‘Ik had een voorgevoel’

Johan Versluis moet loopbaan abrupt afbreken

Voor FC Dordrecht-verdediger Johan Versluis kwam gisteren een einde aan een periode van knagende onzekerheid, nadat in augustus een afwijking in zijn hartritme was geconstateerd. Het dringende advies van de artsen in het Erasmus MC om te stoppen met betaald voetbal sloeg in als een bom bij de Dordtenaar, die de raad wél opvolgde.

Met betraande ogen lichtte Johan Versluis de spelersgroep en de technische staf van FC Dordrecht na zijn bezoek aan het Erasmus MC zelf in over zijn besluit om per direct te stoppen. ,,Ik wilde dat per se doen, maar het viel me enorm zwaar. Voor mij is het een enorm zware beslissing, want mijn leven heeft altijd in het teken van voetbal gestaan en zal plotseling drastisch veranderen.”

Na de constatering in augustus van een afwijking in zijn hartritme, begonnen de alarmbellen te rinkelen bij Johan Versluis. ,,In mijn achterhoofd speelde altijd de gedachte dat mijn loopbaan mogelijk afgelopen zou zijn. Ik had dus al een voorgevoel toen ik met mijn vriendin Marie naar Rotterdam reed, maar de klap kwam toch hard aan. Ik heb last van een kwaal die één op de 5000 mensen kan treffen en die, als ik zou doorgaan met voetballen op topniveau, op termijn kan leiden tot hartritmestoornissen of zelfs hartfalen.”

,,Er zal verder onderzoek gedaan moeten worden om te kijken of er sprake is van een geboren afwijking of dat de kwaal door het beoefenen van topsport is ontstaan. Eerst moet ik deze mededeling laten bezinken, alvorens ik me voor vervolgonderzoeken zal melden in Rotterdam. Dat vervolgonderzoek is ook belangrijk, omdat moet blijken of de kwaal erfelijk is en dat ook mijn ouders, zus of kinderen last ervan kunnen krijgen. Misschien is het daarom ook wel beter dat ik er nu achter ben gekomen, dan wanneer het te laat zou zijn geweest.”

Het kost Versluis, die als kind van de Zeehavenbuurt uitgroeide tot hét Dordtse symbool in de gelederen van de Dordtse betaald voetbalorganisatie, duidelijk moeite om zijn emoties te onderdrukken als hij spreekt over de plotselinge drastische wending in zijn loopbaan. ,,Omdat de onderzoeken zo lang duurden, zeiden anderen tegen me dat dat een goed teken was omdat zo meer zekerheid over mijn gezondheid werd verkregen. Ik volg het advies van de artsen op. ”

,,Nee, voetballen in de topklasse of hoofdklasse bij de amateurs is geen optie. Zelfs niet bij een tweedeklasser, want wie geeft mij de garantie dat het dan goed zal gaan? Ik wil niet het risico lopen dat het toch fout gaat. Bovendien ik ken mezelf, ik kan niet op zeventig procent of iets dergelijks spelen. Samen met mijn vrienden op een laag niveau spelen is misschien een optie of mogelijk een andere sport.”

Maatschappelijk gezien komt Johan Versluis, die 163 competitiewedstrijden voor FC Dordrecht speelde en in dat aantal duels tien doelpunten scoorde, voor een andere keuze te staan. ,,Ik had een contract tot het eind van dit seizoen. Ik heb wel een vangnet, omdat ik een hbo-studie commerciële economie heb voltooid. Ik moet me gaan oriënteren op een heel andere toekomst. Het trainersvak? De voorbije weken heb ik wel rustig meegetraind bij SSW, waar ik mijn vader en Pieterman van Kooten ook heb ondersteund bij de trainingen. Dat vind ik ook erg leuk om te doen. Ik moet nu verder, hoe moeilijk het ook is. En maar supporter van FC Dordrecht worden.”

Tekst: Arco Bomgaars / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.