Kansloze avond in Almere

FC Dordrecht krijgt geen poot aan de grond

Een plaats in de subtop is voorlopig ver weg voor FC Dordrecht, dat gehoopt had bij Almere City FC de aansluiting met de top te kunnen bewerkstelligen. Op een heerlijke nazomeravond kwam het elftal van Theo Bos echter van een koude kermis thuis en kreeg evenals eerder dit seizoen bij Telstar een flinke draai om de oren: 5-0.

De tweede nederlaag van het seizoen voor het machteloze FC Dordrecht, dat ook nog eens Roderick Gielisse rood zag krijgen, bracht de grilligheid en kwetsbaarheid haarscherp aan de oppervlakte. Te veel spelers bleven dik onder de maat tegen een lichtvoetige opponent, die wel over dartelende ‘vleugels’ en diepgang beschikte.

Trainer Theo Bos toverde op de linksbackpositie, die inclusief de voorbereiding al door vijf verschillende spelers was ingevuld dit seizoen, een nieuw alternatief uit de hoge hoed: Mawouna Amevor, die toch het best tot zijn recht komt in het centrum, mocht zich manifesteren op die plek. Josimar Lima keerde terug in het Dordtse verdedigingshart naast Johan Versluis.

De veranderde laatste linie hing aan elkaar van onwennigheid in de openingsfase en dat eiste zijn tol. Twee voorzetten hadden al voor gevaar gezorgd, de derde vormde de inleiding tot de vroege openingstreffer van Thijs Sluijter die voorbereidend werk van Mikhail Rosheuvel gemakkelijk kon verfraaien.

Het thuis nog ongeslagen Almere City FC, vorig seizoen ‘gered’ van een duikeling naar de topklasse door het faillissement van RBC Roosendaal en vervolgens voorzien van een financiële injectie, toonde zich vervolgens voetballend duidelijk de bovenliggende partij met veel spelvreugde en variatie. Die aanhoudende diepgang, belichaamt door Jerson Ribeiro, bezorgde het lichtgewicht-middenveld van FC Dordrecht, waar Björn Vlasblom de aan het bovenbeen geblesseerde Wilmer Kousemaker verving, veel problemen. Dat kon niet ongestraft blijven. Doelman Stef Doedée, hersteld van de trap tegen zijn hoofd een week eerder in Den Bosch, verkeek zich op een voorzet van uitblinker Rosheuvel maar werd gered door de paal. Voormalig FC Dordrecht-speler Rihairo Meulens glipte kort daarop bij een spelhervatting tussen Amevor en Lima door en stelde de vrijstaande Mikhail Rosheuvel in staat om de marge te verdubbelen: 2-0.

Meteen na terugkeer uit de kleedkamer verving Jessy Mayele de onzichtbare Shayron Curiel en was ook de laatste lijn herzien: invaller Nick Coster speelde als linksback, Mawouna Amevor was in het centrum geposteerd voor de vervangen Johan Versluis.

De Almeerse aanvalsgolven bleven. Meulens kon een voorzet bij de tweede paal niet binnenwerken en Sluijter, voor de pauze bekeurd vanwege een schwalbe, schoot op het been van Doedée die ook pal stond toen Rihairo Meulens nog eens dreigend doorkwam. Het bleek uitstel van executie, want binnen het uur lag de derde treffer toch achter de Dordtse sluitpost. Rosheuvel was weer de aangever, Meulens de dit keer wel koele afronder.

Een kopbal van Amevor zorgde voor het eerste serieuze werk voor Erwin Friebel, die katachtig reageerde. Na een tackle op Thijs Sluijter mocht Roderick Gielisse meteen inrukken en was de kansloze avond voor FC Dordrecht in Almere bezegeld. Fabian Serrarens maakte de afstraffing met twee treffers nog pijnlijker.

Opstelling Almere City FC: Friebel; Malone, De Lange, Toet, Hollart; Kappenberg, Ribeiro, Robertson; Rosheuvel (88. Oztürk), Meulens (76. Schulmeister), Sluijter (70. Serrarens).

FC Dordrecht: Doedée; Gielisse, Versluis (46. Coster), Lima, Amevor; Hulst, Vlasblom, Rijsdijk (62. Achterberg); Tano, Lopes, Curiel (46. Mayele).

Bijzonderheden: Arbiter Rutger Bekebrede gaf geel rood aan Dordtenaar Roderick Gielisse. Geel was er voor Thijs Sluijter van Almere City FC en Santy Hulst van FC Dordrecht.

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.