Koploper FC Dordrecht deklasseert VVV-Venlo

Voor wie er nog aan mocht twijfelen: de koppositie van FC Dordrecht in de eerste divisie berust niet op louter toeval. Voormalig eredivisionist VVV-Venlo ondervond aan den lijve hoe het is om de ogenschijnlijk onstuitbare koploper tegen te komen. De Limburgers verdwenen onder de pletwals: 5-0.

Negentien punten uit zeven wedstrijden, een doelsaldo van achttien voor en vijf tegen. De blozende cijfers die FC Dordrecht in de aanvangsfase van de Jupiler League-uitgave 2013-2014 kan overleggen, doen bijna duizelen en nemen groteske vormen aan. Probeer dan nog maar eens met beide benen op de grond te blijven staan.

In de euforie na afloop van de superieure demonstratie tegen VVV-Venlo deed trainer Harry van den Ham in elk geval een flinke poging om in de jubelstemming een klein tegengeluid te laten horen. ,,We moeten niet gaan zweven, dit is mooi maar we mogen niet gemakzuchtig worden,” waren zinsneden uit de mond van de Utrechter, die daarmee maar wilde aangeven dat het momenteel alles goud is wat er blink aan de Krommedijk maar dat er niet op de lauweren gerust mag worden.

Van den Ham liet echter ook verschillende malen de naam van Marco Boogers in zijn relaas vallen. De verwijzing naar de eigenzinnige, maar o zo clubtrouwe technisch manager was niet voor niks. Van den Ham, samen met zijn staf, en Boogers zijn de architecten van het sportieve succes zonder grenzen waarin FC Dordrecht zich momenteel mag wentelen. Boogers slaagde erin om met minimale financiële middelen een kwalitatief sterke, uitgebalanceerde en optimaal bezette selectie te formeren. Post, Rijsdijk, Amevor en Gielisse verdwenen, maar hun opvolgers zijn inventief en met heldere koopmansgeest gehaald. ‘Vergeten’ spelers als Erixon Danso en Ilias Haddad zijn sterkhouders in het huidige FC Dordrecht, huurlingen als Yoëll van Nieff (aanvoerder van Jong FC Groningen en afgelopen zaterdag de grote animator), Paul Gladon (de derde spits van Sparta) en Giovanni Korte (nog te licht voor ADO Den Haag) ontpoppen zich in korte tijd tot smaakmakers. Boogers heeft in korte tijd een selectie van meer dan 25 spelers geformeerd, waarmee Harry van den Ham mogelijkheden te over heeft. En de keuzeheer, die geweldig aardt in de Merwestad, slaagt erin om van dat materiaal een soepel draaiende en marcherende elf te maken. En dan ontbraken nog belangrijke waarden als Josimar Lima, Nando Wormgoor en Jong Oranje-doelman Warner Hahn.

Tegen VVV-Venlo mochten de jongste aanwinsten Rihairo Meulens en Feyenoord-huurling Mat-thew Steenvoorden meteen in de basis starten. Steenvoorden had nog wat moeite met de dynamische Dordtse speelstijl, maar paste prima in het geolied lopende Dordtse raderwerk, dat VVV-Venlo – tot zaterdag de naaste achtervolger – deklasseerde. Oké, de openingstreffer na een handsbal van Guus Joppen was enigszins fortuinlijk, maar deed niets af aan de totaalindruk. Dankzij heerlijke aanvallen, fraaie treffers en een eclatante triomf veranderde het GN Bouw Stadion in een swingende entourage. De eerste periode ligt voor het grijpen, maar de grote vraag is: waar eindigt dit?

Opstelling FC Dordrecht:
Te Loeke; Fortes, Haddad, Peersman, Pisas; Van Nieff, Steenvoorden, Alisic (66. Ket); Meulens (56. Korte), Gladon, Danso (74. Luckermans).

Opstelling VVV-Venlo:
Wintjens; Joppen, Post, Balkestein (81. Sevinc), Kruijsen; Altheer, Otsu (46. Gijzen), Turk; Reimerink (46. De Kogel), Rajcomar, Wolters.

Bijzonderheden: Geel voor Gladon (FC Dordrecht) en De Kogel (VVV-Venlo).

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/ De Dordtenaar

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.