Jupiler League blijft verrassend

Vanmiddag hebben de Jupiler League clubs tijdens de CED-vergadering uiteindelijk ingestemd met de toetreding van een tweetal beloftenelftallen. Eindelijk heeft de competitie voor volgend jaar dus zijn constructie gekregen.

Met een stemverhouding van 13 voor en 3 tegen werd het akkoord bereikt waardoor de Jupiler League in het seizoen 2013-2014 weer met 18 clubs van start kan gaan. Belangrijkste kandidaten voor de toetreding zijn op dit moment de beloftenelftallen van Ajax en FC Twente.

Voorlopig betreft het een pilot van 2 jaar tot aan 2015/16 wanneer promotie en degradatie tussen Topklasse en eerste divisie verplicht gaat worden. De amateurs (met name Achilles’29 en Katwijk) lijken derhalve weer in de wachtkamer te moeten plaatsnemen.

Een keuze waar FC Dordrecht-voorzitter Ad Heijsman anders over dacht: “Wij waren voor toetreding van de amateurverenigingen, maar de vergadering heeft anders besloten. Een democratisch besluit waar we ons nu aan hebben te houden”.

De visie van het vernieuwde medialandschap is duidelijk van invloed geweest, maar ook FC Dordrecht zal hier zijn voordeel uit gaan halen. De samenvattingen van de Jupiler League worden op de nieuwe zender van Fox weer gekoppeld aan de eredivisie en zullen ’s avonds op de speeldag uitgezonden gaan worden. Een enorme vergroting van de exposurewaarde derhalve.

Dit betekent ook dat de speelronden in de Jupiler League volgend jaar (net als in de eredivisie) over het gehele weekend verdeeld gaan worden. FC Dordrecht heeft hierbij wel een voorkeur voor de vrijdagavond uitgesproken.

De beloftenelftallen hebben zich wel een aantal voorwaarden te houden, mede om mogelijke verdenking van competitievervalsing te voorkomen. Een vooraf afgegeven vaste selectie van minimaal 16 contractspelers jonger dan 23 jaar mag voor de wedstrijden slechts aangevuld worden met 3 dispensatiespelers en een keeper. Bovendien mogen spelers die 15 wedstrijden of meer in het eerste elftal zijn uitgekomen niet meer bij de beloften worden opgesteld.

De beloftenteams mogen wel hun thuiswedstrijden op de maandagavond blijven spelen.

Bijkomend aan het nieuwe competitiemodel werd ingestemd met een vernieuwde verdeling van de mediagelden. Hierbij vond het plan van Ad Heijsman voldoende ondersteuning om te worden aangenomen. “Met een vergroting van de zowel de inkomsten als onze media-exposure kan ik dus niet ontevreden zijn. Dit zal onze supporters én sponsoren ten goede komen”.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.