Jaaroverzicht 2010

Terugblik op het bewogen jaar 2010

Het jaar 2010 ligt bijna achter ons. Gespeeld wordt er in ieder geval niet meer. Tijd dus voor een terugblik op het voorbije jaar. Er gebeurde weer van alles bij de club. Een trainer die vertrok, de aanstelling van de nieuwe hoofdtrainer, eindelijk goed nieuws over het nieuwe stadion en vele andere dingen.

Januari

De transfermarkt is weer open. Spits Johan Plat vertrekt na een half seizoen alweer bij de Schapenkoppen, hij gaat voetballen voor FC Oss. Jeugdspeler Soufiane Aouragh, die in het najaar van 2009 als A-junior al een aantal keer bij de hoofdmacht werd gehaald, tekent een driejarig contract. Ondertussen speelt het winterse weer de selectie van Gert Kruys parten. Een gepland trainingskamp in Drenthe wordt wegens de sneeuw en vorst noodgedwongen afgelast. Op de nieuwjaarsreceptie haalt voorzitter Ad Heijsman het sportief goed verlopen 2009 nog eens aan, gaat het, zoals inmiddels een vast ritueel, weer over het stadion en komt er ook ten sprake dat het nog niet zeker is of Gert Kruys wel zal aanblijven. 20100903_10Op 14 januari zal de competitie weer beginnen, voor FC Dordrecht met een thuisduel tegen FC Eindhoven, maar er gaat een streep door het gehele programma in de Jupiler League. Nog steeds is het winterse weer de spelbreker. Drie dagen later wordt de in december 2009 afgelaste uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal ingehaald. FC Dordrecht verliest met 4-1, Sjoerd Ars is verantwoordelijk voor alle Brabantse goals. Ook de tweede wedstrijd na de winterstop is er een op vreemde bodem. Op de keiharde grasmat van FC Emmen red Moussa Kalisse in blessuretijd een punt voor zijn team en schiet bij Bart van Muyen de schouder uit de kom. Januari wordt afgesloten zonder een thuisduel. Want ook de wedstrijd van 29 januari tegen De Graafschap gaat niet door vanwege de slechte gesteldheid van het veld in het GN Bouw stadion.

Februari

20100923_44Ook de tweede maand van het jaar begint met een afgelasting. Opnieuw gaat het thuisduel tegen De Superboeren uit Doetinchem niet door. Een aantal dagen later is er wel goed nieuws. Op het Sportprom van de Gemeente Dordrecht wordt FC Dordrecht verkozen tot Sportploeg van het jaar 2009. De derde competitiewedstrijd die wordt afgewerkt in 2010 is opnieuw uit. In Maastricht wordt er met 1-0 verloren van MVV. Op 8 februari spelen de Dordtenaren dan eindelijk hun eerste thuisduel. Tegen het uitstekend presterende FC Eindhoven wordt een flinke nederlaag geleden: 0-3. Op 12 februari wordt er maar weer eens een duel afgekeurd. Er gaat een streep door de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch. Een dag later wordt er vriendschappelijk geoefend in- en tegen Heinenoord. Het duel tegen de zaterdag-tweedeklasser eindigt in een moeizame 3-1 overwinning. Half februari is het hoge woord eruit: Gert Kruys zal aan het einde van het seizoen vertrekken. Hoe zal het seizoen eindigen en wie volgt Kruys op? De speculaties gaan beginnen… Nadat ook de uitwedstrijd tegen BV Veendam wordt afgelast, halen de Schapenkoppen op maandag 22 februari in tegen De Graafschap. FC Dordrecht speelt goed, verdiend minimaal een punt, maar verliest nipt: 1-2.

Maart

IMG_6294Op de eerste dag van de derde maand haalt FC Dordrecht thuis in tegen FC Den Bosch. De wedstrijd is binnen drie minuten al gespeeld omdat de Brabanders dan reeds met 0-2 voor staan. Het wordt uiteindelijk 1-3. Terwijl het nog niet bekend is wie de nieuwe trainer zal worden van FC Dordrecht, heeft de vertrekkend trainer Gert Kruys een nieuwe club gevonden. Op 1 juli zal hij aan de slag gaan bij FC Volendam. Op 5 maart boeken de Schapenkoppen de eerste zege van 2010. Bij Go Ahead Eagles wordt er met 1-2 gewonnen dankzij doelpunten van Moussa Kalisse en Género Zeefuik. Drie dagen later is de selectie van Gert Kruys weer terug bij af en volgt er een enorme teleurstelling als er in eigen huis met 0-1 wordt verloren van hekkensluiter FC Oss. De winst op “The Eagles” zal het enige hoogtepunt zijn van de maand maart. Want na de zeperd tegen FC Oss wordt er ook verloren van SC Cambuur (3-0), BV Veendam (2-1), Excelsior (0-1) en FC Zwolle (0-3). Na afloop van de verloren Rijnmondderby tegen Excelsior, wordt de opvolger van Gert Kruys bekend gemaakt. Henny Lee, op dat moment bezig aan een uitstekend seizoen met hoofdklasser Sparta Nijkerk en in het verleden trainer van Telstar, Haarlem en Cambuur Leeuwarden (onder Gert Kruys) gaat per 1 juli aan de slag als hoofdtrainer van FC Dordrecht. In de media laat Marco Boogers weten blij te zijn met het vastleggen van Lee. “Het is een trainer die organisatorisch en tactisch zeer sterk is”. René Hiddink blijft assistent-trainer, Ruud Heus zal uit de jeugd overkomen en ook als assistent gaan fungeren van Henny Lee, terwijl oud-keeper van Dordrecht’90 Rody Hoegee de keeperstrainer wordt.

April

20100820_04De eerste wedstrijd van april is die uit tegen FC Omniworld. De wedstrijd zal niet uitgespeeld worden, want vijf minuten na de rust slaan de stoppen door in het Mitsubishi Forklift Stadion en valt het licht uit om vervolgens niet meer aan te gaan. Op 12 april wordt het duel uitgespeeld en eindigt het in 1-1. Tussendoor gaat de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport met 0-1 verloren. Alhoewel het seizoen dood lijkt te bloeden, sluiten de Schapenkoppen de competitie toch nog mooi af. De laatste twee duels worden namelijk allebei gewonnen. Op 16 april wordt in Apeldoorn AGOVV met 0-2 verslagen en op 23 april wordt FC Volendam in het GN Bouw stadion met een 3-2 nederlaag weer teruggestuurd naar het vissersdorp. De wedstrijd tegen “het andere Oranje” betekent de laatste van Gert Kruys als trainer van FC Dordrecht. Met de winst op zijn nieuwe werkgever krijgt Kruys het afscheid dat hij verdiend. Zijn naam wordt nog eenmaal luid gescandeerd door de trouwe aanhang, voorzitter Ad Heijsman heeft een mooi afscheidswoord en er zijn vele bloemen voor de trainer die in vier seizoenen met de Dordtenaren twee keer de play-offs om de promotie naar de Eredivisie behaald. Ook op 24 april worden er bloemen uitgereikt in het stadion. Aanleiding is het kampioenschap dat de A-jeugd behaald middels een 6-0 overwinning op ASWH.

Mei

Onder leiding van René Hiddink speelt FC Dordrecht op 8 mei vriendschappelijk tegen Cercle Brugge. De Belgen spelen het oefenduel tegen de Schapenkoppen als voorbereiding op de bekerfinale die ze hebben gehaald. In het GN Bouw stadion wordt het dankzij goals van Bart van Muyen en Género Zeefuik 2-0. Op woensdag 19 mei zal er voor het laatst gespeeld worden. De Dutch Caribbean Stars zijn in het stadion aan de Krommedijk de tegenstander in het kader van het werkgelegenheidsproject “niemand buitenspel”. FC Dordrecht, dat met een flink aantal testspelers binnen de lijnen komt, verliest met 2-4. Met het einde van het seizoen, is de zoektocht naar nieuwe spelers voor technisch manager Marco Boogers begonnen. Er valt echter nog niks concreets te melden.

Juni

Het voorbereidingsschema op het seizoen 2010-2011 wordt bekendgemaakt. De selectie van de nieuwe trainer Henny Lee gaat op 1 juli voor het eerst trainen, zes dagen later volgt “het opwarmertje” tegen WNC waarna er mooie duels gespeeld zullen gaan worden tegen onder meer ADO Den Haag, FC Groningen en Feyenoord. John Verhoek (naar FC Den Bosch) en Sven Delanoy (KV Turnhout) vertrekken bij FC Dordrecht, eind juni worden Bart van Hintum en Erik Quekel (beiden afkomstig van FC Oss) en Ridny Cairo (Jong PSV) vastgelegd.

Juli

20100923_36Op 1 juli trappen Henny Lee en de spelersgroep af. Op de eerste training is het elftal nog niet compleet waardoor er een aantal talenten van het Beloftenteam meetrainen. Maar voorzitter Ad Heijsman geeft, bij afwezigheid van Marco Boogers, aan dat de club bijna rond is met “een grote speler”. Die grote speler is Cecilio Lopes. Super Lopes tekent begin juli een contract voor twee jaar. De eerste oefenwedstrijd tegen WNC wordt met 6-1 gewonnen. Proefspeler Renaldo Jongebloet (Jong Ajax) scoort tweemaal. Later in de maand wordt Jongebloet voor een jaar vastgelegd op amateurbasis. Het eerste serieuze werk dient zich aan op zaterdag 10 juli, een dag voor de WK-finale Nederland-Spanje. ADO Den Haag is de tegenstander op de tropische dag. Maar gelukkig zorgt de wind van zee af en toe voor wat verfrissing op het terrein van HVV Laakkwartier. De Schapenkoppen spelen een goede eerste helft en komen via een mooie vrije trap van Bart van Hintum op voorsprong. De tweede helft is voor ADO en zei winnen het duel uiteindelijk ook met 3-1. FC Groningen en Feyenoord zijn vervolgens een maatje te groot. Beide duels gaan met 4-0 verloren. Na Renaldo Jongebloet, komt ook Vlatko Lazic over van Ajax. De snelle buitenspeler tekent een éénjarig contract aan de Krommedijk. De voorbereiding gaat verder en in Waardenburg wordt een regionaal elftal met 12-0 verslagen. Ondertussen blijft Marco Boogers op zoek naar een nummer 10 voor de hoofdmacht. Rachid El Khalifi en Patrick Lip zijn reeds afgetest als opvolger van de naar RBC Roosendaal vertrokken Marcel van der Sloot. Eind juli oefenen de Schapenkoppen tegen FC Oss (0-0) en Papendrecht (0-4). In Papendrecht is ditmaal Prince Asubonteng op proef voor de positie van nummer 10. Ook hij zal niet worden vastgelegd.

Augustus

20100926_16Dave Huymans wordt voor een seizoen gehuurd van SC Cambuur. Met de komst van Huymans, is er een einde gekomen aan de zoektocht naar een nummer 10. De kleine Amsterdamse middenvelder moet de positie gaan bekleden. Enkele dagen later sluit FC Dordrecht, met Dave Huymans in de gelederen, de voorbereiding af in Waardenburg met een gelijkspel tegen RKC Waalwijk: 1-1. De eerste competitiewedstrijd, die live te zien is op RTL7, eindigt in een nipte nederlaag. SC Cambuur, de oude werkgever van Henny Lee is in Dordrecht met 0-1 te sterk ondanks het feit dat beide teams gelijkwaardig zijn. Een week later, als de Dordtenaren het in- en tegen Volendam opnemen tegen hun oude trainer Gert Kruys, is de ploeg van Henny Lee zelfs een groot gedeelte van de wedstrijd de betere ploeg. Het levert opnieuw geen resultaat op, weer wordt er met 1-0 verloren. Drie keer is scheepsrecht is een gezegde. FC Dordrecht wordt ermee geconfronteerd thuis tegen Helmond Sport. Het duel eindigt namelijk opnieuw in een 1-0 nederlaag. De winnende treffer valt al na een paar minuten en de van ADO Den Haag gehuurde spits Raily Ignacio moet het veld al snel verlaten met een rode kaart. Zo wordt de eerste competitiemaand afgesloten zonder punten en zonder doelpunten. Een valse start dus, maar het vertoonde spel geeft hoop.

September

20100926_01In de thuiswedstrijd tegen FC Zwolle scoort Cecilio Lopes al na vier minuten het eerste doelpunt van FC Dordrecht in de competitie. Het mag niet baten want Zwolle zal met een 1-2 zege weer huiswaarts keren. Tien dagen later is het dan eindelijk prijs. Op 13 september behalen de Schapenkoppen hun eerste zege als in Velsen-Zuid Telstar met 1-2 wordt geklopt. Helaas krijgt de eerste driepunter geen vervolg in de thuiswedstrijd op zondagmiddag tegen FC Den Bosch. Voor de neutrale toeschouwer valt er genoeg te genieten, maar Henny Lee en zijn mannen staan weer eens met lege handen: 3-4. Op donderdag 23 september valt er echter voldoende te genieten voor alles en iedereen die de club een warm hart toedraagt. Eredivisionist NEC wordt aan de Krommedijk uit het bekertoernooi gestoten. Bij rust bedraagt de voorsprong voor FC Dordrecht al 3-1, het wordt uiteindelijk 4-3. Een aantal dagen later wordt de maand September in Apeldoorn prima afgesloten middels een 0-3 zege op AGOVV. Alle goals op het Sportpark Berg & Bos worden voor rust gemaakt. Tom Beugelsdijk wordt naar aanleiding van zijn goal en goede spel tegen AGOVV Apeldoorn uitgeroepen tot RTV Rijnmond speler van de week. Op 27 september maakt Didi Lonquet na maandenlang blessureleed zijn rentree bij de Belofte’s in de wedstrijd tegen Roda JC.

Oktober

nieuw_1De derde competitiemaand begint met een harde klap. In Deventer vliegen werkelijk alle ballen in het Dordtse doel. De uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles gaat uiteindelijk met liefst 8-0 verloren. De rest van de maand blijven de Schapenkoppen ongeslagen. Thuis tegen BV Veendam wordt het 2-2, de uitduels tegen Fortuna Sittard en RKC Waalwijk worden allebei met 1-2 gewonnen. Vooral de zege in Waalwijk trekt de aandacht van de media. RKC was immers tot de ontmoeting met FC Dordrecht nog ongeslagen. Na maandenlang hard werken gaat de nieuwe officiële website van FC Dordrecht op 25 oktober de lucht in. Op dezelfde dag presenteert de club op de speciale businessclubavond middels een mooie lasershow de plannen voor het nieuwe stadion aan de provinciale weg. Op deze avond zijn prominente gasten aanwezig waaronder Kees Jansma en bondsvoorzitter Michael van Praag.

November

20101018_17De maand begint goed, want de competitiewedstrijd tegen MVV eindigt in een 1-0 overwinning. Vijf minuten voor tijd kroont Raily Ignacio zichzelf tot matchwinnaar. Op 9 november komt Gert Kruys voor het eerst weer terug in het GN Bouw stadion. Die dag staat de bekerwedstrijd tussen FC Dordrecht en FC Volendam op de rol. Opnieuw doen de Dordtenaren niet onder voor de club uit het palingdorp, maar opnieuw gaat het duel verloren: 1-2. Zo komt er een einde aan het bekeravontuur van FC Dordrecht. Vervolgens eindigen de duels met FC Eindhoven-thuis en Sparta-Rotterdam-uit in 2-2. De wedstrijd op Het Kasteel is een speciale. Al snel kopt Tommie Beugelsdijk zijn team op voorsprong, maar nog voor de rust komt Sparta terug tot 1-1 en zien Guy Ramos en Juanito Sequeira de rode kaart. In de tweede helft komt Sparta op 2-1, maar de ploeg van Henny Lee blijft knokken en komt op 2-2 door een kopbal van Dave Huymans. Met negen man trekt FC Dordrecht de 2-2 over de streep. Een prestatie van formaat. Jeugdspeler Mawouna Amevor valt op Het Kasteel verdienstelijk in als centrale verdediger. Op 22 november is er opnieuw goed nieuws. Na zes jaar praten, lobbyen, praten, bedenken, praten, wachten, praten en doorzetten stemt de Gemeente Dordrecht in met de nieuwbouwplannen van een stadion aan de Provinciale weg. Sportief gezien eindigt de maand november in een deceptie. In de thuiswedstrijd tegen laagvlieger Almere City FC neemt FC Dordrecht al snel een 2-0 voorsprong, maar het duel zal uiteindelijk met 2-4 verloren gaan. Vlatko Lazic verlaat FC Dordrecht alweer. De buitenspeler wil een garantie op meer speeltijd, de club kan hem die niet geven.

December

_F0F0701De laatste maand van het jaar lijkt veel op de eerste maand van 2010. Het winterse weer zorgt ervoor dat de uitwedstrijd tegen FC Emmen tot drie keer toe wordt afgelast en dat er ook een streep gaat door de thuiswedstrijd tegen FC Volendam. Op 10 december wordt er wel gespeeld tegen RBC Roosendaal. Het duel eindigt in 1-1. De jeugdspelers Mawouna Amevor en Salif Diao maken hun debuut in de basis en spelen een goede partij. In navolging van Vlatko Lazic een maand eerder, vertrekt ook Raily Ignacio bij FC Dordrecht. In onderling overleg wordt besloten dat hij per direct terugkeerd naar ADO Den Haag. FC Dordrecht speelde in 2010, inclusief het bekertoernooi, in totaal 34 duels. 9 keer was er winst, 6 keer eindigde het gelijk en 19 keer werd er verloren. De doelcijfers: 41 voor en 67 tegen.

Tekst: Mathijs Hoogendoorn

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.