Interview Cláudio Braga over 3e en 4e periode

Hoe kijk je terug op de derde periode?
Het was voor mij persoonlijk een interessante periode, omdat ik op een cruciaal moment in het seizoen instapte bij de club. De uitdaging was voornamelijk werken met een nieuwe staf en gedeeltelijk een nieuwe spelersgroep. We stonden er eigenlijk niet best voor. En dan hebben we het voornamelijk over de positie op de ranglijst, weinig punten, veel goals tegen en weinig goals gemaakt. Uiteindelijk niet zeer positief. Vanuit de club begreep ik van algemeen directeur Hans de Zeeuw, bij het eerste gesprek, dat we iets meer punten willen halen en waar mogelijk een paar plaatsjes stijgen. Mijn woorden waren dat ik, na de analyse die ik op de groep had gemaakt, daar wel rek in zag. Die woorden hebben we in de derde periode waargemaakt, iets meer punten, wat posities gestegen en de groep blijkt ook wel rek te hebben gehad. Dus ik kijk er heel positief op terug. En dat biedt perspectief om de lijn door te zetten in de vierde periode. Aan de ene kant hoop ik dat we dit niveau kunnen vasthouden, aan de andere kant hoop ik dat we nog wel groei blijven zien. Op 3 januari was het verschil in punten met Jong FC Utrecht, Helmond Sport en Jong AZ miniem. Samen met Jong AZ zijn we gestegen, als je nu al kijkt naar het puntenverschil met de andere twee, dat zegt eigenlijk al genoeg. Dat is de groei die wij hebben gehad en toen was het verschil met Telstar en Cambuur en de teams erboven al volgens mij 16 of 18 punten. Ja, dat is bijna niet te doen om dat in te halen. Dus ik blijf zeggen dat we een enorme vooruitgang hebben geboekt. De groei is voornamelijk te zien door de jongens die gekomen zijn; Power, Breukers, Schuurman, Zwarts en Summerville. Ik denk dat we uiteindelijk een positieve injectie hebben gekregen. Aan de andere kant is ook het trainingsschema en het invullen van alle stafleden prima. Het puzzeltje valt goed in elkaar en iedereen voelt zich prettig. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de lijn door kunnen trekken.

Aan welke wedstrijden denk je nog in de derde periode?
Op mijn netvlies staat dat we slechts één puntje tegen Jong Ajax hebben gehaald, maar dat vond ik voor eigen publiek een geweldige tweede helft. Ik vond dat we in de wedstrijd tegen N.E.C., een heel hoog niveau hebben gehaald. Heel jammer dat we daar ook maar één punt aan overhielden. De wedstrijd tegen Cambuur Leeuwaren zijn allemaal momenten die op je netvlies blijven staan. In de wedstrijd tegen Roda JC vond ik het niveau dat we daar haalden op tactisch vlak, prima. Dat zijn de positieve momenten die door mijn hoofd gaan. In de thuiswedstrijd tegen Den Bosch vond ik dat we ons niveau niet haalden, dit was van onze kant gewoon een slechte wedstrijd. Toch herinner ik me nog dat wij in die wedstrijd een goede eerste helft speelden. Maar de wijze waarop wij de tegengoals hebben geïncasseerd, dat gaat er niet zo snel uit. Daar heb ik af en toe nog wel veel moeite mee. Maar gelukkig is dat bij één keer gebleven. Als ik nu het positieve ga afwegen tegen het negatieve; dan zijn er meer goede en motiverende momenten dan andersom.

Na de komst van jou is FC Dordrecht echt stappen aan het maken, hoe kijk jij daar tegenaan?
Ik zie het als een presentatie van ons allemaal. Ik zie ook gelukkig iedere dag hoe de organisatie zijn uiterste best doet en die prestaties probeert te halen. Ik denk wel dat we alles positief beïnvloeden. Nogmaals de cijfers liegen niet. Het proces is belangrijker dan alles. Het proces wijst ook uit dat het team goed kan voetballen en dat het laat zien lef te hebben, vertrouwen te hebben en weinig angst, waar we ook spelen willen we de bal. We zijn gewoon positief brutaal. En die dingen wil je nog beter maken en op veel aspecten zit er nog rek in. Daar moet onze focus op liggen. We werken keihard in de wedstrijden, maar ook in trainingen. Van de eerste tot de laatste minuut.

Op de vraag of ik tevreden ben over de derde periode: een dikke JA!

A.s. vrijdag gaat FC Dordrecht op bezoek bij FC Eindhoven, wat verwacht je van die wedstrijd?
Ik verwacht een lastig potje door twee dingen. Een is doordat Eindhoven al het hele seizoen heeft laten zien dat ze een agressieve ploeg zijn in de manier van verdedigen en manier van druk zetten. Daar ligt hun sterke punt, ze doen dat met alle linies heel erg goed. Aan de andere kant als zij de bal hebben, willen ze ook georganiseerd aanvallen. Het is dus een ploeg die ook aan de bal zijn kwaliteiten heeft. Maar daartegenover staat ook een Dordrecht die zich goed ontwikkeld heeft, die iets verder is dan aan het begin van het seizoen. Ik ben er heilig van overtuigd dat we daar een goede wedstrijd gaan spelen en dat we ook niet verlegen zullen zijn om de punten mee te nemen. Wij moeten wel in goede doen zijn, willen we daar ons doel halen. Dus het absoluut niet onmogelijk.

Hoe kijk je naar de vierde periode?
In de sport is het zo als je in goede flow zit en je sluit een leuke periode af, dan ben je alweer verder aan het kijken. Het feit dat iedereen meer wil is helemaal niet erg, dat is alleen maar goed. Als mensen buiten Dordt het hebben over winst van de vierde periode, dan zal ik de laatste zijn om te zeggen dat we daar niet voor gaan. Als professional moet je heel reëel blijven. De situaties blijven zien zoals ze zijn. Go Ahead en FC Twente zijn niet voor niets iets verder in hun ontwikkeling, dat zijn de stappen die wij allemaal nog moeten maken om ook geen terugval te krijgen. Ik waak er alleen voor dat we niet moeten afwijken van de realiteit. De focus moet liggen op goed trainen en hard werken. Dan maken we tegen iedereen een kans en dan zijn we voor de grotere namen ook niet bang. In tegendeel zelfs, dat zijn mooie uitdagingen. Maar we moeten onze zaken wel goed op orde hebben.

Foto’s: SoccratesImages

 

 

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.