Interview met bakkerszoon Julius Bliek in ELF Voetbal

Maandagavond vierde Julius Bliek na een sterke prestatie feest vanwege het binnenhalen van de Derde Periodetitel. Een mooie kroon op zijn debuutseizoen in het shirt van FC Dordrecht. De centrale verdediger komt uitgebreid aan bod in de nieuwe editie van ELF Voetbal. Lees hieronder een preview.

Laatbloeier Julius Bliek
Zeeuwse bakkerszoon verrast bij FC Dordrecht

Zijn betaald voetbaldroom had hij al opgegeven. Julius Bliek draaide mee in de megabakkerij van zijn vader en speelde in de Eerste Klasse. Dit seizoen ziet zijn leven er heel anders uit. De 23-jarige centrale verdediger heeft een basisplaats veroverd bij FC Dordrecht en werkt nu parttime. “Deze kans kon ik niet laten lopen.”

“Hier moet je je handen in leggen.“ Een desinfecterende vloeistof valt naar beneden. Het rooster waar we overheen lopen reinigt onze schoenzolen. Een duwtje tegen de arm van de tourniquet en we zijn binnen. “Dit is onze dagverse productiehal”, legt Julius Bliek, seizoensrevelatie van FC Dordrecht, uit aan het bezoek. Onze blik valt direct op de digitale borden hoog in de lucht. Daarop lichten namen als ‘Roompot Domburg’, ‘Spar Kruiningen’ en ‘Jumbo Maartensdijk’ op. Vergezeld van rode en gele getallen. “Rood geeft het aantal aan en de zes gele cijfers de code van de klant. Elke chauffeur loopt zo zijn rondje en ziet precies hoeveel appelflappen, casinobroden, eierkoeken of puddingbroodjes hij moet meenemen. Na de passage van het laatste bord zit zijn kar vol en kan hij de bestelling van één klant in de vrachtwagen rijden. Heeft hij de orders van zijn route compleet, dan kan hij op pad. Er komt geen papier meer aan te pas.”

We zijn in Middelburg. Bedrijventerrein Arnestein om precies te zijn. Parallel aan de spoorlijn huisvest Bliek Meesterbakkers, een familiebedrijf met 130 personeelsleden. “Ik ben van de derde generatie”, verduidelijkte Peter Bliek, de huidige directeur, al. Tot afgelopen zomer werkte ook zijn jongste zoon Julius fulltime binnen het concern. “Na de havo in Vlissingen te hebben afgerond, volgde ik in Rotterdam de hbo-studie International Businessmanagement. Na twee jaar ben ik gestopt. Toen ging ik bij mijn vader werken. Ik begon als accountmanager in de buitendienst. Klantenrelaties onderhouden, afspraken vastleggen en nieuwe klanten werven. Ik bezocht supermarkten, hotels, campings, zo lang er maar deegproducten worden verkocht. Als er een spoedorder kwam, bracht ik die ook weg. Ik was veel op pad.”

Sinds afgelopen zomer stapt Bliek niet meer elke ochtend in de auto op weg naar klanten in Zeeland en West-Brabant. Hij stuurt zijn bolide om 8.30 uur naar Zuid-Holland, naar het Riwal Hoogwerkers Stadion van FC Dordrecht. De club die de centrale verdediger op 23-jarige leeftijd alsnog een kans bood in het betaalde voetbal. “Ik draaide vorig seizoen een goed jaar bij VV Kloetinge in de Eerste Klasse. Dat begon al in de voorbereiding toen ik met de Schouwse selectie de profs van FC Dordrecht met 2-1 klopte. Ik speelde een lekkere wedstrijd en dat gevoel verdween niet meer. Met Kloetinge misten we het kampioenschap op een punt. In de Play-Offs liepen we promotie net mis. Ik hoorde achteraf dat trainer Gérard de Nooijer van FC Dordrecht die duels aan de zijlijn stond. Na het seizoen werd ik uitgeroepen tot Zeeuws Amateurvoetballer van het Jaar. En wie reikte me die prijs uit? Inderdaad, Gérard de Nooijer. We kennen elkaar al jaren.”

Lees het vervolg in ELF Voetbal nummer 3, die deze week is verschenen. Daarin ook interviews met onder andere Nigel de Jong, Anwar El Ghazi, Dylan Vente, Heurelho Gomes, Daryl Janmaat en Marvin Zeegelaar. Voor 4,99 euro in de winkelschappen.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.