Koploper FC Dordrecht slaat keihard terug tegen FC Emmen

Koploper FC Dordrecht in ondertal, het is een successtory dit seizoen. Na MVV en Almere City FC ondervond ook FC Emmen de kracht van de Dordtenaren met een numerieke minderheid. Na de vroege rode kaart voor verdediger Josimar Lima en een vlotte achterstand sloeg FC Dordrecht keihard terug: 4-2.

Zeven minuten stonden er op de klok. De rentree van Josimar Lima, hersteld van een enkelkwetsuur, was na een rode kaart al ten einde en tot overmaat van ramp zette Shkodran Metaj ook de strafschop om. Een vlugge achterstand met tien man tegen de sterkst presterende ploeg van de voorbije maanden, die sinds 2 september een ongeslagen status voerde. Ga er maar eens aanstaan.

FC Dordrecht voerde met tien man echter een knappe remonte op. Door na de exit van Lima, die aan de noodrem trok toen Alexander Bannink op doelman Warner Hahn afstevende, gedurfd één op één te gaan spelen en Emmen daarmee in verlegenheid te brengen. Door ontzettend veel energie in de wedstrijd te steken, keihard te werken maar ook attractief aan te vallen en af te ronden. Een spectaculaire ommekeer kwam zo tot stand, ge├»nitieerd door een tiental dat tot eigen dolle pret moest constateren dat de opponent totaal geen raad wist met de overtalsituatie.

De vervelende avond, die in het verschiet leek te liggen, transformeerde zo in een overwinningsroes voor de lijstaanvoerder die de leidende positie ook nog eens versterkte. Trainer Harry van den Ham, die zijn team in vergelijking met vier dagen eerder flink op de helling had gezet, zag zijn ploeg met een man minder overtuigend acteren. Via spits Paul Gladon (voorbij aan voorzet van Rihairo Meulens) en Adnan Alisic (schot met links naast) solliciteerde de thuisploeg eerst nog zonder succes naar de gelijkmaker. Die kwam er toch, via Paul Gladon die in de draai vanaf de rand van het strafschopgebied raak schoot. Daarmee was de koek voor de pauze nog niet op: de perfect gelanceerde Rihairo Meulens op tijd bezorgde zijn ploeg een 2-1 voorsprong en Ilias Haddad geselde met een halve omhaal nog de lat.

De grote vraag was of Emmen na de pauze wel kon omgaan met de gunstige personele situatie. De Drentse elf klopte na de doelwissel op de vesting van Warner Hahn maar ving bot. Bij één van de tegenstoten krulde Giovanni Korte de bal via de binnenkant van de paal achter Van der Vlag. De schier onvermoeibare ADO-huurling nam vervolgens ook de 4-1 voor zijn rekening te nemen. De 4-2 van Frank Olijve kon de pret niet meer drukken.

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Lima, Haddad, Peersman; Vet, Luckermans, Alisic (63. Van Nieff); Meulens (88. Pisas), Gladon (84. Mayele), Korte.

FC Emmen: Van der Vlag; Almeida, Pedro, Siekman, Metaj (61. Weghorst); Bannink, Olijve, Dantuma (78. Almubaraki); Resida, Bergkamp, Martinus.

Bijzonderheden: Arbiter Ed Janssen gaf rood aan Josimar Lima van FC Dordrecht en geel aan Rihairo Meulens en Giovanni Korte van FC Dordrecht en Leandro Resida van FC Emmen.

“Dit soort wedstrijden, daar doe je het allemaal voor”

Harry van den Ham drukte voor aanvang van het duel tegen FC Emmen zijn spelers op het hart om veel vuile meters te maken. ,,Volgens mij hebben we de trainer wel tevreden gesteld,” lachte aanvaller en doelpuntenmaker Rihairo Meulens na de 4-2 triomf. ,,We hebben met tien man keihard gewerkt en onszelf beloond.”

Meulens, voorbije maandag tegen Jong FC Twente nog buiten de basis gelaten, voelde dat de wedstrijd kenterde doordat FC Dordrecht na de rode kaart voor Josimar Lima één op één durfde te spelen. ,,Daardoor konden we blijven voetballen en vanaf de 2-1 voorsprong konden we heerlijk counteren. Een fantastische avond voor ons, want we versterken de koppositie.”

Oefenmeester Harry van den Ham had een heerlijke avond beleefd: ,,Dit soort wedstrijden, daar doe je het allemaal voor,” sprak de Utrechter, die het duel met collega Joop Gall duidelijk op punten won. ,,Ik heb nadat we met tien man kwamen te staan het probleem op het bordje van Joop gelegd en daar kwam dus geen passend antwoord op. Bovendien pakte de keuze om met Rihairo Meulens en Giovanni Korte aan de zijkanten, om zo de hoge druk van Emmen te weerstaan, goed uit. Ik noem Giovanni regelmatig ‘Duracelletje’, vanwege de energie die hij blijft houden om zijn acties te maken en ook nog tweemaal te scoren. Paul Gladon toonde aan te zijn gegroeid in zijn rol als balvaste spits en scoorde ook nog een heerlijke goal. Maar ook Javier Vet heeft zijn basisplaats waargemaakt. In alle opzichten was dit een geweldige avond voor ons door op deze overtuigende manier te winnen van een ploeg die heel lang ongeslagen was in een wedstrijd die heel vervelend dreigde te worden.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

Foto’s:  Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.