Leider FC Dordrecht kleineert ook FC Den Bosch

Lijstaanvoerder FC Dordrecht zette de zegetocht in de Jupiler League onverdroten voort. FC Den Bosch deed een helft leuk mee aan de Krommedijk, maar moest het hoofd uiteindelijk heel diep buigen voor de uiterst effectieve koploper:  5-0.

Na drie speeldagen leek de koppositie een sprookje voor het elftal van trainer Harry van den Ham, maar het bekleden van de eerste plek bevalt de Dordtenaren en inmiddels uitstekend. De meest productieve ploeg van de Jupiler League registreerde alweer de tiende triomf dit seizoen en gaf de rol van heersende macht opnieuw meer cachet met een doelpuntenfeestje. Bovendien komt Van den Ham steeds ruimer in zijn spelers te zitten en groeit de concurrentiestrijd. De luxe wordt alleen maar groter. ,,Ik heb technisch manager Marco Boogers op het hart gedrukt om de selectie intact te houden.”

Tegen FC Den Bosch had Josimar Lima, terug van een wedstrijd schorsing na zijn rode kaart tegen Emmen, een basisplaats gekregen in het centrum van de verdediging. Javier Vet, die Lima prima had vervangen, was op het middenveld geposteerd.

FC Dordrecht werd door de Brabantse opponent meteen ruw wakker geschud: Alexander Mols testte Warner Hahn al na tien seconden. Het bleek geen loos alarm, want het teleurstellend gestart FC Den Bosch deed zeker niet onder in het eerste bedrijf waarin FC Dordrecht regelmatig op de proef gesteld werd. Het spreekwoordelijke geluk van de koploper hield de thuisploeg in het zadel. Vlak voor de pauze brak Rihairo Meulens zelfs de ban door een door Lima ingekopte corner doeltreffend te verlengen.

Die treffer zette de toon voor de tweede helft, waarin FC Den Bosch na de 7-1 oorwassing bij Sparta binnen een week tijd weer met een vernedering geconfronteerd werd. De teller liep namelijk vlot op. Adnan Alisic, die de aanvoerdersband aan Lima had overgedragen liet van buiten de zestien een schot los dat via doelman Simon van Beers in het net plofte.

Nadat Benjamin van den Broek de paal naast Warner Hahn had gegeseld, was het Bossche verzet definitief geknakt en gingen alle registers aan Dordtse zijde open. Giovanni Korte borduurde daarbij voort op zijn recente successtory. De huurling troefde eerst Justin Tahapary af en passeerde de wederom schutterende doelman Simon van Beers. Andreas Luckermans deed vlak voordat hij gewisseld werd nog een duit in het doelpuntenzakje, waarna Korte de avond die zorgelijk begon maar heerlijk eindigde afrondde met zijn elfde treffer van het seizoen. ADO Den Haag, de club die Korte als huurling aan de Krommedijk posteerde, zou er jaloers van kunnen worden.

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Haddad, Lima (57. Ket), Peersman; Vet, Luckermans (68. Pisas), Alisic; Meulens, Gladon (74. Mayele), Korte.

FC Den Bosch:  Van Beers; Tahapary, Buitenhuis, Boddaert, Rutten;  Kilic, Maguire, Van den Broek (66. Seuntjens); Mols (75. Backx), Quekel, Zeldenrust.

Bijzonderheden: Arbiter Martin van den Kerkhof gaf geel aan Jeffry Fortes van FC Dordrecht en Hasan Kilic en Jeffrey Buitenhuis van FC Den Bosch.

Woede slaat bij Harry van den Ham om in tevredenheid

De gemoedstoestand van FC Dordrecht-trainer Harry van den Ham veranderde als een op hol geslagen barometer tijdens het duel tegen FC Den Bosch. De donderwolk die halverwege boven het hoofd van de Utrechtse oefenmeester hing, maakte plaats voor een stralende glimlach na de eclatante 5-0 overwinning op de Brabantse tegenstrever.

,,Voor de wedstrijd had ik nog aangegeven: we kunnen alleen maar verliezen als we het niet mentaal op kunnen brengen. En wat gebeurt er? Na tien seconden moeten we keeper Warner Hahn dankbaar zijn dat we niet met 1-0 achter komen en voor rust komen we heel gelukkig op voorsprong. Ik was woedend in de rust. Na de 2-0 was FC Den Bosch geknakt en dan zie je hoe goed we kunnen voetballen. Na rust was er sowieso veel meer beleving.”

Adnan Alisic, die wederom een treffer van zijn voet liet vertrekken, liet in de vreugde over de tweede fraaie zegepraal in vijf dagen tijd ook eerst zijn licht schijnen over de eerste 45 minuten. ,,Misschien we de slechtste eerste helft van het seizoen,” was Alisic kritisch. ,,Maar het lijkt wel alsof we in een flow zitten, want na de rust lieten we een totaal ander gezicht zien. Het zijn ongekende tijden voor ons, we lopen weer verder uit op Willem II en mogen nu aan de topper bij Sparta gaan denken.”

Van den Ham heeft zijn spelers twee dagen vrijaf gegeven. ,,We hebben toch wat last van kleine pijntjes, dus herstel is na deze intensieve week wel even welkom. En dan de blik op Sparta, waar we als nummer één naartoe gaan. Geweldig toch voor onze club.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.