Koploper FC Dordrecht overtuigt bij Jong Ajax

De onvoorspelbaarheid van (de samenstelling van) Jong Ajax deed koploper FC Dordrecht geen pijn op De Toekomst. Integendeel, de lijsttrekker legde tegen de tot tiental gereduceerde Amsterdammers de sterkste uitwedstrijd van het seizoen neer: 0-4.

In dertien duels had Jong Ajax al een rijke schakering aan spelers gebruikt. De grote vraag was dus met welk elftal koploper FC Dordrecht, na de onprettige ervaringen van enkele weken eerder bij Jong FC Twente, geconfronteerd zou worden. John Bosman, de vervanger op de Amsterdamse bank voor de door voedselvergiftiging getroffen Fons Groenendijk, had een elftal met verrassingen tot zijn beschikking. Kenneth Vermeer, tot enkele weken geleden de eerste doelman van Ajax, stond opgesteld, evenals de reeds met Champions League-minuten begiftigde Mike van der Hoorn en routinier Eyong Enoh.

FC Dordrecht-trainer Harry van den Ham had een surprise in petto met een basisplek voor Jeffrey Ket op het middenveld, terwijl in het centrum van de defensie Javier Vet was geposteerd naast Ilias Haddad. Van den Ham wilde snel druk zetten en een vroege openingstreffer claimen. Hij werd bijna op zijn wenken bediend. Giovanni Korte, wederom ongrijpbaar, schoot al vroeg in de wedstrijd op de paal.

In één fase had FC Dordrecht, dat overtuigend opereerde, het moeilijk. Geoffrey Castillion was één keer Ilias Haddad te snel af, maar Warner Hahn redde miraculeus. Het was het laatste wapenfeit van importantie van de thuisploeg, die via Korte – alweer zijn negende treffer van het seizoen – op achterstand kwam. Een nieuwe mentale tik volgde eigenlijk al een minuut later. Vincent Vermeij verspeelde de bal, liet Korte voorlangs passeren en de ADO-huurling ging neer. Arbiter Edwin van de Graaf trok resoluut de rode kaart en FC Dordrecht had naast de voorsprong ook een numerieke meerderheid te pakken.

Giovanni Korte, Paul Gladon en Rihairo Meulens hadden voor rust al uitzicht op een tweede Dordtse treffer, die er uiteindelijk al heel snel na terugkeer uit de kleedkamer kwam. Paul Gladon, die na een lastige fase enkele weken geleden steeds beter in zijn vel zit aan de Krommedijk, maakte met een heerlijke treffer aan alle spanning een einde. FC Dordrecht dicteerde de wedstrijd vervolgens waardig als een koploper en liet niet na om de Amsterdammers nog dwingender op de pijnbank te leggen.

Adnan Alisic krulde een vrije trap in één keer binnen achter Vermeer, die met enkele reddingen al eerder groter leed had voorkomen. Het slotakkoord was weggelegd voor Yoëll van Nieff. De Groninger, ingevallen voor Andreas Luckermans, pakte eerst ongelukkig een gele kaart maar haalde kort daarop sportief zijn gram door op aangegeven van een ander subtituur – Everon Pisas – het kwartet doelpunten vol te maken. Op een dag dat de storm Nederland in zijn greep had gehad, had FC Dordrecht opnieuw de wind mee en verdedigde het ensemble van Van den  Ham de koppositie met glans en verve.

Opstelling Jong Ajax: Vermeer; Martina, Van der Hoorn, Riedewald, Kuipers; Bazoer (El Hasnaoui), Enoh, Lobotka; Vermeij, Castillion, Sana (72. Bitter).

FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Haddad, Vet, Peersman; Ket, Luckermans (79. Van Nieff), Alisic; Meulens, Gladon (85. Mayele), Korte (83. Pisas).

Bijzonderheden: Arbiter Edwin van de Graaf gaf rood aan Ajacied Vincent Vermeij en geel aan Eyong Enoh, Derwin Martina, Bas Kuipers en Riechedley Bazoer van Ajax en Adnan Alisic en Yoëll van Nieff van FC Dordrecht.

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.