Kansenmorserij komt FC Dordrecht bij Cambuur duur te staan

Deceptie bij de reprise

De reprise van de competitie na het winterreces is voor FC Dordrecht bij SC Cambuur op een grote deceptie uitgedraaid. Het ensemble van trainer Henny Lee had aanvankelijk de beste kansen, maar eenmaal op achterstand stortten de stellingen onder het gerenoveerde elftal in elkaar en kreeg de nederlaag dezelfde proporties als in het vorige seizoen: 3-0.

Ten opzichte van de laatste wedstrijd in 2010, de 1-1 deling in eigen huis tegen RBC Roosendaal, was de Dordtse opstelling op drie plekken gewijzigd. Toen speelden Mawouna Amevor, Salif Diao en Cambuur-huurling Dave Huymans nog in het basisteam. In Leeuwarden maakte Bart van Muyen zijn competitierentree in het centrum van de defensie, keerde Cecilio Lopes terug van een schorsing en was de heringetreden Marcel van der Sloot de centrale man op het middenveld. Verder was er een nuance in de veldbezetting in het keurkorps van trainer Henny lee. Voor de eerste maal speelde Bart van Hintum op de door hem geambieerde linkshalfpositie, met Nick Coster als back in zijn rug.

In die nieuwe samenstelling liet FC Dordrecht, dat geen supporters had meegebracht naar het noorden maar wel gesteund werd door de Dordtse burgemeester Arno Brok, voor de pauze een gretige indruk achter. Van der Sloot was constant aanspeelbaar als veldheer op het middenrif en de gasten durfden naar voren te voetballen. Maar niet voor de eerste maal dit seizoen verzuimden de Drechtstedelingen zichzelf te belonen waar de kansen absoluut aanwezig waren geweest om de score open te breken. Moussa Kalisse, die veelvuldig vanaf rechts naar binnen draaide, testte de bekwaamheid van keeper David Meul die een schot van de middenvelder uit de hoek tikte. Tom Beugelsdijk kreeg een goede schietkans, nadat Bart van Muyen een gekraakte vrije trap van Bart van Hintum had doorgekopt. ADO-huurling Beugelsdijk kon van dichtbij echter geen kracht zetten achter zijn doelpoging. De fraaiste kans was voor Van Hintum, die een voorzet van Kalisse kon binnenkoppen maar het vizier niet op scherp had.

De meeste ophef was er kort voor de pauze toen Erik Quekel – evenals collega-spits Cecilio Lopes totaal niet in de wedstrijd zat – dreigde te ontsnappen en Cambuur-verdediger Robert van Boxel de Brabander stremde. Arbiter Jochem Kamphuis wikte en beschikte besloot om geel te trekken.

Van SC Cambuur, dat voor aanvang afscheid nam van algemeen directeur Alex Pama, viel de eerste 45 minuten niets te vrezen. De Friezen, die een straf van drie punten in mindering opgelegd kunnen krijgen vanwege financieel wanbeleid in het voorbije kalenderjaar, ontsnapten opnieuw aan een achterstand toen Guy Ramos uit de vierde Dordtse corner kon inschieten maar de inzet van de Kaapverdiaan werd voor de lijn gestremd.

Het gebrek aan doortastendheid werd de gasten even na het uur fataal: de eerste doelpoging van Cambuur was meteen raak. Bob Schepers liet een op het oog houdbaar schot los dat toch te machtig was voor Nick van der Ploeg. De nekslag volgde vijf minuten later: linksback Kevin Diaz kon oprukken, Bob Schepers gaf een voorzet waarna Diaz het laatste tikje gaf.

ADO-huurling Santy Hulst mocht vervolgens zijn debuut maken als vervanger van Didi Longuet in een poging – met achterin één op één – nog wat te forceren. Verder dan een kopbal van Lopes en een schot van Kalisse leverde het slotoffensief niet op. Integendeel, invaller Mark de Vries gooide nog wat extra zout in de Dordtse wonde door amper 120 seconden na zijn entree te scoren.

Scoreverloop: 61. Bob Schepers 1-0, 66. Kevin Diaz 2-0 en 86. Mark de Vries 3-0

Opstelling SC Cambuur: Meul; Van der Ree, Luirink, Van Boxel, Diaz; Beekmans, Guijt, Van der Heide; Maachi (84. De Vries), Ghoochannejhad, Schepers (89. Türk).

FC Dordrecht: Van der Ploeg; Longuet (69. Hulst), Van Muyen, Beugelsdijk, Coster (89. Van Hese); Kalisse, Ramos, Van der Sloot, Van Hintum; Quekel (80. Jongebloet), Lopes.

Bijzonderheden: Arbiter Jochem Kamphuis gaf geel aan Robert van Boxel en Sandor van der Heide van SC Cambuur en Nick Coster en Bart van Muyen van FC Dordrecht.

Tekst: Arco Bomgaars
Bron: AD De Dordtenaar

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.