Jessy Mayele wil egoistischer worden

In de hiërarchie van FC Dordrecht leek Jessy Mayele club-topscorer Lars Veldwijk uit de punt van de aanval te hebben verdreven. Na basisplaatsen tegen Almere City FC en AZ wilde de Limburger tegen FC Emmen zijn slag slaan. ,,Ik ben een sociale spits die meer aan zichzelf moet denken en egoïstischer mag zijn voor het doel.”

Na een kwartier was zijn wedstrijd echter al voorbij en moest Mayele zich met een hamstringblessure laten vervangen door zijn concurrent.

Groot was de glimlach op het gezicht van Jessy Mayele toen interim-trainer Harry van den Ham hem die woensdag een week eerder vertelde dat hij zou starten tegen Almere City FC. ,,De trainer vond dat ik het goed deed op de trainingen en dat ik tijdens invalbeurten liet zien dat ik hoorde te spelen in te spits. Daar was ik erg blij mee. Ik voel mezelf een spits maar speelde drie jaar lang aan de zijkant van het veld.”

Met Mayele ook daadwerkelijk in de rol van centrumaanvaller won FC Dordrecht na de uitsluiting van Marvin Peersman tegen Almere City knap met tien man in Flevoland. Ook in de met 2-4 verloren bekerstrijd met AZ kreeg Mayele de voorkeur boven de al acht keer trefzekere Lars Veldwijk. ,,Ik moest lang volhouden, maar ik wist dat mijn kans een keer zou komen,” aldus Mayele die eerder dit jaar viermaal in de basis startte als vleugelaanvaller. ,,Echte links- en rechtsbuitens gaan buitenom om een voorzet te geven maar ik trek altijd naar binnen, dat is meer mijn spel.”

Bij Fortuna Sittard scoorde de inmiddels 21-jarige aanvaller in de jeugd de ene na de andere treffer. PSV toonde interesse, maar Mayele koos voor Sparta Rotterdam. ,,Het is een beetje misgegaan met mij in Rotterdam,” zegt hij nu daarover. ,,Er ging een wereld voor me open die ik nog niet kende. Ik ging voor het eerst uit huis en deed stomme dingen. Zo miste ik soms trainingen, omdat ik heimwee had en op en neer naar Limburg ging om mijn ouders te zien.”

Nadat de Kasteelclub het contract na een half jaar ontbond met de aanvaller, streek Mayele neer in Dordrecht. Hij leerde zijn vriendin Joyce kennen en verhuisde met haar richting Den Haag. ,,Zij wijst mij nu de weg. Ik heb mijn slechte vrienden aan de kant gezet en concentreer me volledig op het voetbal. Ik vind dat ik dit seizoen weer stappen maak in mijn ontwikkeling als voetballer.”

Tegen FC Emmen hoopte Mayele het doelnet aan de Krommedijk weer eens te laten bollen. Na twee goals aan het begin van het seizoen tegen FC Den Bosch scoorde hij twee weken geleden tijdens een invalbeurt tegen AGOVV voor het laatst. ,,Ik had tot nu toe meer goals moeten maken, ik heb echt veel kansen gemist en te vaak de bal afgespeeld. Als ik een kans heb om te scoren, moet ik gewoon schieten. Ik ben een sociale spits die meer aan zichzelf moet denken en best een beetje egoïstischer mag zijn voor het doel.”

Tekst: Yorick Groeneweg / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.