Marco Boogers heeft één doel

Aan de vooravond van de start van de tweede seizoenshelft kunnen we niet anders dan concluderen dat het afgelopen half jaar het beste was van de afgelopen twintig jaar. In 1994 werd FC Dordrecht voor het laatst kampioen van de – toen nog – eerste divisie.

Met 6 punten voorsprong de kerst ingaan als Winterkampioen schept verwachtingen, beseft ook technisch directeur Marco Boogers. “De doelstelling is helder; wij gaan voor het kampioenschap. Het is nu of nooit, maar we laten ons niet gek maken.” Meer dan ooit mogen we als supporters trots zijn op de man die al sinds hij tien jaar geleden een punt achter zijn actieve loopbaan als speler zette met verve het technisch beleid aan de Krommendijk uitstippelt. Met structureel één van de laagste begrotingen van de Jupiler League, welteverstaan. Ieder jaar opnieuw flikt Boogers het om met minimale middelen een selectie neer te zetten die met aanvallende intenties mee draait in het linkerrijtje. Ook dit seizoen is wat het keurkorps betreft het recept als vanouds: een uitgebalanceerde mix van routine en jong talent. “Maar onze kracht ligt vooral in de breedte van de selectie. Wij kunnen met recht stellen dat blessures en schorsingen ons niet verzwakken, en dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.”

Maar is het vrij plotselinge vertrek van Josimar Lima (naar Al-Shaab, de club van Zeljko Petrovic in de Verenigde Arabische Emiraten, red.) dan geen aderlating?

“Voor Josimar is dit een fantastische kans, die wij hem van harte gunnen. Bovendien was zijn vertrek voor de club de enige manier om er nog iets aan te verdienen, aangezien zijn contract komende zomer af zou lopen. Een win-win-situatie dus, waarbij we ook niet moeten vergeten dat hij er een groot deel van de eerste seizoenshelft uit heeft gelegen met een blessure. Dat is toen fantastisch opgevangen door Haddad, Peersman en Wormgoor terwijl ook Vet het op die positie heel goed heeft gedaan. Ik vind dat we met die jongens een ijzersterk centrum hebben staan en heb er dan ook alle vertrouwen in dat we het gemis van Lima adequaat kunnen opvangen binnen de huidige selectie.”

We kunnen nu al stellen dat dit seizoen een ongekend succes is, waar alles op z’n plaats lijkt te zijn gevallen. Hoe verklaar je dat?

“Het is een traject waar we al een hele tijd mee bezig zijn, dat is ingezet onder Theo Bos en waar Harry van den Ham een fantastisch vervolg aan heeft gegeven. Onze aanvallende speelstijl kenmerkt zich door veel druk naar voren, met snelle spelers aan de zijkanten, middenvelders met scorend vermogen en veel positiewisselingen. Ik vergelijk het altijd maar met de Formule 1; het kost gewoon veel tijd om een uitgebalanceerde ploeg neer te zetten, die volgens een bepaalde visie te laten spelen en er uiteindelijk vaste patronen en automatismen in te slijpen. Harry vult dat op een geweldige manier in en schaaft de details dagelijks bij. We naderen nu een punt waarop alles perfect bij elkaar past.”

Na het vertrek van een aantal dragende spelers als Rijsdijk, Post en Amevor waren de verwachtingen aan het begin van het seizoen niet erg hooggespannen. Had jij verwacht dat we nu staan waar we staan?

“Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik had verwacht dat we als koploper de winterstop in zouden gaan. Maar op een plek bij de eerste vijf rekende ik zeker. Ook al waren er twijfels bij de buitenwacht na het zomerse vertrek van een aantal dragende spelers; ik wist wel heel goed waar ik mee bezig was. De afgelopen jaren hebben we te veel punten laten liggen in geval van blessures en schorsingen, dus het was mijn streven om een zo breed mogelijke groep samen te stellen. Dankzij het feit dat we afgelopen zomer zes spelers hebben verkocht waren daar nu ook de financiële middelen voor.”

De vurig gewenste linksback is inmiddels in de persoon van Robin Gosens binnengehaald. Kunnen we op transfergebied nog meer verwachten voor het verstrijken van de deadline op 31 januari?

“We houden onze ogen en oren altijd open voor buitenkansjes, mochten die voorbij komen. Maar als we iemand halen moet dat wel een directe meerwaarde zijn, want ik ben zeer tevreden met de selectie hoe die er nu staat. Of er nog een nummer 10 moet komen? Op die positie hebben we natuurlijk Van Nieff staan, met Alisic en Kousemaker die daar ook uitstekend kunnen spelen. Voor de posities daaromheen hebben we snelle jongens als Danso, Korte en Meulens. Gladon en Mayele zijn aanspeelpunten voorin en ook achterin staat het als een huis. Als je kijkt wat we allemaal rond hebben lopen; er staat zoveel kwaliteit. Werner Hahn is misschien wel de beste keeper van de Jupiler League en voor de enige positie waar versterking echt broodnodig was hebben we in de persoon van Robin Gosens een fantastisch talent binnengehaald. Hij wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Vitesse, waarmee hij op trainingskamp was in de Verenigde Arabische Emiraten en daar ook wedstrijden heeft gespeeld. Sem de Wit is een talentvolle jeugdinternational die afkomstig is van Almere City FC en op het middenveld speelt. Hij is vooral met het oog op de toekomst gehaald.

Of ik niet bang ben dat er op het laatste moment nog jongens vertrekken? Nee, want dat bepalen we zelf. Warner Hahn heeft inmiddels getekend bij Feyenoord, maar die hadden we ook in de winterstop kunnen verkopen. Dat hebben we bewust niet gedaan, omdat we met een zo sterk mogelijk groep de tweede seizoenshelft in willen gaan. We hoeven niemand te verkopen, tenzij er dusdanig extreme bedragen voorbij komen dat je daar geen ‘nee’ op kunt zeggen.”

Je noemde jezelf onlangs geen goeie technisch directeur. Is het huidige succes niet juist het bewijs dat jouw recht voor z’n raap aanpak, het afstruinen van de tweede elftallen het onderhouden van contact met alles en iedereen z’n vruchten afwerpt?

“Dat weet ik niet, dat mogen andere mensen beoordelen. Ik weet wel dat ik nooit spelletjes speel en altijd uitkom voor mijn mening – zonder aanziens des persoons. Als ik vind dat een speler slecht speelt dan zeg ik dat, zonder zorgvuldig af te wegen wat anderen daar mogelijk van zouden vinden. Natuurlijk respecteer ik de mening van anderen, maar ik zal mezelf nooit verlagen door spelletjes te gaan spelen ten gunste van mijn eigen carriere. En dat schijnt zeldzaam te zijn in de voetballerij. Ik heb slechts één doel: Dordrecht zo hoog mogelijk te laten spelen en het maximale eruit halen wat erin zit. ”

Tot slot; hebben we iets te zoeken in de Eredivisie?

“Ik vind het nog veel te vroeg om daar over te speculeren. We hebben nog een lange weg van zestien wedstrijden te gaan, waarbij we negen keer thuis spelen en zeven keer uit. Het afgelopen jaar heeft het team bewezen mee te kunnen strijden om de titel, maar we kunnen natuurlijk nog te maken krijgen met tegenslagen. We zullen nog best wel wat punten verspelen, maar dat gaat Willem II, Sparta en Eindhoven ook gebeuren. De eerste seizoenshelft hebben wij in ieder geval laten zien dat we voor geen enkele ploeg onder doen.

Hoewel ik best teleurgesteld zou zijn als we het niet halen moeten we wel realistisch zijn, want eigenlijk kan het helemaal niet wat er op dit moment allemaal gebeurt. Om door te kunnen groeien is het nieuwe stadion absoluut noodzakelijk. Of het huidige succes dat proces zal bespoedigen? Dat weet ik niet, daar ga ik niet over. Maar ik heb goede hoop dat het stadion er eindelijk gaat komen. 2014 zou wel eens een heel mooi jaar kunnen gaan worden voor FC Dordrecht!”

Tekst: Sebastian Mennes

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.