presteerden met alleen winst bij AGOVV. Ik heb vervolgens samen met de technische staf het seizoen geëvalueerd. We moesten doorselecteren: er moest een nieuwe keeper komen, we wilden snelheid op de flanken om dominanter te kunnen spelen en een sterkere bezetting van het middenveld.”

Adnan Alisic, Rogier Molhoek en in een later stadium Moussa Kalisse: zij zijn gedrieën teruggekeerd op het oude nest. Warner Hahn is de nieuwe doelman, die Stef Doedée en Nick van der Ploeg heeft doen vergeten. Garry Mendes Rodrigues is als huurling van ADO Den Haag uitgegroeid tot een smaakmaker.

,,Voor het seizoen waren er toch twijfels. Met Santy Hulst en Cecilio Lopes vielen onze topschutters weg, maar we hebben nu de meest scorende ploeg. Met Lars Veldwijk, als huurling van FC Utrecht, hebben we een prima vervanger in huis gehaald. Een aanspeelpunt dat ook scoort. We zijn bezig om Lars langer aan ons te binden. ”

,,We hebben een prima centraal duo met Josimar Lima en Mawouna Amevor en op het middenveld hebben we ook nog Wilmer Kousemaker, die nauwelijks gespeeld heeft. Nee, ik ben niet verbaasd over onze prestaties. We hebben gewoon een prima selectie, die terecht hoog staat op de ranglijst. De eredivisie? Dat is op dit moment absoluut niet realistisch, gezien de financiële situatie en het stadion. Ad Heijsman heeft echter op financieel gebied fantastisch werk gedaan en dankzij de actie Red Onze Club is de kans op een nieuw stadion nieuw leven ingeblazen.”

Harry van den Ham
Op trainersgebied is er echter weer werk aan de winkel. Harry van den Ham, aangetreden aan het begin van dit seizoen als interim-trainer voor Theo Bos, is na het laatste competitieduel tegen FC Emmen vertrokken. ,,Toen Theo terugtrad in de voorbereiding op dit seizoen nadat hij kort daarvoor weer was begonnen, had ik Harry al snel op het oog. Hij heeft het prima gedaan. Ik was niet verrast door zijn beslissing om weg te gaan. Die beslissing had zich namelijk al enkele weken eerder aangekondigd.”

Marco Boogers vreest de winterstop niet. ,,Iedereen is vervangbaar,” is zijn credo. ,,Als we afscheid moeten nemen van één of meerdere spelers, dan zijn er vangnetten. Die moet je namelijk altijd creëren.”

Gert Kruys
Dat is ook gebeurd op technische vlak. Het wachten is op Gert Kruys, de beoogde nieuwe interim-trainer die al vier seizoenen eerder werkzaam is geweest aan de Krommedijk. ,,Op 2 januari wordt er meer duidelijk of Gert aan de slag bij ons kan in verband met zijn persoonlijke situatie. Voor ons is hij de ideale trainer op dit moment: hij is enorm gretig en kan goed met jonge spelers werken. Bovendien is de selectie bijna nieuw voor hem. Het komend jaar? Een mooi jaar, waarin we ons willen plaatsen voor de play-offs. Tien ploegen zijn in de race, ik hoop dat we er bij zijn.”

Tekst: Arco Bomgaars / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.