Josimar Lima vertrokken

Vandaag is Josimar Lima voor zeker een maand vertrokken. De centrale verdediger stapte ’s middags samen met voormalig Dordtenaar Guy Ramos (RKC Waalwijk) en Toni Varela (Sparta) op het vliegtuig richting Portugal waar de selectie van Kaapverdië zich verzamelt in voorbereiding op de Afrika Cup. Het continentale toernooi dat eind van deze maand begint.

Josimar Lima, bezig aan een sterk seizoen, dwong afgelopen najaar een definitieve plek af in de selectie van zijn geboorteland Kaapverdië waar hij de eerste zes jaar van leven doorbracht. Bondscoach Lúcio Antunes nam de boomlange verdediger op in het keurkorps voor het prestigieuze landentoernooi waardoor Lima zeker de wedstrijden tegen Volendam en Den Bosch zal missen. Maar indien “De Blauwe Haaien” tot de kwart finale – of zelfs verder – in de Nation Cup door mochten dringen, komen ook de aansluitende wedstrijden tegen Telstar en Helmond in het geding.

“Natuurlijk is het jammer dat ik deze wedstrijden niet kan spelen, zeker nu we het zo goed doen met FC Dordrecht. Maar dit is natuurlijk wel een geweldige kans voor mij.” Josimar Lima krijgt een trotse glimlach op zijn gezicht als hij kort voor vertrek vertelt over zijn aankomende interlands.

“Ik ben er trots op geselecteerd te zijn en voor Kaapverdië te mogen gaan spelen. Ik ben daar geboren en daar liggen toch mijn roots, hoewel ik ondertussen natuurlijk wel meer Nederlands ben geworden omdat ik hier vanaf mijn zesde woon. Maar ik heb daar nog veel familie en spreek ook de taal nog thuis bij mijn ouders.”

Kaapverdië, dat zich ten koste van Kameroen wist te kwalificeren, debuteert op het eindtoernooi. De eilandengroep is in Poule A ingedeeld met Angola, Marokko en Zuid Afrika tegen wie het op 19 januari de openingswedstrijd van het toernooi mag spelen. “In hetzelfde stadion als waar het WK is gespeeld”, glundert Josimar Lima. “Daar kunnen 90.000 mensen in en het zal weer vol zitten.”

De Africa Cup of Nation wordt normaal gesproken om de twee jaar gespeeld. De FIFA heeft het speeljaar echter aangepast om het uit dezelfde frequentie met het WK te halen. Vandaar dat nu voor het tweede achtereenvolgende jaar gespeeld gaat worden. In 2012 doorbrak Zambia de hegemonie van Egypte dat daarvoor drie achtereenvolgende keren de beker had gewonnen.

Vanwege het regenseizoen in een groot deel van het continent is het niet mogelijk het toernooi in de zomermaanden af te werken. Veel Europese clubs – waaronder dus FC Dordrecht – missen daardoor hun beste spelers in de wintermaanden.

In de voorbereiding op het toernooi speelt Lima met Kaapverdië nog een oefeninterland tegen Nigeria.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.