Interview Wilmer Kousemaker

Bij FC Den Bosch nam hij wel eens een vrije trap, bij FC Dordrecht gaat hij wat vaker achter de bal staan. Het is daarom niet vreemd dat Wilmer Kousemaker (26) geregeld naar Wesley Sneijder en Theo Janssen kijkt. ‘Zij schieten zeven van de tien keer raak, echt fantastisch.’

De keuze voor FC Dordrecht was niet zo’n moeilijke voor Kousemaker. Bij FC Den Bosch zat de Zeeuw na de winterstop vooral op de bank en ja, als je niet speelt, wil je natuurlijk iets anders. “Ik had een contract voor twee seizoenen en een optie op nog een jaar. De club wilde die niet lichten, dus dat was voor mij een duidelijk signaal dat ze mij waarschijnlijk niet een nieuwe aanbieding gingen doen”, vertelt hij tegenover Voetbal Centraal. Lang wachten op een nieuwe uitdaging was er niet bij voor de middenvelder. “FC Dordrecht wilde me hebben en dat zag ik ook wel zitten. De kans op speelminuten was aanzienlijk groter en de club had een goed verhaal. Play-offs, een prima streven.” Qua afstand is de stap van Den Bosch naar Dordrecht ook ideaal. Kousemaker woont in Ridderkerk, dus dat scheelt aanzienlijk wat reistijd in de maand. Een gouden huwelijk lijkt geboren.

Vreemd toetje

De 26-jarige speler voelde zich al snel thuis in Dordrecht. Op de eerste training zag de voormalige voetballer van onder andere NAC Breda dat er wel mogelijkheden lagen in Dordrecht. “Na één dag kon ik natuurlijk niet zeggen dat we een topseizoen zouden gaan draaien, maar dat de groep talentvolle spelers herbergde, was voor mij wel duidelijk. Maar uiteindelijk weten we na een week of acht pas waar we staan.” De Jupiler Play-offs zijn het doel. Kousemaker wil best een periodetitel halen, want die heeft ie nog niet in z’n prijzenkast staan. En daar is nog wel een plekkie voor. “Maar het is niet ons streven. Acht wedstrijden winnen, is echt niet zo makkelijk. We willen zo hoog mogelijk eindigen en uiteindelijk meer dan 34 wedstrijden voetballen. Een periodetitel kan voor rust zorgen, maar ook voor onzekerheid, omdat je dan niet goed weet waar je nog voor speelt. Geef mij dus maar gewoon een hoge eindnotering. Vorig jaar haalde FC Dordrecht geen play-offs, dus het zou mooi zijn als we daar nu wel in zouden slagen.”

Ja, die verdraaide play-offs, die hebben afgelopen seizoen voor nogal wat ophef gezorgd. FC Dordrecht zou op de laatste speeldag een ticket kunnen bemachtigen, maar kreeg vanwege een nog lopende financiële affaire puntenaftrek, waardoor FC Den Bosch als gelukkige uit de bus kwam. Woedend waren ze in Dordt en dat kan Kousemaker heel goed begrijpen. Hij voetbalde namelijk zelf in de hoofdstad van Noord-Brabant. “Het liefst had ik mijn oude én mijn nieuwe club in de play-offs gezien, maar door de stand op de ranglijst zou dat sowieso niet gaan lukken. Wij wisten bij Den Bosch ook niet zo goed hoe we er mee om moesten gaan. In het begin hadden we zoiets van oké, dan zijn we er, maar al snel zagen we in dat die laatste wedstrijd nog wel gespeeld moest worden. Als we in de play-offs goede resultaten wilden behalen, zouden we namelijk gewoon scherp moeten voetballen tegen Almere City.” FC Den Bosch won en mocht zich opmaken voor het toetje van het seizoen. De inbreng van Kousemaker daarin was marginaal. Nou ja, eigenlijk gewoon zeer klein. Één invalbeurtje tegen Excelsior zat er voor hem in het vat. Maar zo’n gek gezicht trok hij niet toen hij op de bank moest zitten. Ik wist toen ook al dat ik zo goed als zeker naar Dordrecht zou gaan, dus over mijn toekomst hoefde ik me geen zorgen te maken. Gelukkig.”

Vrije trap

Zijn plaats bij FC Dordrecht heeft Kousemaker inmiddels gevonden. Het middenveld, zo rond de middencirkel, is zijn werkterrein. Niet meer achterin, hoewel hij daar wel eens heeft gespeeld. “Bij NAC Breda, dat klopt”, geeft de Zeeuw aan. “Maar dat was meer uit nood. Geef mij maar het middenveld, dan kom je ook dichter bij de goal. Ik hoop op deze positie van waarde te kunnen zijn voor FC Dordrecht. Balletjes geven aan de buitenspelers en de poppetjes op de juiste plaats zetten. Daar kan ik voor zorgen.”

Maar wat Kousemaker ook graag zou willen doen, is scoren. Bij Haarlem gooide hij er al eens acht in, een lekker aantal voor een middenvelder. De helft daarvan kwam uit een vrije trap. En dat vind de voormalige speler van FC Den Bosch erg mooi. “Ik denk dat ik wel een redelijk schot heb”, meent hij. ‘Ik heb in het verleden ook een paar keer vanuit de tweede lijn gescoord, dus volgens mij zit het wel goed met mijn traptechniek.” Kousemaker vindt de vrije trap een mooi verschijnsel. “Een paar keer in de week oefen ik er ook op”, vertelt hij. “Een balletje of tien per keer om dat gevoel niet kwijt te raken. Nee, ik ben geen Theo Janssen of Wesley Sneijder, want die schieten zeven van de tien keer raak. Als zij aanleggen, weet je dat het altijd gevaarlijk kan worden. Zover ben ik nog láng niet. Lacht: “Bij mij weet je dat hij ook wel eens óver kan gaan.”

De teller van Kousemaker staat dit seizoen nog op nul treffers. Da’s niet zo heel gek als je je bedenkt dat er pas twee duels zijn gespeeld. Hij zou het leuk vinden als er dit seizoen wat vaker een doelpunt achter zijn naam komt te staan. Of dat maandag al gebeurt, is nog maar de vraag. FC Dordrecht neemt het dan op tegen Willem II en dat team is in goeden doen dit seizoen. Kousemaker zou met de Toto zelfs zijn geld op de Tricolores zetten. “Willem II is zeker een kampioenskandidaat voor mij. Als je die selectie ziet, dan belooft dat veel goeds. Ze hebben veel jongens die al ervaring hebben in de Eredivisie. Het gaat lastig worden voor ons om een goed resultaat te behalen.” Maar de inwoner van Ridderkerk wanhoopt niet. Hij weet dat zijn ploeg elke wedstrijd op nul begint en er met veel inzet ook tegen Willem II wellicht wat te halen valt. Misschien kan Kousemaker in eigen stadion wel zijn eerste seizoentreffer maken. Hij gaat in ieder geval nog flink wat balletjes trappen op de training. Wie weet.

Tekst: Maarten de Jong
Bron: VoetbalCentraal.nl

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.