Kansen op Play-Offs behouden

Ondanks een duidelijke 3-1 nederlaag bij Fortuna vrijdagavond blijven de kansen op een deelnameticket aan de Play Offs voor FC Dordrecht onveranderd goed. Omdat de naaste concurrenten ook de punten lieten liggen, zal – behoudens een eclatante overwinning van Den Bosch op De Graafschap komende vrijdag – zelfs een gelijkspel tegen Almere in de afsluitende competitieronde kunnen volstaan om tot de eindronde toe te treden.

In Sittard kwam Dordt niet uit de verf. Post en Amevor hadden stuivertje gewisseld op de strafbank waardoor Vlasblom als tweede controleur op het middenveld was blijven staan. Virgil Breetveld had ervoor gekozen de veldbezetting ten opzichte van de twee voorgaande succesvol verlopen wedstrijden verder onveranderd te laten.

De meest opvallende mutatie betrof de positie onder de lat. Na zijn succesvolle rentree op het veld afgelopen maandag tegen de beloften van Sparta had de weer fitte Warner Hahn na meer dan twee maanden zijn plek in het doel weer terug gekregen.

Het inmiddels bekend geworden concept met het vijfmans middenveld beteugelde de aanvalskracht van Fortuna aanvankelijk schijnbaar moeiteloos. Voor het aantal memorabele momenten in het eerste kwart van het duel waren dan ook nauwelijks twee regels nodig. Een halve kans voor de thuisclub en een schotje van Alisic dat recht in de handen van Ferhat Kaya terecht kwam.

Over de voorsprong van Fortuna kon echter een hele bladzijde beschreven worden. Het kolderiek ogende moment was even knullig als onnodig. Josimar Lima speelde van de zijkant onnauwkeurig terug op zijn doelman. Volkomen verrast vergat Hahn alsnog iets proberen te doen waardoor Rajcomar volkomen vrij simpel – en tot grote vreugde van de eigen aanhang – in het lege doel kon tikken: 1-0.

In vele eerdere gevallen dit seizoen bleek een achterstand voor Dordrecht het teken de boel te herpakken en de bakens te verzetten. Op de zware grasmat in Sittard bleek dat dit keer echter niet mogelijk. Halverwege was de voorsprong voor de thuisclub derhalve simpel verkregen, maar wel verdiend gezien de verhoudingen.

Na rust, met Kousemaker in plaats van Molhoek, veranderde er niet veel aan het spelbeeld. FC Dordrecht bleek niet bij machte een vuist te maken die ook toe zou kunnen slaan, daarvoor kenden teveel spelers een ongelukkige afloop van hun acties. Daaraan had Fortuna niet te klagen. Zelfs ver na afloop was het nog onduidelijk of de assist op de 2-0 een mislukt schot of een slimme voorzet betrof, maar de vrijstaande Ramon Voorn bracht met een eenvoudige hoofdknik het stadion in vervoering.

De zo vaak vruchtbare Limburgse grond bleek op deze kille voorjaarsvrijdag een onbespeelbare akker voor Dordrecht. Onvrijwillig werkte de goedwillende maar machteloze Dordtenaren mee aan een plezierige avond voor Sittard. De enthousiaste Trendwork Arena mocht al vroegtijdig de feestvreugde laten blijken over het – voor het eerst sinds twaalf jaar – weer bereiken van de Play Offs.

Nkoyi maakte in de 65e minuut met de 3-0 aan alle onzekerheid een einde waardoor het gezang van de Fortuna-aanhang tot ver na afloop luidruchtig zou aanhouden.

‘Plan B’ van de Dordtenaren bleek namelijk niet te werken want zelfs met Idabdelhay (voor Vlasblom) en later Luckermas (voor Alisic) als extra soldaten in de frontlinie kreeg FC Dordrecht de thuisclub niet onder druk. Op beslissende moment zat het bovendien niet mee. Fouad Idabdelhay zag een inzet kort na zijn entree op de doellijn gekeerd en Fortes hoorde een binnentikker wegens voorafgaand buitenspel geannuleerd worden.

De koelbloedig ingeschoten 1-3 van Idabdelhay in de 78e minuut was slechts voor de eer omdat de lauwte in het spel niet meer overwonnen kon worden.

Scoreverloop: 1-0 Rajcomar (23), 2-0 Voorn (55), 3-0 Nkoyi (65), 3-1 Idabdelhay (78).
Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Gielisse, Lima, Amevor, Peersman; Vlasblom (65. Idabdelhay), Molhoek (46. Kousemaker), Fortes, Rijsdijk, Alisic (83. Luckermans); Veldwijk.
Bijzonderheden: Molhoek kreeg van scheidsrechter Van den Kerkhof een gele kaart.

Foto’s: Proshots

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.