Koploper bijt tanden stuk op volhardende Dordtenaren

Zonder Lopes naar punt in Zwolle

Zonder aanvoerder Cecilio Lopes in de gelederen smokkelde FC Dordrecht een puntje mee bij lijstaanvoerder FC Zwolle. De formatie van trainer Henny Lee toonde zich van de meest volhardende kant en finishte voor de eerste maal dit seizoen op een 0-0 eindstand.

Na de 1-2 nederlaag tegen RKC Waalwijk verweet Lee zijn spelers nog een onprofessionele houding door een zeker lijkende triomf op kinderlijk eenvoudige wijze uit handen te geven. Bij de titelfavoriet toonde FC Dordrecht zich van de meest zakelijke kant door in de slotfase op resultaat te spelen en het zuur verdiende punt te behouden.

Grote afwezige in Zwolle voor het duel tegen zijn voormalige ploeg was Cecilio Lopes. De aanvoerder van FC Dordrecht gaf daags voor de wedstrijd te kennen dat hij zich niet kon vinden in de door trainer Henny Lee uitgedokterde speelstijl en besloot om (voorlopig) een stap terug te doen. ,,Een keuze van Cecilio zelf, die aan heeft gegeven ontevreden te zijn over zijn rol in het elftal,” verklaarde technisch manager Marco Boogers, die verklapte dat FC Dordrecht samen met ADO Den Haag het belofteteam wil opzetten, in Zwolle. ,,Hij heeft op de wedstrijddag met de reserves meegetraind. We gaan kijken of we tot een oplossing kunnen komen.”

Bij afwezigheid van de Kaapverdiaanse aanvalsleider had Henny Lee de aanvoerdersband aan doelman Stef Doedée gegeven, die pas voor de tweede maal dit seizoen een basisplaats had. ,,Stef is ook aanvoerder bij Jong FC Dordrecht en kan leiding geven aan het team,” was de verklaring van de oefenmeester voor die beslissing.

Ook Dave Huymans maakte geen deel uit van de selectie. De Amsterdammer, die slecht was ingevallen tegen RKC Waalwijk en schuldig was aan de totstandkoming van de winnende goal van de Brabanders, was buiten de groep van achttien spelers voor het duel in Overijssel gelaten.

Op papier startte FC Dordrecht met drie aanvallers, maar de buitenspelers Shayron Curiel en Moussa Kalisse lieten zich dermate terugzakken dat Erik Quekel in feite als diepe spits geposteerd stond met achter hem een blok van vijf middenvelders. Nummer tien Marcel van der Sloot speelde weliswaar met de punt naar voren, maar kwam niet in het stuk voor. De bezoekers concentreerden zich op tegenhouden bij de koploper, die balvast bleek en vooral met lopende mensen vanaf het middenveld trachtte de Dordtse muur te slechten. Dat lukte één keer bijna. De diepgaande Arne Slot zette Sjoerd Ars alleen voor Doedée, die het Zwolse kanon (25 goals in 26 duels) met de voet het zwijgen oplegde. Het was ook de laatste grote kans voor de thuisploeg, die onvoldoende baltempo ontwikkelde om de Dordtse muur te slechten.

In het laatste kwartier voor rust werd FC Dordrecht brutaler. Erik Quekel toucheerde een voorzet van Moussa Kalisse met een teen, maar dat was onvoldoende om de bal in het doel te laten verdwijnen. Bij de tweede paal was Shayron Curiel te laat om de bal in het doel te lopen.

In de tweede helft was er in aanvallend opzicht van FC Dordrecht niets meer te zien en werd bij het verstrijken van de tijd het punt steeds heiliger.

Opstelling FC Zwolle: Boer; Pot, Botteghin, Drost, Justiana; Van Polen, Slot, Van der Haar (77. Maachi), Van den Berg; Schreurs (62. Wildschut), Ars.

FC Dordrecht: Doedée; Coster, Beugelsdijk, Van Muyen, Van Hintum; Kalisse, Sequeira, Van der Sloot (90. Jongebloet), Van Hese (90. Vlasblom), Curiel; Quekel (75. Mayele).

Bijzonderheden: Arbiter Pieter Vink gaf geel aan Stef Doedée van FC Dordrecht.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.