Interview met Shayron Curiel

Het is nu ongeveer een jaar geleden, eind februari, dat Shayron Curiel (20) zijn eerste contract tekende bij FC Dordrecht. Vlak voor de winterstop verlengde hij zijn verbintenis met één seizoen. Aanvankelijk vocht hij aan De Krommedijk tegen vooroordelen, nu knokt hij om in de basis te komen. Maar das geen probleem, meent de aanvaller. Dat gaat hem namelijk vast wel lukken.

Twee jaar terug streek Curiel neer aan De Krommedijk. Hij was weggestuurd bij Sparta Rotterdam wegens ondisciplinair gedrag. “Maar meer was er ook niet aan de hand”, vertelt de aanvaller tegenover Voetbal Centraal. “Ik vind het een beetje jammer wat er allemaal in de kranten heeft gestaan. Ik zou geen zin hebben om te trainen, onzin. Niet dat het pijn deed, ik kon er allemaal wel mee omgaan, maar het was wel teleurstellend om dat te moeten lezen.” Curiels carrière begon voorspoedig. Hij kwam in 2008 als amateur van Spartaan 20 twee duels uit voor Oranje Onder 17. “Ik speelde met Jordy Clasie, Jerson Cabral, Rajiv Van la Parra, Luc Castaignos en Jeroen Zoet”, vertelt Curiel. “Die jongens spreek ik nu nog wel eens via Facebook. Het was prachtig om voor Onder 17 te spelen.” Een stage bij Chelsea liep op niets uit en dus ging Curiel naar Sparta Rotterdam. Toen kwam ‘het incident’. “Maar dat is nu allemaal verleden tijd, daar hoor ik gelukkig niemand meer over. Ik heb er van geleerd.”

Echte linksbuiten

Nu gaat alles prima met Curiel. Hij woont in een huisje in Rotterdam-Zuid, op zo’n vijf minuten rijden van stadion De Kuip, samen met zijn vriendin en zijn dochtertje Gishayna. De aanvaller heeft inmiddels de zekerheid dat hij ook volgend seizoen nog in Dordrecht te bewonderen is. “Het is een blijk van waardering”, meent Curiel als zijn contractverlening ter sprake komt. “Dat geeft aan dat de club vertrouwen in me geeft.” In het begin spookte het verleden nog wel door het hoofd van Curiel. “Natuurlijk moest ik me extra bewijzen. Ik heb met mensen gesproken en die hebben me gezegd dat ik er voor moest gaan. Dat heeft me wel geholpen. Ik geef altijd honderd procent op de trainingen en doe mijn best voor deze club. Zij hebben mij de kans gegeven en daar ben ik hen erg dankbaar voor.” Een kans kreeg Curiel ook in het begin van dit seizoen. De snelle aanvaller zette tijdens de voorbereiding menig verdedigers op het verkeerde been en dwong zo een basisplaats af. Giorgio Achterberg was z’n concurrent. Niet dat die het verkeerd deed, meent Curiel, “maar de trainer koos gelukkig voor mij.”

“Ik denk dat ik het ook best goed heb gedaan in de wedstrijden die ik heb gespeeld. Naast vier doelpunten kwamen er ook meerdere assists van mijn voet. Natuurlijk kan het altijd beter. Graag zou ik wat variatie aan willen brengen in mijn acties. Niet dat ik voorspelbaar ben, maar wat afwisseling in mijn spel zorgt voor meer verrassing. Daardoor kan ik dreigender worden dan ik nu ben.” Curiel hoopt in ieder geval weer te gaan spelen. Door het winterse weer ligt de competitie nu al twee weken stil. Drie duels na de winterstop leverden geen basisplaats op voor de aanvaller. Balen natuurlijk, maar als het aan hem ligt, duurt dat niet meer zo lang. Wouter de Vogel, die op huurbasis overkwam van ADO Den Haag, krijgt de voorkeur op het plekkie van de inwoner van Rotterdam-Zuid. Linksbuiten dus, precies. “Maar als ik eerlijk ben, vind ik Wouter meer een middenvelder dan een aanvaller”, geeft Curiel aan. “Ik denk dat ik beter op de linksbuitenpositie kan acteren dan Wouter. Daarom denk ik dat ik ga spelen als de competitie zometeen weer verder gaat.”

Maar rechtsbuiten mag ook

Wat Curiel opvalt, is dat FC Dordrecht eigenlijk zonder rechtsbuiten speelt. Nick Coster staat nu op die positie en die vult die plek volgens Curiel op z’n eigen manier in. “Hij komt vaak naar binnen, terwijl ik juist een voorzet kan geven. Ik ben links- en rechtsbenig, dus kan goed op de vleugels spelen. Als de trainer, Theo Bos, red., me op rechtsbuiten wil neerzetten, lijkt me dat ook prima. Maar ik moet wel zeggen dat Nick het nu ook goed doet, dus ik zal er wel voor moeten blijven werken.” Dat werken deed FC Dordrecht dit seizoen ook als ploeg en dat legde het elftal geen windeieren. De huidige zevende plaats zorgt voor veel lachende gezichten bij de supporters van de Schapenkoppen. Curiel tovert ook een glimlach tevoorschijn. “Mooi hé, we mogen niet klagen”, meent hij. “Van tevoren had ik niet verwacht dat we zevende zouden staan. Ik bedoel, FC Dordrecht hangt meestal ergens in het rechterrijtje. Maar nu we zo goed bezig zijn, moeten we ook gewoon doorgaan. Fortuna Sittard, SC Veendam en Almere City zijn onze volgende tegenstanders, dat moeten gewoon negen punten kunnen zijn.”

Die punten – of in ieder geval ééntje dan – had Curiel ook gehoopt te kunnen pakken in de laatste wedstrijd die FC Dordrecht speelde, inmiddels twee weken geleden. Toen was FC Zwolle met 1-2 te sterk. “Helaas, want we hadden tot dan toe nog niet verloren in eigen huis”, weet Curiel. Nou ja, in de competitie dan, want in de KNVB-beker verloor de Jupiler League-club met 2-3 van AZ. “Echt, dat was een prima pot van ons”, vindt hij. “We stonden goed als organisatie en maakten het AZ erg lastig.” Ook over zijn eigen spel was de flankspeler tevreden. Hij maakte zijn acties, knokte zich langs zijn tegenstanders en vond eenmaal het net. Maar zijn beste wedstrijd? Nee, dat was het niet. “Willem II-thuis” (3-2 winst, red.), meent Curiel. “We kwamen op 3-1 voor en ik gaf een assist. Zulke duels wil ik graag vaker spelen!” En wie weet wat de twintigjarige aanvaller dan kan laten zien. “Er zitten geregeld scouts op de tribune, als ik goed speel, kom ik misschien wel voor op hun lijstje”, meent Curiel. “Ik wil graag naar de Eredivisie”, verkondigt hij. “Aan het einde van het seizoen of anders aan het slot van komend seizoen.” Haast heeft de jongeling alleen niet. “Laat ik nu eerst maar eens zorgen dat ik weer in de basis kom te staan, dat is het begin.”j

Tekst: Maarten de Jong
Bron: voetbalcentraal.nl

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.