Interview Santy Hulst

Wat was FC Dordrecht dichtbij. Terwijl AZ bij een 0-2 voorsprong dacht de buit binnen te hebben, bleven de Schapenkoppen knokken voor elke meter. De ploeg van trainer Theo Bos sleepte er uiteindelijk een verlenging uit, waarin zij alsnog moest buigen voor de formatie uit Alkmaar. “Ontzettend jammer”, blikt middenvelder Santy Hulst (24) terug. “We hadden kunnen stunten.”

We noteren de 73ste minuut. Santy Hulst loopt in de middencirkel en vraagt om de bal. Shayron Curiel ziet zijn teamgenoot vrij staan en speelt hem het leer in de voeten. De middenvelder begint aan zijn solo en laat de defensie van AZ zijn hielen zien. Uiteindelijk staat hij recht tegenover doelman Esteban Alvarado en besluit hij de bal in de verre hoek te schuiven. Doelpunt! De gelijkmaker tegen AZ is een feit en iedereen aan de Krommedijk gelooft weer in een stunt. Totdat Adam Maher daar in de verlenging prompt een einde aan maakt.

De ArenA-tactiek

“Ik kijk met gemengde gevoelens terug op die avond”, laat de doelpuntenmaker een week na het KNVB-bekerduel weten aan Voetbal Centraal. “We hebben het lang volgehouden en knokten ons terug naar 2-2. Helaas zat een stunt er niet in. AZ heeft meer individuele kwaliteit, ze staan niet voor niets eerste in de Eredivisie. Of ik het idee had dat we tegen de koploper speelden? In het veld ben je daar niet zo mee bezig. We hebben het ze lastig willen maken door vroeg druk te zetten. Een beetje hoe zij Ajax een paar weken geleden in de Amsterdam ArenA bestreden.”

Helaas voor FC Dordrecht werkte de tactiek niet goed genoeg om een overwinning uit het vuur te slepen tegen AZ. Toch was de wedstrijd op zich al bijzonder genoeg voor Hulst. De 24-jarige voetballer speelde van 2006 tot 2008 in het beloftenelftal van de eredivisionist, maar wist daar nooit de stap naar het eerste elftal te maken. “Ik heb een moeilijke tijd gehad bij AZ”, blikt Hulst terug. “Ik heb ontzettend veel geleerd, maar op een gegeven moment raakte ik om de drie maanden geblesseerd aan mijn spier. De club wilde mijn contract verlengen als ik een heel seizoen fit bleef, maar een week na het gesprek met AZ kwam ik opnieuw in de ziekenboeg terecht.”

Trainen onder Louis van Gaal

Hulst kende in Alkmaar dus meer pech dan succes, maar toch heeft hij een mooie ervaring overgehouden aan zijn jaren in de Kaasstad. “Ik mocht regelmatig meetrainen met het eerste elftal, dat toen nog onder leiding stond van Louis van Gaal. Als hij een partijspel met twee teams van elf spelers wilde doen, haalde hij jongens uit het tweede elftal. Van Gaal wil alles goed voor elkaar hebben, zowel op het voetbalveld als erbuiten. Hij is erg gedisciplineerd, maar dat is alleen maar goed. Ik heb veel geleerd in Alkmaar, ook van Marcel Bout, mijn trainer bij Jong AZ. Hij lijkt wel een beetje op Van Gaal, ook hij is een perfectionist.”

Tegenwoordig moet Hulst luisteren naar de aanwijzingen van trainer Theo Bos, die vooralsnog wisselvallig presteert met FC Dordrecht. “Onze ploeg is nog niet constant genoeg en bestaat uit veel jonge spelers”, zegt Hulst. “Af en toe ontbreekt de scherpte, zo ook afgelopen zondag tegen SC Veendam. We stonden met 2-0 voor en er was niets aan de hand. Toch gaven we de overwinning weg. Ik noem dat een incident, thuis doen we het namelijk best goed. Vooral in uitwedstrijden presteren we slecht. Tegen FC Zwolle (5-0 nederlaag, red.) werden we van het kastje naar de muur gespeeld. Die ploeg speelde echt ontzettend sterk tegen ons. Ik denk ook dat zij kampioen worden dit seizoen. Zelf willen wij de Jupiler Play-offs bereiken. En als dat niet middels een hoge eindklassering kan, dan maar via het winnen van een periodetitel. De weg naar boven gaan wij heus nog wel inslaan.”

Bron: Voetbalcentraal.nl
Tekst: Jurriën Schuiringa

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.