Klaus de Vlaming Lid van Verdienste

Afgelopen maandag maakte Ad Heijsman aan het eind van zijn nieuwjaarsrede bekend dat het bestuur van FC Dordrecht Klaus de Vlaming had benoemd tot Lid van Verdienste. De voorzitter had het tijdstip van zijn toespraak al vertraagd en wachtte tot het laatste moment met de onderscheiding in de hoop dat Klaus alsnog zou verschijnen. De ‘Vrijwilliger van het Jaar’ zat echter stokvast in de file.

De traditionele ceremonie met de uitreiking van de bijbehorende decoraties moest dit keer derhalve achterwege blijven. Een dag later ontving Klaus – zij het in iets bescheidener kring – in het kantoor van Ad Heijsman alsnog zijn speld en oorkonde.

De voorzitter las toen ook zijn toespraak nogmaals voor:

De club heette nog DS’79. In de beginjaren van die succesvolle periode vond hij – tezamen met duizenden anderen – de weg naar de Krommedijk. Samen met vrouw en zoontje nam hij plaats op de ‘open zit’ achter het doel, de Krommedijk-tribune die later door de supporters tot “Dike Side” werd omgedoopt.

DS’79 deelde toen het stadion nog met DFC, de eigenaar van het complex. DS had zelf niets en mocht op wedstrijddagen de bestuurskamer gebruiken om de gasten te ontvangen. DS had echter wel een actieve supportersvereniging. Zij sloegen de handen ineen en bouwden – onder leiding van de grootste vakman uit de club – op de kop van de staantribune een supportershome dat ter beschikking werd gesteld aan de club. De huisvesting had twee ruimtes, rechts de bestuurskamer en links het spelershome. Het beheer kwam in handen van de bouwer en zijn vrouw.

Een paar jaar later stond hij met zijn gezin in de krant. “Die tribunes bouwen we zelf wel”, kopte het paginagrote artikel. Namens de supporters voerde hij toen het woord in de strijd voor een eigen stadion. (Wat is er in al die jaren veranderd?)

DFC vertrok, het stadion werd van DS en bij de tribunes bouwde hij verkooppuntjes voor het biertje en (fameuze) broodje bal voor het publiek. Zijn vrouw Dicky beheerde nog steeds het spelershome en zijn zoon Marcel ging in de jeugd spelen.

Dertig jaar later staat Klaus de Vlaming nog steeds elke wedstrijd achter de tap in zijn eigen “Klaus Place”. Alle cateringpunten in ons stadion heeft Klaus met eigen handen gebouwd en al decennia lang zorgt hij voor een team van vrijwilligers die het publiek van een biertje en (nog altijd fameus) broodje bal voorziet.

Vanwege zijn jarenlange verdienste voor de club heeft bestuur van FC Dordrecht besloten Klaus de Vlaming te benoemen tot Lid van Verdienste.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.