Huzarenstukje noodzaak

Om de eerste ronde van de play-offs te kunnen overleven, moet FC Dordrecht het huzarenstukje van eerder dit seizoen herhalen. De 3-3 deling in de ‘heenwedstrijd’ tegen Go Ahead Eagles noodzaakt de Dordtenaren om morgen – evenals eerder in de reguliere competitie – te winnen in de Adelaarshorst.

Als enige club in de Jupiler League slaagde FC Dordrecht er dit seizoen in om Go Ahead Eagles in Deventer drie punten af te troggelen. Een herhaling van die knappe prestatie van 26 oktober 2012, toen de bezoekers met 0-2 aan het langste eind trokken, is noodzakelijk om door te stoten naar de volgende ronde van de play-offs waar VVV-Venlo als tegenstander wacht. Na de 3-3 deling aan de Krommedijk heeft het ensemble van interim-trainer Virgil Breetveld een overwinning op Deventer bodem nodig om het seizoen te kunnen verlengen.

Dat die uitgangspositie er niet een stuk fleuriger uitzag, konden de Dordtenaren louter zichzelf verwijten. Vijftig minuten speelde de thuisploeg in overtal, nadat ‘Eagle’ Bart Vriends met rood was weggezonden. Na de uitsluiting van Vriends, die kort daarvoor Fouad Idabdelhay in het strafschopgebied in kansrijke positie had gevloerd, en de aansluitend gescoorde strafschop door Lars Veldwijk koesterde FC Dordrecht een 2-1 voorsprong.

Maar de numerieke meerderheid bleek eerder een groot nadeel dan een voordeel voor de nummer negen van het jongste Jupiler League-seizoen. FC Dordrecht, dat zich tot dan toe prima had ingesteld op Go Ahead Eagles en vanuit een sterke organisatie de opponent regelmatig flink pijn had gedaan, moest plotseling het spel maken en ontbeerde daarbij de noodzakelijke creativiteit en finesse.

Bovendien werden veel te makkelijk twee tegengoals cadeau gedaan. De geschonken vrije trap in de blessuretijd van de eerste helft, omgezet door Deniz Türüç die de niet optimaal geposteerde Warnar Hahn passeerde, was een presentje, de opgelopen 2-3 achterstand was het gevolg van defensief falen waarbij Hahn de rol van schlemiel opeiste.

Tweemaal greep de sluitpost, die tot de voorlopige selectie voor het EK onder 23 jaar behoort, niet adequaat in toen hij zijn doel had verlaten en daarvan profiteerde de volkomen vrijstaande Xander Houtkoop uiteindelijk optimaal.

FC Dordrecht, dat via Josimar Lima nog wel egaliseerde, gooide zodoende het werk van veertig overtuigende openingsminuten volledig te grabbel op een avond die zo mooi was begonnen. Go Ahead Eagles verliet als morele winnaar de Krommedijk en heeft de beste papieren.

Of FC Dordrecht, de ploeg die dit seizoen al vele tegenslagen en emotioneel zware momenten overwon, moet wederom in staat blijken om zich op richten en het zevende nacompetieavontuur in de clubhistorie van een vervolg te voorzien.

Opstellingen
FC Dordrecht: Hahn; Gielisse, Amevor, Lima, Peersman; Rijsdijk, Molhoek (57. Luckermans), Post; Fortes, Veldwijk, Idabdelhay.
Go Ahead Eagles: Marsman; Heerkens, Vriends, Schenk, Misidjan (46. Van der Linden); Promes, Türüç, Overgoor (86. Peters); Antonia, Kolder (65. Kromkamp), Houtkoop.

Bijzonderheden: Arbiter Richard Liesveld gaf rood aan Bart Vriends van Go Ahead Eagles en geel aan diens ploeggenoot Jan Kromkamp.

Tekst: Arco Bomgaars / AD
Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.