Invaller Jongebloet breekt de ban

FC Dordrecht strijdt tot en met de laatste wedstrijd mee voor een plek in de play-offs in de Jupiler League. Door de 2-1 winst op FC Emmen hielden de Dordtenaren hun kansen gaaf op verlenging van het seizoen.

De formatie van trainer Henny Lee gaat puntgelijk met concurrent FC Den Bosch de laatste speeldag in. De Brabanders deelden met de onttroonde koploper FC Zwolle (0-0) en kunnen bogen op een beter doelsaldo. ,,We hebben onze plicht gedaan. Jammer dat FC Zwolle ons niet nog meer heeft kunnen helpen, maar het blijft tot het laatste moment spannend komende vrijdag,” constateerde Lee, die met zijn ploeg op bezoek gaat bij degradatiekandidaat RBC Roosendaal. FC Den Bosch ontvangt dan hekkensluiter Almere City FC.

Voor het behalen van de overwinning op FC Emmen, dat frank en vrij kon spelen aan de Krommedijk maar zich de eerste 45 minuten beperkte tot reactievoetbal met veel spelers achter de bal, moest FC Dordrecht zich flink wat moeite getroosten. De thuisploeg, met Tom Beugelsdijk en Juanito Sequeira als bouwstenen van een nog niet eerder beproefd centraal verdedigingsduo, kon lang geen vuist maken in offensieve zin. De oogst voor rust bleef beperkt tot kopballen van Cecilio Lopes, Shayron Curiel en Juanito Sequeira. Hét sleutelmoment in het tweede bedrijf was de redding van Bart van Hintum op de doellijn, na een inzet van Emmenaar Richard Stolte. De bal had de doellijn zeker overschreden als toekomstig FC Zwolle-speler Van Hintum niet met een ultieme sliding zijn ploeg voor een achterstand had behoed.

De kamikaze-actie bleek van grote waarde, evenals het inbrengen van Renaldo Jongebloet als extra aanvaller om zo de pressie op de vijandelijke verdedigingsmuur te intensiveren.

De voormalig Ajacied drukte koud in het veld – als substituut voor Marcel van der Sloot – zijn neus aan het venster door de paal naast doelman Harm Zeinstra te raken. ,,Ons spel was tot dan toe een beetje doods geweest. Ik raakte die eerste bal net te veel met mijn buitenkant,” keek Jongebloet naderhand terug op zijn entree.

Zijn tweede balcontact van importantie forceerde de openingstreffer. De pass op Santy Hulst was splijtend, het afmaken in de korte hoek van de Haagse huurling meedogenloos. Jongebloet stelde een klein kwartier met zijn tweede assist Moussa Kalisse in staat om de marge te verdubbelen. ,,Een lekkere invalbeurt. Ik hoop dat de nieuwe trainer het ook gezien heeft,” lachte Jongebloet.

Omdat goaltjesdief Ruud ter Heide de aansluiter nog produceerde, was de slotfase onnodig spannend. FC Dordrecht bleef echter overeind en kan zich gaan opmaken voor negentig zenuwslopende laatste competitieminuten. „Ik ben er best trots op dat we met FC Dordrecht tot de laatste speeldag meedoen om de play-offs te behalen,” meldde trainer Henny Lee na afloop. ,,Het is al met al geen makkelijk jaar geweest, waarin we tot tweemaal toe dicht bij een periodetitel zijn geweest en nu via de ranglijst alsnog een extraatje kunnen bemachtigen. Het is verleidelijk om op de slotdag naar andere wedstrijden te kijken, maar we zullen ons eerst op onze eigen klus moeten richten.”

Opstelling FC Dordrecht: Doedée; Longuet, Beugelsdijk, Sequeira, Van Hintum; Hulst (90. Van Hese), Van der Sloot (66. Jongebloet), Coster; Kalisse (90. Amevor), Lopes, Curiel.

FC Emmen: Zeinstra; Dos Santos Silva (73. Huntink), De Groot, Fischer, Zimmerman; Chery, Velda, Van der Ven; Wolters (66. Denissen), Ter Heide, Stolte (80. De Visscher).

Bijzonderheden: Arbiter Ketting gaf geel aan Juanito Sequeira van FC Dordrecht en Tjarron Chery van FC Emmen.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.