Jeffry Fortes wil knallen

Met zijn 24 jaar kan FC Dordrecht hem inmiddels om een boodschap sturen. Het gaat ook lekker, tot nu toe. Een complimentje hier of daar doen Jeffry Fortes meestal wel goed. Hij wil nu nog zestien competitiewedstrijden knallen.

Uitrusten! Nou, hem niet gezien. Het is dat Jeffry Fortes nu in de dug-out moet zitten om een interview te geven. Liever is hij druk in de weer met zijn ploeggenoten. De winterstop is eigenlijk maar niets. “Ik weet echt niet wat ik moet doen in mijn vrije tijd, zonder bal”, zegt hij in gesprek met Voetbal Centraal. “Ik ben de afgelopen weken een beetje wezen joggen. Wat is het fijn dat de trainingen weer zijn begonnen en dat we vrijdag met FC Dordrecht tegen Excelsior mogen spelen.”

Mond open doen
De rechtsback maakte in aanloop naar de wedstrijd de nodige meters. Hij rende en draafde afgelopen week als vanouds over de flank. Na twee seizoenen bij FC Dordrecht is ook hij alleen nog niet volleerd. De Rotterdammer wil graag beter worden en dat kan niet zonder hard te werken, meent hij. En hij weet wat zijn verbeterpunten zijn. “Ik moet meer gaan coachen, meer gaan praten. We hebben met Warner Hahn, Ilias Haddad en mezelf drie jongens met al wat ervaring in de laatste linie. Het kan niet zo zijn dat maar een of twee van hen hun mond open doen. Ik wil mezelf ook vaker laten horen.”

Goed, het kan nog beter. Dat wil niet zeggen dat de technische staf van de Schapenkoppen ontevreden is over de voetballer. Sterker nog: trainer Harry van den Ham zou een club uit de Eredivisie adviseren om de verdediger over te nemen van FC Dordrecht, zei hij een paar weken geleden. “De trainer geeft me veel vertrouwen. Dat maakt me extra gemotiveerd”, zegt Fortes. “Ik wil graag met hem en het team proberen kampioen te worden, dan voetbal ik sowieso in de Eredivisie. Ik zie nu geen reden om weg te gaan. Komend seizoen ligt dat anders. Het gaat eerst om eind mei.”

Eind mei ultiem doel
Want dan hoopt FC Dordrecht zeker te zijn van promotie. De koploper in de Jupiler League moet nog wel aan de bak om dat doel te kunnen realiseren. De concurrentie zit natuurlijk niet stil en de groep van de Zuid-Hollanders is wat veranderd. Josimar Lima, Andreas Luckermans en Toni Varela zijn vertrokken. “Kijk, we hebben genoeg wisselgeld”, vindt Fortes. “In het begin van het seizoen was Josimar geblesseerd, toen heeft de trainer ook een oplossing gevonden. Hij moet nu weer even puzzelen en dan weet hij uiteindelijk wie hij in de basisopstelling wil zetten.”

Van den Ham schoof afgelopen week wat met zijn spelers. In de oefenwedstrijden tegen Goes en Ter Leede stond Fortes bijvoorbeeld op het middenveld. Logisch, vindt hij. “De trainer moet iets verzinnen nu Varela weg is. Aangezien ik toch al verdedigend ingesteld ben, kan ik daar wel staan. En ach, de trainers hebben me vroeger overal neergezet, behalve in de spits en op doel.” Hij heeft wel een duidelijke voorkeur: rechtsback. “Dat weet de staf ook wel. De trainer ziet mij als tweede keus op het middenveld, denk ik.”

Als vleugelverdediger kan de 24-jarige speler zowel de linksbuiten uitschakelen als mee opkomen. Dat laatste vindt hij wel leuk om te doen. Dat hoort ook bij zijn rol, stelt hij. Fortes kan gerust een moderne back worden genoemd. “En ik moet gewoon lopen, moet gáán om me echt lekker te voelen in een wedstrijd.” Wat dat betreft, kan hij zijn lol op nu de trainingen weer zijn begonnen. Vrijdag tegen Excelsior mag de fanatiekeling wellicht negentig minuten opdraven. Gelukkig maar. Want uitrusten, dat is niets voor hem.

Bron: Voetbal Centraal / Tekst: Maarten de Jong
Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.